Μπορεί οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης να απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία για την Αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, η ελληνική κυβέρνηση όμως φαίνεται ότι κατάφερε να πάρει αυτό που ζητούσε: Την εξαίρεση των δαπανών για τα εξοπλιστικά το έλλειμμα.
Το πράσινο φως από Ecofin και Eurogroup για την εξαίρεση των δαπανών για τα εξοπλιστικά από το έλλειμμα φαίνεται ότι έλαβε η ελληνική κυβέρνηση, γεγονός που ενισχύει τον δημοσιονομικό χώρο και το πεδίο ελιγμών για ad hox και στοχευμένες παροχές.
Η ελληνική κυβέρνηση είχε επικαλεστεί τα στενότερα δημοσιονομικά όρια για την ματαίωση σημαντικού μέρους του εξοπλιστικού προγράμματος, όπως η πρόσκτηση κορβετών και ο εκσυγχρονισμών των MLRS, καθώς και η δημιουργία νέων βάσεων σε Σούδα και Μαγνησία. Παράλληλα, όμως έχει καταθέσει LOI για την απόκτηση F-35 από τις ΗΠΑ, ενώ αυξημένες θα είναι δαπάνες για τον εξοπλισμό των Rafale και τον εκσυγχρονισμό των F-16 και τη συντήρηση των μεταγωγικών αεροσκαφών.
Η Ελλάδα επωφελήθηκε από την “φρενίτιδα” για εξοπλισμούς και την προοπτική σύσφιξης των δημοσιονομικών κανόνων, που επηρεάζουν και άλλες χώρες, καθώς και από τη στήριξη των χωρών-πωλητών εξοπλισμών…
Πηγές του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν πως ακόμα και αν δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος, η Ευρώπη δεν θα επιτρέψει στην Ελλάδα να τον διαθέσει σε νέες παροχές και φοροελαφρύνσεις, καθώς επιστρέφουν οι αυστηροί κανόνες της Κομισιόν με το νέο έτος, μετά από μια «παύση» σχεδόν τεσσάρων ετών, λόγω της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης.
Ωστόσο, επισημαίνουν πως θα ενισχύσει την ελληνική οικονομία στο μακροοικονομικό σκέλος και στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και παράλληλα, θα βοηθήσει στην ταχύτερη αποκλιμάκωση του χρέους.
Διπλασιάζονται οι αμυντικές δαπάνες
Σύμφωνα με την Εισηγητική Έκθεση το υ προϋπολογισμού για το 2024, οι αμυντικές δαπάνες για το νέο έτος θα είναι 1,27 δις ευρώ, αυξημένες κατά 581 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2023, κυρίως λόγω των αυξημένων φυσικών παραλαβών οπλικών συστημάτων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας, η Ελλάδα το 2022 κατείχε το δεύτερο υψηλότερο μερίδιο δαπανών σε επενδύσεις στον τομέα της άμυνας.
Το 2022, συνολικά 20 κράτη μέλη πέτυχαν το όριο του 20% για επενδύσεις στον τομέα της άμυνας, ενώ τα υπόλοιπα επτά χρειάζεται να λάβουν πρόσθετα μέτρα για την επίτευξη του από κοινού συμφωνηθέντος ποσοστού.
Συνολικά, συνολικά 18 κράτη μέλη αύξησαν το μερίδιο των αμυντικών επενδύσεων σε σύγκριση με το 2021, ενώ εννέα ανέφεραν μείωση, συμπεριλαμβανομένων δύο που ήταν ήδη κάτω από το όριο του 20%.