Καθώς ο χρόνος για τις ευρωεκλογές μετράει αντίστροφα, ο ανταγωνισμός από ΗΠΑ και Κίνα εντείνεται και μια σειρά από ζητήματα παραμένουν ανοιχτά στις Βρυξέλλες, τα λόμπι κλιμακώνουν τη δράση τους και τις πιέσεις προς την Κομισιόν, επενδύοντας στο υπό αναδιάταξη γεωπολιτικό και γεωοικονομικό σκηνικό. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η νέα συνάντηση ομάδας βιομηχανιών με την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν,, στην οποία συμμετείχε και ο Βαγγέλης Μυτιληναίος, ο οποίος είναι πρόεδρος της Eurometaux.
Συνάντηση διάρκειας επτά ωρών είχε στις Βρυξέλλες ομάδα ευρωπαϊκών βιομηχανιών με την πρόεδρο της Κομισιόν, εστιάζοντας σε μια σειρά θεμάτων που άπτονται της ενεργειακής πολιτικής και ιδιαίτερα της πράσινης μετάβασης, των επιδοτήσεων και της κινητροδότησης επενδύσεων.
Οι βιομήχανοι έχοντας επί καιρό προετοιμάσει προτάσεις και αφού ωρίμασαν συγκεκριμένες λύσεις επιχείρησαν να θέσουν διλήμματα στην Κομισιόν, να προσφέρουν λύσεις και να συγκρουστούν εκ νέου με το “πράσινο” λόμπι.
Στη συνάντηση με την επικεφαλής της Κομισιόν Ursula von der Leyen και τον αντιπρόεδρο Maros Sefcovic συμμετείχε ο Ευάγγελος Mυτιληναίος ως πρόεδρος της Eurometaux, καθώς και σημαίνοντες παράγοντες της βιομηχανίας, μεταξύ άλλων οι Geert Van Poelvoorde της ArcelorMittal Europe, Paul Voss (European Aluminium), Petr Cingr (Agrofert), Luis Cabra (Repsol), Jon Morrish (Heidelberg Materials), Ken McKnight (Cembureau), Alan Delcourt (Cerame-Unie).
Αλλάζουν στρατηγική οι βιομήχανοι
Οι διαρροές προς στα ελληνικά media είναι επιφανειακές και δεν αγγίζουν την ουσία, ούτε αναδεικνύουν τις επιπλοκές της πολύωρης συνάντησης. Υπ’ αυτό το πρίσμα και με δεδομένο ότι αυτές προέρχονται από την πλευρά των βιομηχάνων, στόχος είναι να δοθεί η αίσθηση ανάσχεσης της πολεμικής που είχε ξεσπάσει μεταξύ των δύο πλευρών, ως ένδειξη αναγνώρισης για την πρόοδο σε επιμέρους ζητήματα. Μάλιστα, οι αναφορές στον ρόλο και τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης καθιστούν σαφές ότι το λόμπι κινείται παράλληλα και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και θα επιχειρήσει να προωθήσει λύσεις από την πλευρά των χωρών, διευρύνοντας έτσι το μέτωπο προς την Κομισιόν. Έτσι, σε μια προσπάθεια εμπέδωσης της εμπιστοσύνης, το λόμπι των βιομηχάνων κατεβάζει τους τόνους, τουλάχιστον στη δημόσια σφαίρα.
Το τέλος του έτους επιλέγεται παραδοσιακά για συναντήσεις, καθώς η Κομισιόν περνάει σημαντικά νομοσχέδια και κανονισμούς αυτές τις περιόδους. Φέτος, τη συνάντηση κατέστησαν επιτακτική οι πολιτικές και γεωπολιτικές εξελίξεις. Οι επικείμενες Ευρωεκλογές και το ενδεχόμενο επανεκλογής του Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, καθώς και οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της MENA συνθέτουν ένα ιδιαίτερα ρευστό και ως εκ τούτου υψηλού κινδύνου σκηνικό.
Τα θέματα
Σύμφωνα με δημοσιεύματα που επικαλούνται πηγές στην ελληνική βιομηχανία επί τάπητος τέθηκαν τέσσερα βασικά θέματα:
- τιμές ενέργειας,
- διασυνδέσεις,
- υπερρύθμιση και
- Green Pool.
Πηγές από την Κομισιόν αναφέρουν ότι οι βιομήχανοι επιχείρησαν να επαναφέρουν από το παράθυρο ζητήματα επιδότησης μεταβατικών καυσίμων, όπως το υδρογόνο (μπλε και γκρι) και το φυσικό αέριο, τα οποία έχουν εξαιρεθεί λόγω εκπομπών ρύπων στην παραγωγή του καυσίμου, οι οποίες υπερβαίνουν τις τιμές για τον άνθρακα και πολλές μορφές ορυκτών καυσίμων.
Σε ό,τι αφορά τις τιμές ρεύματος, η Von der Leyen υποστήριξε ότι η Ευρώπη είναι «back to normal». Υπήρξε ωστόσο σχεδόν καθολική διαφωνία ότι κάθε άλλο παρά ισχύει αυτή η εκτίμηση, καθώς οι τιμές είναι σχεδόν τρεις φορές πάνω σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα.
Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος αναφέρθηκε στη συμβολή της ελληνικής κυβέρνησης που έχει φέρει στο τραπέζι τη λύση, την οποία μάλιστα περιμένουν πολλές πλέον κυβερνήσεις και επιχειρήσεις, προς υιοθέτηση και υλοποίηση.
Πολλή συζήτηση έγινε για τις διασυνδέσεις. Η επισήμανση που έγινε είναι ότι το κόστος παραγωγής από ΑΠΕ είναι λυμένο, αυτό, όμως, όχι. Το κόστος για τα δίκτυα και το backup είναι πολλαπλάσιο από αυτό των ΑΠΕ και θα πάρει πολύ χρόνο η κατασκευή τους. Μάλιστα, η ΕΕ παραδέχτηκε ότι δεν έχουμε άμεσα λύσεις, αυτό είναι πρόβλημα, ωστόσο είναι και προτεραιότητα.
Οι βιομήχανοι έθεσαν μετ επιτάσεως το ζήτημα της υπερρύθμισης, ζητώντας πρωτοβουλίες περιορισμού της γραφειοκρατίας, επισημαίνοντας ότι το κόστος διαχείρισης των εποπτικών και ρυθμιστικών απαιτήσεων υπονομεύει τη βιωσιμότητα. Η Κομισιόν, αν και αναγνωρίζει το ζήτημα, ξεκαθάρισε ότι δεν έχει ωριμάσει η διαδικασία, παραπέμποντας στην επόμενη Επιτροπή για πρωτοβουλίες.
Μείωση κόστους με Green Pool
Ο Ευάγγελος Mυτιληναίος, ως πρόεδρος της Eurometaux ανέδειξε το θέμα του Green Pool, ως λύση στο ζήτημα της αύξησης του ενεργειακού κόστους και παράλληλα ως κίνητρο για την ενίσχυση της διείσδυσης των ΑΠΕ και τη βελτίωση της αποδοτικότητας της παραγωγής και χρήσης των δικτύων. Ειδικότερα, ο επικεφαλής της Mytilineos, αφού τόνισε τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Βιομηχανία, επεσήμανε ως λύση το Green Pool και την άμεση ανάγκη υιοθέτησής του. Την πρόταση υποστήριξαν ανοιχτά πολλοί από τους συμμετέχοντες, ενώ δεν καταγράφηκε ουσιαστική αντίδραση από την Κομισιόν, με τον αντιπρόεδρο να απαντά ότι το θέμα συζητείται και πως η συζήτηση θα γίνει άμεσα ουσιατική.
Η ενεργειακή μετάβαση
Όλοι συμφώνησαν ότι αυτή τη στιγμή κατευθύνονται και ξοδεύονται πάρα πολλά κεφάλαια σε αυτή την προσπάθεια αλλά το κόστος είναι υπέρογκο, ενώ θα πάρει αρκετό χρόνο η διαδικασία.
Σε αυτό το θέμα η βιομηχανία ζήτησε περισσότερο χρόνο και προβλεψιμότητα, αιτήματα που μεταφράζονται σε επιδοτήσεις και διευκόλυνση της χρήσης μεταβατικών καυσίμων. Επί του θέματος, οι βιομήχανοι επέμειναν ότι ο συνδυασμός του σφιχτού πλαισίου κλιματικής μετάβασης, η έλλειψη επιδοτήσεων και ο έντονος ανταγωνισμός με τις ΗΠΑ, όπου προσφέρονται διαρκώς κίνητρα από το κράτος, δημιουργούν ένα ιδιαίτερα ασύμμετρο περιβάλλον, το οποίο υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και κατ επέκταση την προοπτική της στρατηγικής αυτονομίας.
Μεταξύ άλλων, οι βιομήχανοι επέμειναν ότι ο κίνδυνος μεταφοράς της παραγωγικής δραστηριότητας εκτός Ευρωζώνης και ΕΕ είναι ορατός, καθώς η βιωσιμότητα των εργοστασίων είναι αμφίβολη υπό το καθεστώς που έχει δημιουργηθεί. Όπερ σημαίνει ότι θα αυξηθεί η ανεργία και το κόστος των αγαθών, ενώ θα πληγεί η αυτονομία της ΕΕ.