Σημάδια κόπωσης έδειξε την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου το ελληνικό χρηματιστήριο καθώς η αγορά προέρχονταν από σημαντικό ράλι στο προηγούμενο 11μηνο, οπότε αρκετά χαρτοφυλάκια άρχισαν να κλειδώνουν κάποιες κερδισμένες θέσεις, με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο που το πενθήμερο υποχώρησε κατά 3,60%.
- Η μικρομεσαία τάξη του Χ.Α. βρήκε στο προσκήνιο
- Κέρδη έως 12,75% στον Mid Cap το πενθήμερο
- Επιβεβαίωσε τις άμυνες στη ζώνη των 1.270 – 1.275 μονάδων ο Γενικός Δείκτης
- Πτώση 5,58% σήμερα στην Helleniq Energy, με φόντο το placement
- Διόρθωση 3,60% για τις τράπεζες την εβδομάδα, κέρδη 2,23% για τον Mid Cap
Το Χ.Α. αυτή την εβδομάδα υποαπέδωσε έναντι των διεθνών αγορών και κυρίως των ευρωπαϊκών δεικτών, όπου η εξαιρετική πορεία συνεχίζεται, με οδηγό το δείκτη του γερμανικού χρηματιστηρίου DAX 30 που αυτό το πενθήμερο αναρριχήθηκε σε νέα ιστορικά υψηλά, τα οποία επέκτεινε ακόμη περισσότερο σήμερα, κλείνοντας στην περιοχή των 16.760 μονάδων.
Η προεξόφληση ότι η πολιτική περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες λαμβάνει τέλος και η επόμενη παρέμβαση στα επιτόκια – όποτε γίνει – πιθανότατα τα είναι μείωσης, είναι ο καταλύτης που ελκύει εκ νέου σημαντικά κεφάλαια στα χρηματιστήρια, που εντυπωσιάζουν αν μη τι άλλο με την ανθεκτικότητά τους, σε ένα περιβάλλον παγκόσμια κάθε άλλο παρά αβανταδόρικο.
Η επενδυτική βιομηχανία έχει υπεργιγαντωθεί την τελευταία 15ετία και κατά ένα σημαντικό ποσοστό έχει ανεξαρτητοποιηθεί από τα τεκταινόμενα στην πραγματική οικονομία, αποκτώντας μια ξεχωριστή «αξιακή» υπόσταση, μέσω ενός ανατροφοδοτούμενου σκηνικού «παραγωγής» κερδισμένης ρευστότητας. Έτσι, οι αγορές ανακυκλώνουν αξιακά τον… εαυτό τους, μέσω και της υπερμόχλευσης κεφαλαίων, δείχνοντας πρωτοφανείς αντοχές πλησίον των υψηλών τους.
Την ίδια ώρα, ωφελημένο βγαίνει και το ελληνικό χρηματιστήριο από τις αντοχές στα υψηλά της παγκόσμιας επενδυτικής βιομηχανίας, καθώς σε καμιά περίπτωση το Χ.Α. δεν θα μπορούσε να κρατηθεί επί μακρόν θετικά, ανεξάρτητα από το διεθνές κλίμα. Μπορεί το Χ.Α. να ξεχωρίζει φέτος με άνοδο 37% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, όμως και η πλειονότητα των διεθνών αγορών κινείται ανοδικά με κέρδη από 10% έως 24% φέτος.
Σε κάθε περίπτωση, το Χ.Α. που έχασαν τα προηγούμενα χρόνια το παγκόσμιο bull market από το 2009 και εντεύθεν, τώρα είναι σε timing επιστροφής. Η χώρα έχει κερδίσει την επενδυτική βαθμίδα, τα ελληνικά ομόλογα σταδιακά θα μπουν στους κορυφαίους δείκτες διεθνώς, οι τράπεζες επιστρέφουν επίσης, τα αποτελέσματα είναι καλά, ενώ από τα τέλη του 2024, το Χ.Α. θα αρχίσει να περιμένει την αναβάθμισή του στις ώριμες αγορές.
Οι οιωνοί γενικά είναι καλοί, αν και στις αγορές ποτέ δεν μπορεί να υπάρχει αίσθηση σιγουριάς, ειδικά με όσα έχουν λάβει χώρα παγκόσμια από τις αρχές του 2020 με την παγκόσμια πανδημία, κατόπιν την κρίση στην εφοδιαστική αλυσίδα και την ενεργειακή κρίση, τον πόλεμο στην Ουκρανία από το Φεβρουάριο του 2022 και τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή το τελευταίο δίμηνο.
Τα στατιστικά
Πλέον το Χ.Α. δεν απέχει σε ποσοστό πολύ από το όριο των 1.300 μονάδων αλλά και τα υψηλά 9ετίας και τις 1.345 μονάδες που βρέθηκε τον περασμένο Ιούλιο. Σήμερα ο Γ.Δ. έκλεισε στις 1.275,09 μονάδες με μικρή άνοδο 0,14%, ενώ ο FTSE 25 έκλεισε στις 3.078,97 μονάδες με άνοδο 0,23%. Ο Mid Cap διόρθωσε σε ποσοστό 0,44% στις 2.182,09 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης επιβεβαίωσε ξανά την κόπωση, υποχωρώντας κατά 0,48% στις 1.030,25 μονάδες.
Σε επίπεδο πενθημέρου, ο Γ.Δ. είχε πτώση 0,39%, ο FTSE 25 διόρθωσε σε ποσοστό 1,14%, ο Mid Cap διαφοροποιήθηκε με έμφαση κερδίζοντας 2,23%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης είχε πτώση το 5ήμερο σε ποσοστό 3,60%. Έτσι, από την αρχή του χρόνου, ο Γ.Δ. κερδίζει 37,14%, ο FTSE 25 βρίσκεται στο +36,75%, ο Mid Cap στο +54,60%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κερδίζει 60,84%.
Στη σημερινή συνεδρίαση δέσποσε το placement στην Helleniq Energy καθώς πέρασαν τα πακέτα για το 11% των μετοχών στην τιμή των 7 ευρώ ανά μετοχή, ενώ πραγματοποίησε συνολικό τζίρο 264 εκατ. ευρώ, επί συνόλου 327 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι ο «καθαρός» τζίρος της συνεδρίασης ήταν στα 63,4 εκατ. ευρώ. Η μετοχή κινήθηκε πτωτικά καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης κλείνοντας τελικά με απώλειες 5,58% στα 7,27 ευρώ. Η πτώση αυτή, όμως, αποδίδεται σε κινήσεις arbitrage που προέκυψαν ως αποτέλεσμα του discount στην τιμή του placement από την αποτίμηση στο ταμπλό και στην ασαφή και ελλιπή πληροφόρηση που παρείχαν οι σύμβουλοι και διοργανωτές της διαδικασίας στο ελληνικό επενδυτικό κοινό.
Η εικόνα της εβδομάδας
Σε επίπεδο εβδομάδας, οι μέσες συναλλαγές, λόγω του placement, διαμορφώθηκαν στυα 135,5 εκατ. ευρώ, ενώ σε επίπεδο 2023 ο μέσος τζίρος είναι στα 111,6 εκατ. ευρώ, ενισχυμένος κατά 50,8% έναντι του 2022 που ήταν στα 74 εκατ. ευρώ. Κύριο χαρακτηριστικό του πενθημέρου οι πολύ βελτιωμένες κινήσεις στο χώρο του Mid Cap όπου υπήρξαν μετοχές με άνοδο έως και 12,75% (Intracom Holdings), ενώ στις ακόμη μικρότερες αποτιμήσεις, αρκετοί τίτλοι κατέγραψαν πολύ μεγαλύτερο ράλι.