Μπορεί το placement της Hellenic Energy να κρίνεται επιτυχές σε όρους υπερκάλυψης και διεθνούς ζήτησης, για τους γνωρίζοντες όμως ο τρόπος που διοργανώθηκε θα αποτελεί υπόμνηση στο βιβλίο των χείριστων πρακτικών τόσο από πλευράς μετόχων, όσο και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Το placement της HelleniQ Energy μπορεί να έδειξε 3πλασια υπερκάλυψη με την τιμή να διαμορφώνεται στα 7 ευρώ, αλλά η διαδικασία που προηγήθηκε χαρακτηρίζεται από ερασιτεχνισμό και είναι ενδεικτική μιας θεσμικά διάτρητης αγοράς, που καταχράται την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Το placement ήταν επιτυχές, η HelleniQ Energy είναι ελκυστική, οι προοπτικές ισχυρές και είναι ξεκάθαρο ότι πολλοί θέλουν να χτίσουν θέσεις. Τα θέματα που εγείρειρονται είναι δύο: Το μεγάλο discount και η δυναμική arbitrage και η προνομιακή διαχείριση των ξένων επενδυτών σε συνδυασμό με το “ξεχείλωμα” της διαδικασίας του accelerated book building. Ταυτόχρονα, η πληροφόρηση ήταν ασύμμετρη έως και επιλεκτική, συσκωτίζοντας το όλο σκηνικό και υπονομεύοντας τη διαφάνεια και ορθή λειτοργία της αγοράς.
Τη διαδικασία έτρεξαν Goldman Sachs και JP Morgan ως κοινοί διεθνείς συντονιστές. Η Rothchild ως σύμβουλος διαδικασίας και η Freshfields Bruckhaus Deringer LLP με τη Δικηγορική Εταιρεία Καρατζά & Συνεργάτες ενήργησαν ως εξωτερικοί νομικοί σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ και της POIH.
Οι Έλληνες επενδυτές στο… σκοτάδι
Οι επενδυτικοί οίκοι εξ’ Αμερικής που ανέλαβαν να διοργανώσουν την διαδικασία, δεν έδωσαν ουσιαστικά καμμία πληροφόρηση στους εγχώριους χρηματιστές, οι οποίοι για μία ακόμη φορά έμειναν “εκτός νυμφώνος”.
Ενδεικτικό είναι ότι Έλληνας διαχειριστής κεφαλαίων (με ιδιαίτερες επιτυχίες και περγαμηνές) δεν μπορουσε να βάλει εγχώριους και ξένους πελάτες του επειδή δεν είχε ουσιαστική πληροφόρηση. Μέχρι και την Τρίτη, οι πληροφορίες για το άνοιγμα και το κλείσιμο του βιβλίου ήταν ασαφείς.
Το πρωί της Πέμπτης, παράγοντας που είχε ανάμειξη στη διαδικασία μας ενημέρωσε ότι έχουν ήδη συγκεντρωθεί τα κεφάλαια και ότι το βιβλίο θα κλείσει λίγο μετά το άνοιγμα (γι’ αυτό ονομάζεται και accelarated book building). Με το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών (λίγο μετά τις 17:20 ώρα Ελλάδος την Πέμπτη) είχαν ήδη προσφερθεί πάνω από 500 εκατ. με την υπερκάλυψη να υπερβαίνει το 1,8.
Τελικά, όμως, το βιβλίο προσφορών δεν έκλεισε και παρέμεινε ανοικτό μέχρι τις 21.00 ώρα Ελλάδος. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι αυτό συνέβη κατόπιν αιτήματος από ξένους θεσμικούς (κυρίως Αμερικανούς) που ήθελαν να τοποθετηθούν.
Επισήμως βέβαια -και αυτό είναι μεμπτό- δεν δόθηκε ποτέ ενημέρωση για την παράταση της διαδικασίας. Οι πληροφορίες κυκλοφορούσαν από στόμα σε στόμα ανάμεσα σε Έλληνες χρηματιστές και επενδυτές.
Το ΤΑΙΠΕΔ εμφανίστηκε με δελτίο Τύπου το πρωί της Παρασκευής, επικεντρώνοντας στην τιμή του placement.
Η ασύμμετρη πληροφόρηση
Παρά την επιτυχία του placement η μετοχή γράφει βαριές απώλειες… κάτι που ήταν εν πολλοίς αναμενόμενο, τουλάχιστον για όσους ήξεραν την τιμή του placement. Ποιοί είναι πωλητές; Κυρίως οι ξένοι που κερδίζουν από trade-off καθώς αγόρασαν μετοχές μέσω του placement φθηνότερα και τώρα πουλάνε σε υψηλότερες τιμές προηγούμενες κτήσεις τους.
Ποιός ζημειώνεται; Κυρίως οι Έλληνες μικροεπενδυτές που και δυνατότητα συμμετοχής δεν είχαν και όσοι είχαν εν τέλει δεν κατάφεραν να συμμετάσχουν. Έτσι, αναγνωρίζοντας το πλεονέκτημα του arbitrage που είχαν άλλοι, διαπίστωσαν ότι οι ίδιοι είχαν τεχνηέντως κρατηθεί στο σκοτάδι.
Η πτώση (-5%) ενεργοποίησε τους market makers που έβλεπαν ότι θα κορυφώνονταν η πτώση και προσπαθούσαν να την ισορροπήσουν. Μαζί με τους ξένους κερδοσκόπους, προστέθηκαν ως πωλητές και εγχώριοι μικροεπενδυτές που δεν ήθελαν να δουν τις μετοχές τους να φτάνουν στα 7 ευρώ.
Όλα αυτά προήλθαν από ασύμμετρη ενημέρωση (για μία ακόμη φορά) των εγχώριων μικροεπενδυτών έναντι μεγάλων αμερικανικών funds που έκαναν κυριολεκτικά ότι ήθελαν στην διαδικασία του placement. Ενδεχομένως μία διακοπή διαπραγμάτευσης της μετοχής από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να ήταν ενδεδειγμένη λόγω του dumbing που είχε δημιουργηθεί (μπήκαν στα 7 ευρώ και πουλουσαν στα 7,5 ευρώ).