Να κεφαλαιοποιήσει την εσωτερική δυναμική με εξωστρέφεια επιχειρεί η ομάδα των 11 αποχωρησάντων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, με τη διοργάνωση δράσεων αρχής γενομένης από την παρουσίαση του νέου φορέα, που στόχο έχει να εντείνει την πανελλαδική κινητοποίηση στελεχών και να αποτελέσει πόλο συσπείρωσης της Αριστεράς.
Η πολιτική ονοματοδοσία της Κ.Ο. των 11 πρώην βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ θα πραγματοποιηθεί απόψε στις 19:00 στο Σεράφειο συγκρότημα του Δήμου Αθηναίων. Στην εκδήλωση αναμένεται να παρουσιαστεί η πολιτική πλατφόρμα της νέας Κ.Ο. καθώς και τα πρόσωπα που θα αναλάβουν θέσεις-κλειδιά στο νέο πολιτικό εγχείρημα.
Όπως φαίνεται ο νέος φορέας δεν λάβει ακόμη τη μορφή κόμματος αλλά σχήματος έκφρασης της Αριστεράς, ενώ θα έχει συλλογική έκφραση και ηγεσία. Το νέο εγχείρημα θα επιχειρήσει να αντλήσει τις πολιτικές γραμμές του από την κοινωνία, διοργανώνοντας συζητήσεις, ημερίδες και δημιουργώντας φόρουμ αλληλεπίδρασης σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Οργανωτικά, επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των 11 θα είναι ο Αλέξης Χαρίτσης, ενώ σε ρόλο κοινοβουλευτικών εκπροσώπων οι Νάσος Ηλιόπουλος και Ευκλείδης Τσακαλώτος. Μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί ο ρόλος της Έφης Αχτσιόγλου, η οποία παραχώρησε συνέντευξη προ ημερών στον ΑΝΤ1, αρνούμενη ότι προαλείφεται για αρχηγικό ρόλο.
Τούτων δοθέντων, το νέο σχήμα θα προσπαθήσει να καθιερώσει μηχανισμό για την εισροή ιδεών από την κοινωνία, δημιουργώντας ανοιχτές και εξωστρεφείς δομές. Έτσι, θα δημιουργηθούν οργανώσεις βάσης και μέσω διαδικτύου που θα κατεβαίνουν πολύ χαμηλότερα από το επίπεδο της νομαρχιακής, σε τοπικό και στη γειτονιά, εφόσον απαιτηθεί. Παράλληλα, θα δοθεί χώρος για την έκφραση των κινημάτων, τόσο πολιτικά, όσο και οργανωτικά. Θα επιδιωχθεί η διαμόρφωση ενός πλασίου αντίστοιχου με αυτό που πρέσβευε η Ομπρέλα, καλύπτοντας διαφορετικές τάσεις και δυναμικές και εκφράζοντας κοινωνικές ανησυχίες.
Πρέπει να σημειωθεί ότι ήδη ο Δημήτρης Παπαδημούλης, αν και δεν θα είναι ξανά υποψήφιος Ευρωβουλευτής, εν τούτοις εξέφρασε τη στήριξή του στο νέο πολτικό εγχείρημα και προσφέρθηκε να γίνει η φωνή των 11 στο Ευρωκοινοβούλιο. Μέχρι στιγμής από την Ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έχουν αποχωρήσεις ακόμη δύο, ο Στέλιος Κούογκου και ο Πέτρος Κόκκαλης. Ο πρώτος, εκτιμάται ότι θα κινηθεί στην περιφέρεια του νέου πολιτικού φορέα, ενώ ο δεύτερος αναμένετια να σχηματίσει κόμμα ή κίνηση με κεντρικό στοιχείο την οικολογία και να συμμετάσχει διαβουλεύσεις για τον νέο φορέα.
Ο οργανωτικός σχεδιασμός
Τις προηγούμενες ημέρες έγινε γνωστό ότι ένα από τα ονόματα που έχουν πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων είναι το Αριστερά Μπροστά, χωρίς όμως να επιβεβαιωθεί αν δόθηκε το πράσινο φως για κάτι τέτοιο.
Πάντως, ο επικεφαλής της Κ.Ο., Αλέξης Χαρίτσης, προανήγγειλε ότι το όνομα της νέας Κ.Ο. θα έχει «αριστερό πρόσημο», ενώ θεωρείται πολύ πιθανό να επιλεγεί και κάποιος οικολογικός συμβολισμός είτε στο όνομα είτε στο σύμβολο.
«Τη Δευτέρα θα παρουσιάσουμε στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων τη νέα Κοινοβουλευτική μας Ομάδα. Η συγκρότησή της είναι το πρώτο σημαντικό βήμα. Το πιο σημαντικό από όλα, όμως, είναι το περιεχόμενο που θέλουμε να δώσουμε στο πολιτικό σύστημα της χώρας. Το πολιτικό μας στίγμα, η ταυτότητα που θα διαμορφώσουμε, οι θέσεις που θα παρουσιάσουμε στην ελληνική κοινωνία. Αυτό είναι το μείζον και το έχουμε χάσει στη δημόσια συζήτηση το τελευταίο διάστημα» ανέφερε ο κ. Χαρίτσης.
Παράλληλα υπογράμμισε ότι η ιδεολογική απεύθυνση του κόμματος θα εκτείνεται «από τη ριζοσπαστική αριστερά και την κεντροαριστερά μέχρι και την αριστερή σοσιαλδημοκρατία».
Η δυναμική του νέου φορέα
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Realpolls για το «Documento», η Ν.Δ. παραμένει κυρίαρχη στο πολιτικό σκηνικό και στην πρόβλεψη αποτελέσματος (εάν είχαμε αύριο εκλογές) συγκεντρώνει 37,4%.
Επίσης, για πρώτη φορά μετά από αρκετές δημοσκοπήσεις, γίνεται η πρώτη που δείχνει το ΣΥΡΙΖΑ στη δεύτερη θέση με 14,7% και το τρίτο το ΠΑΣΟΚ με 12,8%.
Ακολουθούν ΚΚΕ με 10,8%, η Ελληνική Λύση με 5,5%, οι Σπαρτιάτες με 3,4%, η Νίκη με 3,2%, η Πλεύση Ελευθερίας με 3,1%, το ΜέΡΑ25 με 1,7% και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1,3%. Άλλο κόμμα επιλέγει το 2,8%.
Όσον αφορά το νέο πολιτικό σχηματισμό των 11 βουλευτών που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, συγκεντρώνει ποσοστό 3,2%.
Φυλλοροεί ο ΣΥΡΙΖΑ
Την ίδια ώρα συνεχίζεται το μαζικό κύμα εξόδου από τον ΣΥΡΙΖΑ. Χθες ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από το κόμμα και ο καθηγητής του ΕΜΠ, πολιτευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Πειραιά και πρώην επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Πειραιάς για Όλους», Νίκος Μπελαβίλας. «Στρατολογήθηκα στην Αριστερά τον Σεπτέμβριο του 1974. Και δεν υπάρχει περίπτωση να φύγω για αλλού. Ο αποχαιρετισμός αφορά τα όπλα του κομματικού μέλους. Όχι του αριστερού πολίτη. Καλή αντάμωση, και θα υπάρξει κάποτε» τόνισε. Η διατύπωση αυτή αφήνει ανοιχτό το παράθυρο για να ενταχθεί στον νέο, υπό διαμόρφωση, φορέα.
Την αποχώρησή τους ανακοίνωσαν επίσης 98 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ Νέας Σμύρνης και 37 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ Αίγινας. Εν τω μεταξύ, χθες ο Διονύσης Τεμπονέρας επιβεβαίωσε στην κρατική τηλεόραση τις δημοσιογραφικές πληροφορίες ότι ο Στέφανος Κασσελάκης αποχώρησε από τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ενώ εκείνος βρισκόταν στο βήμα. Ταυτόχρονα, όμως, ο κ. Τεμπονέρας κράτησε χαμηλούς τόνους λέγοντας ότι το περιστατικό δεν είναι άξιο λόγου.
«Υπήρχε μια ήπια κριτική βεβαίως, εντός των οργάνων μπορεί να κουβεντιάζουμε, μπορεί να συμφωνούμε, μπορεί να διαφωνούμε. Είναι κάτι το οποίο είναι αναμενόμενο και είναι στοιχείο και δημοκρατίας και πλουραλισμού και πολυσυλλεκτικότητα για ένα μεγάλο κυβερνητικό κόμμα» είπε.
Εκκαθαρίσεις στα κομματικά media
Ένταση επικρατεί πλέον τόσο στην Αυγή όσο και στο Κόκκινο καθώς οι “προεδρικοί” ζητούν σταλινικού τύπου εκκαθάριση των διαφωνούντων ή κριτικά διακείμενων προς τον Στέφανο Κασσελάκη δημοσιογράφων και ραδιοφωνικών παραγωγών. Τελευταίο περιστατικό ήταν η είσοδος μαινόμενου ακροατή στον σταθμό, ο οποίος εξύβρισε τη διεύθυνση και ζήτησε αλλαγές στο πρόγραμμα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτός από τα ιδιότητα κομματικά media έχει εκφραστές το Documento του Κώστα Βαξεβάνη και την OneVoice του Νίκου Μανεσιώτη. Μεγάλη είναι η συζήτηση για τον έλεγχο του κομματικού μηχανισμού στα social media.
Κριτική από τους προεδρικούς δέχεται και η Εφημερίδα των Συντακτών την οποία επιχειρούν να αποδομήσουν, χρεώνοντάς της ιδιοτελή κίνητρα.
Οι επικείμενες μάχες
Ο Στέφανος Κασσελάκης και οι προεδρικοό έχουν υιοθετήσει συγκρουσιακή και απαξιωτική ρητορική προς τον νέο φορέα, καθώς εκτιμούν ότι η χαλαρότητα αποσυσπειρώνει.
Στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ λαμβάνουν θέσεις μάχης για να υπερασπιστούν ερείσματα σε συνδικαλιστικό επίπεδο, ιδιαίτερα στο Δημόσιο, όπου δέχονται πολύπλευρές πιέσεις και από το ΠΑΣΟΚ. Σφοδρές αναμένονται οι συγκρούσεις για τον πολιτικό χώρα σε ισχυρά σωματεία Ελεύθερων Επαγγελματιών, όπως των Μηχανικών (ΤΕΕ), των Δικηγόρων καθώς και στην Πανεπιστημιακή Κοινότητα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να χάνει κατά κράτος τη μάχη σε τοπικό-περιφερειακό επίπεδο, όπου η αποσυσπείρωση είναι τρομακτική και πολλές οργανώσεις σε τοπικό και νομαρχιακό επίπεδο δεν μπορούν πλέον να λειτουργήσουν. Ο ρυθμός ανασύνθεσης και αναπλήρωσης είναι εξαιρετικά χαμηλός, ενώ φαίνεται ότι οι αποχωρήσαντες σε αρκετές περιστάσεις κρατούν και τα… κλειδιά.
Το στοίχμα του νέου φορέα θα είναι η ταχύτητα της συσπείρωσης, η δυνατότητα αμφίδρομων και παραγωγικών συζητήσεων της περφέρειας με το κέντρο και η δημοσκοπική απήχηση. Σε πρώτη φάση δεν αναμένεται σημαντική άνοδος πριν από τις Ευρωεκλογές, όπου κεντρικό ζητούμενο είναι η εκλογή ενός Ευρωβουλευτή. Κάτι τέτοιο θα δώσει υπόσταση στον φορέα και θα εντείνει τη συσπειρωτική δυναμική.