Να αναθερμάνει τη μεταρρυθμιστική δυναμική και να πείσει για την ισχυρή βούληση της κυβέρνησής του προσπάθησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Λονδίνο ενώπιον διεθνών -εν δυνάμει- επενδυτών, στο πλαίσιο του διήμερου Roashow του ΧΑ, που διοργανώνει η Morgan Stanley.
Στο Λονδίνο για δεύτερη συνεχή χρονιά βρέθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός παρουσιάζοντας το έργο της κυβέρνησής του, τη δυναμική και τις προοπτικές της οικονομίας, ενώ παράλληλα προσπάθησε να δείξει υψηλή προσαρμοστικότητα επαναφέροντας την έννοια μεταρρυθμίσεις στο τραπέζι.
Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στόχο είχε να δείξει ότι ο ίδιος λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις υποδείξεις των διεθνών οίκων και ότι δρα εν άμεσα ανταποκρινόμενος στα κελεύσματα των αγορών. Ωστόσο, οι εκθέσεις των οίκων αξιολόγησης και των επενδυτικών τραπεζών εστιάζουν μονότονα στην μεταρρυθμιστική κόπωση, ενώ εκφράζουν ανησυχίες για αντιστροφή μνημονιακών μεταρρυθμίσεων.
Στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη και της διοίκησης τους Χ.Α είναι να “τσεκάρουν” τα σωστά κουτάκια στον πίνακα προϋποθέσεων της MSCI, ώστε οι επενδυτές -όταν ερωτηθούν στο πλαίσιο της εσωτερικής δημοσκόπησης- αν η Ελλάδα θεωρείται ανεπτυγμένη οικονομία και η κεφαλαιαγορά της ώριμη, τότε να απαντήσουν θετικά. Έτσι θα λάβει τον Ιούνιο το status “under review for possible upgrade” το Χρηματιστήριο της Αθήνας.
Συνολικά, στο Λονδίνο 36 εισηγμένες στο Χ.Α. και η Τράπεζα Κύπρου, παρουσιάζονται σε περίπου 200 διαχειριστές που εκπροσωπούν 100 από τα ισχυρότερα funds της παγκόσμιας αγοράς, που διαχειρίζονται περίπου 30 τρισ. δολάρια.
Οι μεταρρυθμίσεις
Ο Έλληνας πρωθυπουργός επιχείρησε να προβάλλει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στην Ελλάδα, ως μεταρρύθμιση που θα διευρύνει τη φορολογική βάση και θα ενισχύσει τα φορολογικά έσοδα, χωρίς να απαιτηθεί εκ νέου φορολόγηση του κεφαλαίου και και των υψηλών εισοδημάτων, ούτε αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος σε κέρδη και μερίσματα.
«Για εμένα, το πιο σημαντικό μήνυμα που θα ήθελα να σας μεταφέρω είναι η δέσμευσή μας να προωθήσουμε όλες τις δύσκολες και αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμοστούν, ακόμη και αν αυτές εκλαμβάνονται από ορισμένους ως πολιτικά επώδυνες». Στο σημείο αυτό, υπεραμύνθηκε της πολιτικής για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής στην τάξη των αυτοαπασχολούμενων, τονίζοντας ότι το νομοσχέδιο θα προχωρήσει, ενώ οι όποιες διορθωτικές αλλαγές θα είναι μόνο σε κάποια επιμέρους σημεία.
Ωστόσο, είναι σαφές ότι η υπερφορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών θα οδηγήσει σε αύξηση της διακίνησης μαύρου χρήματος, αύξηση της αφορολόγητης ύλης, υπονόμευση της φορολογικής κουλτούρας και περιορισμό της εσωτερικής κατανάλωσης, που θα μειώσει την ανάπτυξη και φορολογητέα ύλη.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνετή δημοσιονομική πολιτική, με κεντρικό στόχο την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων άνω του 2% του ΑΕΠ, το οποίο θα περιφρουρηθεί με απόλυτη αποφασιστικότητα. Δεν αναφέρθηκε όμως στα σχέδια για τη διαχείριση (πρόληψη και αντιμετώπιση) των φυσικών καταστροφών, παράγοντας που εντείνει το country risk.
Πολιτική σταθερότητα
Ο Έλληνας πρωθυπουργός θέλησε να προβάλλει την εκλογική νίκη στις εθνικές εκλογές και τον κατακερματισμό της αντιπολίτευσης ως παράγοντες πολιτικής σταθερότητας, εν μέσω διεθνών αβεβαιοτήτων, υπονοώντας ότι διαθέτει την επάρκεια και ελέγχει το πολιτικό κόστος των μεταρρυθμίσεων.
Ωστόσο, σειρά σκανδάλων από το predator, τα Τέμπη, τις φωτιές και τις πλημμύρες έχουν υπονομεύσει την αξιοπιστία του κρατικού μηχανισμού και την αποτελεσματικότητα του επιτελικού κράτους. Παράγοντες που λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από τους επενδυτές. Σε συνάρτηση με τον κατακερματισμό της αντιπολίτευσης, οι επενδυτές αντιλαμβάνονται πρόσθετο ρίσκο που γεννάται από την ελλιπή λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών.
Ανθεκτικότητα και… RRF
Αναφερόμενος στις 36 ελληνικές επιχειρήσεις και την Τράπεζα Κύπρου που συμμετέχουν στο κομβικό Roadshow στο Λονδίνο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήρε την ανθεκτικότητα που έχουν επιδείξει ανθίζοντας σε περιβάλλον αλληλεπικαλυπτόμενων κρίσεων, καθώς και τις προοπτικές τους που απορρέουν από το ευνοϊκό καθεστώς που απολαμβάνουν οι επενδύσεις τους που εντάχθηκαν στο Ελλάδα 2.0 και κατ επέκταση στο RRF.
Η συμμετοχή στο RRF σημαίνει αφενός ότι τα επενδυτικά σχέδια έχουν ελεγχθεί από τον ιδιαίτερα αυστηρό μηχανισμό της Κομισιόν, που καθιστά τις επενδύσεις βιώσιμες, ότι το δανειακό κόστος είναι ελεγχόμενο και χαμηλό και το ρίσκο διαμοιρασμένο.
Υπ αυτό το πρίσμα, οι επενδυτές απολαμβάνουν πολλαπλές δικλείδες ασφαλείας και υψηλές αποδώσεις καθώς η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με σαφώς ταχύτερους ρυθμούς από την Ευρωζώνη. Αν σε αυτά συμπεριληφθεί η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας σε Investment Grade μετά από 13 χρόνια, τότε το επενδυτικό προϊόν καθίσταται ιδιαίτερα ελκυστικά, τουλάχιστον για την προσεχή διετία.