Νέο κύμα αλλαγών στην εκλογική διαδικασία, αρχής γενομένης από τις Ευρωεκλογές, προωθεί η κυβέρνηση, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε στο Υπουργικό Συμβούλιο ότι θα διεξαχθούν με ενιαίο ψηφοδέλτιο για όλη την Επικράτεια και με επιστολική ψήφο,
Την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου για ψηφοφόρους τόσο στην Ελλάδα όσο και σε χώρες του εξωτερικού ανακοίνωσε στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Παράλληλα, προανήγγειλε ότι οι ευρωεκλογές θα διεξαχθούν με ενιαίο ψηφοδέλτιο για ολόκληρη την επικράτεια και με σταυρό.
«Πιστεύω ότι τον πρώτο λόγο στην εκλογή κάθε εθνικού ανιτπροσώπου πρέπει να τον έχει ο πολίτης και όχι ο αρχηγός κάθε παράταξης μέσω μιας λίστας προδιορισμένων βουλευτών», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης στην εισαγωγική του ομιλία.
Αν και το εκλογικό επιτελείο της ΝΔ και του Μαξίμου είχε επεξεργαστεί αρκετά εναλλακτικά σενάρια, εν τέλει με γνώμονα τη διασφάλιση της πολιτικής κυριαρχίας, επελέγη αυτό που δίνει προβάδισμα στον καλύτερα οργανωμένο μηχανισμό, εκμεταλλεύεται τη συσπείρωση και αντιμάχεται τη “χαλαρή” ψήφο. Όπως φαίνεται, το Μαξίμου επιχειρεί να αποτυπώσει το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί στη Βουλή και στην Ευρωβουλή, θέλοντας έτσι να μην επιτρεψει τον περαιτέρω κατακερματισμό του πολιτικού σκηνικού αριστερά ή δεξιά. Όπερ σημαίνει ότι των συνδυασμών θα ηγηθούν γνωστές προσωπικότητες που μόνο τα εδραιωμένα κόμματα έχουν τη δυνατότητα να προσελκύσουν.
Υπενθυμίζεται ότι τους προηγούμενους μήνες, το κυβερνητικό επιτελείο είχε επεξεργαστεί διάφορα σενάρια για το σπάσιμο των περιφερειών, προκειμένου να περιοριστεί, όπως έλεγαν τότε συνεργάτες του πρωθυπουργού, το φαινόμενο της εκλογής μόνο προσώπων από το λεγόμενο star system, οι οποίοι διαθέτουν υψηλή αναγνωρισιμότητα και μπορούν να πετύχουν την πανελλαδική τους εκλογή.
Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, περισσότερες λεπτομέρειες για την επιστολική ψήφο θα δοθούν το απόγευμα από την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, την Νίκη Κεραμέως και τον Θοδωρή Λιβάνιο.
Από την ατζέντα του Υπουργικού Συμβουλίου ξεχωρίζουν ο προϋπολογισμός, επιλογή προέδρου για το Ελεγκτικό Συνέδριο, το ν/σ για την κλιματική αλλαγή και η δημιουργία υψηλόβαθμης επιτροπής για την ένταξη των Ρομά.
Η ατζέντα του Υπουργικού Συμβούλίου
Τα θέματα της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου είναι:
- Παρουσίαση από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη και τον υφυπουργό Θάνο Πετραλιά του κρατικού προϋπολογισμού 2024
- Παρουσίαση από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη του νομοσχεδίου για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, την επίτευξη της αστικής ανθεκτικότητας, την προστασία του περιβάλλοντος και την καταστολή της αυθαίρετης δόμησης
- Παρουσίαση από τον υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη του νομοσχεδίου για το εθνικό σύστημα τραύματος
- Παρουσίαση από τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη και την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη ερανιστικών νομοσχεδίων των υπουργείων τους,
- Εισήγηση από τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη σχετικά με την επιλογή προέδρου του ελεγκτικού συνεδρίου,
- Εισήγηση από την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη για την τροποποίηση πράξης υπουργικού συμβουλίου για τη συγκρότηση και λειτουργία της κυβερνητικής επιτροπής για την κοινωνική ένταξη των Ρομά.