Εικόνα πολυδιάστατου κινήματος με οργανωμένη έκφραση που παραμένει εντός της κοινωνικής κοιτίδας που το γέννησε προσπαθεί να περάσει η “Νέα Αριστερά”, που δημιουργήθηκε από τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και φιλοδοξεί να κινηθεί στον ίδιο πολιτικό χώρο, αλλά με σαφείς θέσεις και κουβαλώντας την εμπειρία της διακυβέρνησης.
Το όνομα του νέου εγχειρήματος που ανακοινώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στο Σεράφειο είναι “Νέα Αριστερά” και η Κοινοβουλευτική του έκφραση προσδιορίζεται σε 11 βουλευτές που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η κοινωνική του απεύθυνση όμως φιλοδοξεί να είναι μεγαλύτερη επιτυγχάνοντας την επανενεργοποίηση πολιτών, κοινωνικών ομάδων και οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών.
Υπενθυμίζεται πως οι 11 βουλευτές που συγκροτούν την ΚΟ είναι οι Έφη Αχτσιόγλου, Αλέξης Χαρίτσης, Νάσος Ηλιόπουλος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Θεανώ Φωτίου, Σία Αναγνωστοπούλου, Μερόπη Τζούφη, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Πέτη Πέρκα, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και Φερχάτ Οζγκιούρ.
Οι στόχοι
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγιναν σύντομες τοποθετήσεις από τους Έφη Αχτσιόγλου, Νάσο Ηλιόπουλο, Ευκλείδη Τσακαλώτο, ενώ κεντρικός ομιλητή ήταν ο Αλέξης Χαρίτσης, ως πρόεδρος της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι ήδη έχει αρχίσει να ξεδιπλώνεται η οργανωτική δομή του νέου πολιτικού φορέα, think tanks, περιφερειακές και θεματικές οργανώσεις και φόρα διαλόγου.
Όπως δήλωσαν τα προβεβλημένα στελέχη, τα οποία φαίνεται ότι θα ασκούν συλλογική ηγεσία, πρώτο ορόσημο είναι οι Ευρωεκλογές, στις οποίες φιλοδοξούν να αποκτήσουν εκπροσώπηση στην Ευρωβουλή. Για την ώρα η Νέα Αριστερά εκπροσωπείται από τον Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ και δήλωσε ότι θα παίξει ρόλο εκπροσώπου του νέου φορέα στο Ευρωκοινοβούλιο. Οι Ευρωεκλογές θα αποτελέσουν κομβικό σημείο, καθώς ενδεχόμενη εκλογή ευρωβουλευτή θα δώσει νέα δυναμική στο εγχείρημα και εκτιμάται ότι θα αποδυναμώσει περαιτέρω των ΣΥΡΙΖΑ, ενώ θα μπορούσε να διευρύνει την απήχηση σε ομάδες που παρακολουθούν μεν αλλά δεν εμπλέκονταν έχοντας πληρώσει το τίμημα στην εποχή του ΣΥΡΙΖΑ.
Η σημειολογία
Από την εκδήλωση ξεχώρισε σημειολογικά η τοποθέτηση της Έφης Αχτσιόγλου πρώτης από τους ομιλητές, αν και δεν έχει θεσμικό ρόλο στη Νέα Κ.Ο. Ακολούθησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, τρίτος ήταν ο Νάσος Ηλιόπουλος και τελευταίος εν είδει κεντρικού ομιλητή ο Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος είχε πρόδηλη συγκίνηση.
Σε πολιτικό επίπεδο αίσθηση προκάλεσαν οι αναφορές στο παρελθόν της αριστερής διακυβέρνησης επί ΣΥΡΙΖΑ, με τα στελέχη να δηλώνουν αφενός περηφάνια για συγκεκριμένα μέτρα και αυτοκριτική για την πολιτική ανοχή που επέδειξαν σε φαινόμενα εκφυλισμού και λαϊκισμού. Επίσης, θέλοντας να εκπέμψουν διακριτό πολιτικό στίγμα στις ομιλίες τους τα στελέχη της Νέας Αριστεράς κατηγόρησαν τον ΣΥΡΙΖΑ για οπορτουνισμό, αντιφατικές θέσεις και λαϊκισμό.
Στο νέο σχήμα συμμετέχουν μεταξύ άλλων και οι Πάνος Λάμπρου, Παύλος Κλαυδιανός, Γιώργος Σταθάκης, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Νίκος Βούτσης και άλλοι. Σε πρώτη φάση το μέσο έκφρασης θα είναι η εφημερίδα “Η Εποχή”, ενώ διαθέτουν φίλα προσκείμενους δημσιογράφους σε πολλά media, όπως η Εφημερίδα των Συντακτών και σε αρκετά κανάλια και ραδιοφωνικούς σταθμούς.
Η κριτική από τα Αριστερά εν είδει trol εστίασε στο όνομα και το λογότυπο με ευθείες αναφορές άλλοτε στη Νέα Δημοκρατία και άλλοτε στη Νέα Δεξιά του Φαήλου Κρανιδιώτη. Επί της ουσίας τα δύο σχήματα θα κληθούν να εκφέρουν διακριτό πολιτικό λόγο και να διαπιστώσουν συγκλήσεις και διαφωνίες στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή που ξεκινάει αυτή την εβδομάδα.
Η εκδήλωση
«Ο Αλέξης Χαρίτσης έχει την πολιτική συγκρότηση μα πάνω από όλα το ήθος που μας κάνει περήφανους» ανέφερε η Έφη Αχτσιόγλου στην παρέμβασή της και τόνισε ότι στόχος τους είναι η συνάντηση όλων των αριστερών για να δημιουργηθεί ένα πλειοψηφικό ρεύμα.
Ο Νάσος Ηλιόπουλος αναφερόμενος στο νέο κόμμα είπε ότι δεν έπρεπε να περιμένουμε τον εκφυλισμό για να δράσουμε. Πρέπει να βάλουμε ξανά το περιεχόμενο στο κέντρο της πολιτικής. Δεν συμβιβαζόμαστε με τον σημερινό χάρτη της πολιτικής. Φιλοδοξούμε να δώσουμε μαχητικές απαντήσεις στην κυβέρνηση της ΝΔ» ανέφερε.
«Ξεκινάμε με ελπίδα και ευθύνη. Είμαστε εδώ για να παράξουμε πολιτική. Δεν είμαστε στρατηγοί, καλούμε τον κόσμο να απαξιώσει την απαξίωση στην πολιτική» ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος.
Αλέξης Χαρίτσης: Είμαστε μπροστά σε κάτι καινούριο και ελπιδοφόρο
Τη συγκίνησή του για την ανταπόκριση του κόσμου σ’αυτό «το πρώτο βήμα» της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας των «11» βουλευτών που αποχώρησαν από το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΚΟ, Αλέξης Χαρίτσης.
«Αντιλαμβανόμαστε ότι είμαστε μπροστά σε κάτι καινούριο και ελπιδοφόρο. Και αυτό μας γεμίζει χαρά, αλλά και μεγάλη ευθύνη: να σταθούμε αντάξιοι της προσδοκίας χιλιάδων πολιτών που ήδη αγκαλιάζουν το εγχείρημά μας για μια αριστερά της εποχής μας», είπε ξεκινώντας την ομιλία του, ενώ τόνισε πως «δεν ξεκινάει κανείς από το μηδέν», αφού καθένας από τα μέλη της νέας ΚΟ «δοκιμάστηκε» στο «μεγάλο σταθμό της ιστορίας: την αριστερά στην κυβέρνηση της χώρας».
Εξέφρασε μάλιστα την «περηφάνια» τους για τα όσα πέτυχε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, από την έξοδο από τα μνημόνια «με την κοινωνία όρθια και τα δημόσια οικονομικά σε τάξη», μέχρι τη Συμφωνία των Πρεσπών, δηλώνοντας ωστόσο και ότι στέκονται «αυτοκριτικά» απέναντι σε αυτά που υποτιμήσαν, σε αυτά που δεν πετύχαν.
«Θέλουμε κάτι νέο. Μια νέα, σύγχρονη, ευρωπαϊκή αριστερά. Μια αριστερά αξιόπιστη, μαχητική, οραματική. Μια αριστερά ευρύχωρη και ανοιχτόμυαλη που μιλά με ειλικρίνεια και σαφήνεια», υπογράμμισε.
Συνεχίζοντας, ο Αλ. Χαρίτσης παραδέχτηκε πως «ο προοδευτικός χώρος συνολικά, βιώνει μια στρατηγική κρίση», η οποία εκφράστηκε «μέσα από τη διαλυτική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ», τονίζοντας την ανάγκη να προτάξουν «ένα συνολικό, φιλόδοξο, σχέδιο που θα απαντά στα μεγάλα ερωτήματα της εποχής μας: την κλιματική κρίση, τις κοινωνικές ανισότητες, την ποιότητα της δημοκρατίας στον 21ο αιώνα».
Αναφερόμενος στη νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, είπε πως « η βαρύτατη ήττα των εκλογών του 2023 δεν οδήγησε σε μια ουσιαστική και σε βάθος ιδεολογική και πολιτική συζήτηση », « αλλά στην επικράτηση ενός νέου προέδρου και μιας νέας ηγετικής ομάδας που επενδύει στην κατασκευή εσωτερικών εχθρών, στην παραγωγή ενός αδιέξοδου σκανδαλολογικού λαϊκισμού, στην υποκατάσταση της πολιτικής από αποσπασματικά συνθήματα με αντιφατικές και συχνά εξαιρετικά συντηρητικές θέσεις ».
Εξάλλου, σχολίασε πως « η ιστορική απαξίωση » από την οποία κινδυνεύει η Αριστερά, οδηγεί σε μια « πρωτοφανή κατάσταση » ότι « η Δεξιά έχει επιτύχει, για πρώτη φορά στην Τρίτη Ελληνική Δημοκρατία, να επιβάλλει την ατζέντα της, προωθώντας ένα μοντέλο πολιτικής που στηρίζεται στην αλαζονεία και στον ιδεολογικό εκφοβισμό ».
Ο Αλ. Χαρίτσης ανακοίνωσε επίσης πως η « Νέα Αριστερά » θα δώσει τη « μεγάλη μάχη » των ευρωεκλογών τον ερχόμενο Ιούνιο, στοχεύοντας σε μία σύγκρουση με τη « Νέα Δεξιά » και με « προοδευτικές ιδέες » θα μεταφράζονται σε « πράξεις ». « Για ισχυρό κοινωνικό κράτος, για ασφάλεια σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας, για τη δυνατότητα η χώρα μας να αντιμετωπίσει με αυτοπεποίθηση τη δημογραφική πρόκληση, την ερήμωση της υπαίθρου, τις προκλήσεις μιας πολυπολιτισμικής κοινωνίας », ανέφερε, θέτοντας στο επίκεντρο της πολιτικής τους πρότασης και την κλιματική κρίση.
« Το σημερινό μοντέλο ανάπτυξης μας οδηγεί στην καταστροφή. Σε καμένες εκτάσεις, σε πλημμυρισμένες περιοχές, στην υπερθέρμανση του πλανήτη, στην καταστροφή των καλλιεργειών. Αλλά και στην αύξηση των ανισοτήτων. Και είναι δική μας ευθύνη να βάλουμε μπροστά τον μεγάλο στόχο της κλιματικής δικαιοσύνης », είπε χαρακτηριστικά ο Αλ. Χαρίτσης, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, ότι στόχος του νέου αυτού εγχειρήματος θα είναι μια « αριστερά στην κυβέρνηση ». « Δεν είμαστε δύναμη διαμαρτυρίας. Είμαστε δύναμη κοινωνικής διεκδίκησης. Αλλά είμαστε και δύναμη πολιτικής αλλαγής », υπογράμμισε ενώ παράλληλα έκανε λόγο για « ένα νέο υπόδειγμα πολιτικής, μακριά από αρχηγισμούς, ηγεμονισμούς, απόλυτες και μοναδικές αλήθειες ».
Σήμερα δεν ανακοινώνουμε ένα νέο πολιτικό κόμμα . «Σήμερα ξεκινάμε, με επίκεντρο την νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα, να διαμορφώνουμε ένα νέο εγχείρημα συλλογικής συμμετοχής και επιστροφής της πολιτικής στη ζωή των αριστερών και προοδευτικών πολιτών », συμπλήρωσε και εξέφρασε την ικανοποίησή του που « σήμερα κάτι νέο γεννιέται, μέσα από τη συνάντηση των πιο δυναμικών, ανήσυχων και δημιουργικών δυνάμεων της ελληνικής κοινωνίας ». « Προχωράμε λοιπόν μπροστά με τη Νέα Αριστερά », κατέληξε ο Αλ. Χαρίτσης.