Νέο δικαστικό θρίλερ που υπονομεύει το σχέδιο εξυγίανσης και θέτει εν αμφιβόλω τη βιωσιμότητα της νέας, εξυγιασμένης OpsCo (τ.Folli Follie) βρίσκεται σε εξέλιξη, με έντονο άρωμα παρασκηνιακών μεθοδεύσεων,. Οι καθυστερήσεις αντανακλούν και στο ευρύτερο status της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, καθώς επανέρχεται στην επιφάνεια το ζήτημα αξιοπιστίας των θεσμών, εύρυθμης λειτουργίας και ευκολίας εισόδου και εξόδου κεφαλαίων.
Η Folli Follie στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης έχει ολοκληρώσει την ανασύσταση σε δύο νέες εταιρικές οντότητες απαλλαγμένες από το αμαρτωλό παρελθόν, αλλά δεν έχει καταφέρει να ολοκληρώσει την προσυμφωνημένη διαδικασία αποδέσμευσης των ακινήτων, τα οποία προβλέπεται -βάσει σχεδίου εξυγίανσης- να μεταβιβαστούν στους ομολογιούχους, οι οποίοι από την πλευρά τους θα προχωρήσουν σε διαγραφή μέρους του υπέρογκου χρέους της εταιρίας.
Το turnaround story όμως κινδυνεύει από προσκόμματα και παλινδρομήσεις που θα μπορούσαν να δυναμιτίσουν τη συμφωνία με τους ομολογιούχους, δίνοντας έτσι “αβάντα” στους παλαιούς μεγαλομετόχους που οδήγησαν την εταιρία στα βράχια.
Αν και η διαδικασία αναδιάρθρωσης και εξυγίανση της εταιρίας εγκρίθηκε από το μονομελές πρωτοδικείο και εξελίσσεται με ταχείες διαδικασίες, ένα σημαντικό σκέλος της, αυτό της διαχείρισης των περιουσιακών στοιχείων μπλοκάρει την ολοκλήρωση της προσπάθειας. Πλέον, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ομολογιούχοι θα μπορούσαν να τινάξουν τη διαδικασία στον αέρα, προκαλώντας “έμφραγμα” στην εταιρία και θέτοντας σε επισφαλές έδαφος τους πάνω από 1000 εργαζομένους.
Τα ακίνητα και τα προβλήματα
Αυτή τη στιγμή, μείζον θέμα είναι η αποδέσμευση των ακινήτων που αποτιμώνται στα 28 εκατ. ευρώ, υπόθεση που αν και αποτελεί σκέλος της διαδικασίας εξυγίανσης που έχει εγκριθεί από το Μονομελές πρωτοδικείο, εν τούτοις μετά από πολλαπλές εφέσεις και εν τέλει αναίρεση που άσκησε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, παραπέμπεται στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο. Τη διαδικασία περιπλέκει η αποχή των δικηγόρων, λόγω της αποχής, καθώς η υπόθεση χρονίζει και η αλυσίδα ενεργειών παρακωλύεται. Παράλληλα, πρέπει να σημειωθεί ότι δεσμευμένα παραμένουν κεφάλαια 3 εκατ. της εταιρίας.
Για την ώρα, πάντως, κι ενόσω καθυστερεί η αποδέσμευση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρίας, η οικογένεια Κουτσολιούτσου προσπαθεί να εκτροχιάσει τις διαδικασίες. Αν και απτά αποδεικτικά στοιχεία για τις πρακτικές και τις μεθόδους και τους στόχους της οικογένειας Κουτσολιούτσου δεν υπάρχουν, εν τούτοις οι εξελίξεις σκιαγραφούν ένα ιδιαίτερα σκοτεινό παρασκηνιακό σκηνικό μέσα από το οποίο φαίνεται ότι επιχειρούν να παρεμποδίσουν τις εξελίξεις, διατηρώντας ζωντανό το σενάριο να αιτηθούν επαναφορά της εταιρίας στην προτεραία κατάσταση. Κάτι τέτοιο βέβαια, θα προκαλούσε τεράστιες επιπλοκές τόσο για την εταιρία και τους εργαζομένους, όσο και για το οικοσύστημα της κεφαλαιαγοράς και την αξιοπιστία της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού.
Η Folli Follie
Αυτή τη στιγμή η FF έχει μετουσιωθεί στην OpsCo τη νέα εταιρία που διαχειρίζεται το παραγωγικό τμήμα της πάλαι ποτέ εταιρίας της οικογένειας Κουτσολιούτσων. Σε αυτή, βασικοί μέτοχοι είναι οι ομολογιούχοι, ενώ CEO έχει αναλάβει ο Γιώργος Σάμιος, ο οποίος είχε διορισθεί ως μεταβατική διοίκηση μετά από πρόταση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Η εταιρία, αν και λόγω του σκανδάλου έχασε 41 από τις 42 μπράντες που αντιπροσώπευε, εν τούτοις κατάφερε να παραμείνει όρθια, μετη διοίκηση να ολοκληρώνει τη σύνταξη αναδρομικών ισολογισμών μέσα σε δύο εβδομάδες. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι συνέχισαν να πληρώνονται, διατηρώντας συνθήκες ασφάλειας μέσα από τις οποίες κατέστη δυνατή η διαχείριση της κρίσης φήμης και αξιοπιστίας που δημιουργήθηκε.
Στο Δ.Σ. της νέας Folli Follie πρόεδρος είναι ο κ. Θ. Καλαποθαράκος με επενδυτική δραστηριότητα στη ναυτιλία, μέλος, ο βασικός εκπρόσωπος των ομολογιούχων πιστωτών του ομίλου, κ. Daniels Malte, ενώ διευθύνων σύμβουλος και μοναδικό εκτελεστικό μέλος παραμένει ο κ. Γιώργος Σάμιος.
Παρά την καταφανώς δυσχερή θέση στην οποία είχε περιέλθει η FF μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου των Κουτσολιούτσων, μέχρι σήμερα συνεχίζει τη δραστηριότητά της, έχοντας πλέον μετουσιωθεί σε OpsCO. Μόνο την τελευταία τετραετία, μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου, έχει καταβάλλει έμμεσα και άμεσα περίπου 120-150 εκατ. ευρώ στο δημόσιο και εξακολουθεί, υπό την ασφυκτική έλλειψη ρευστότητας, να εξυπηρετεί τις ρυθμισμένες οφειλές της.
Η εταιρία δεν διαθέτει δανειακές γραμμές, καθώς ως FF είχε “κοκκινήσει” στις τράπεζες, ενώ ως OpsCO βρίσκεται σε πρώιμα βήματα. Στο πλαίσιο της προσπάθειας για την εδραίωση της αξιοπιστίας της εταιρίας αλλά και την εμπέδωση της αποτελεσματικότητας του θεσμικού πλαισίου στην Ελλάδα, εντάσσεται και η έγκαιρη ολοκλήρωση του σχεδίου εξυγίανσης με την αποδέσμευση των ακινήτων και τη μεταφορά τους στους ομολογιούχους.
Συνδυαστικά, τα παραπάνω θα οδηγήσουν σε απομείωση του χρέους της εταιρίας, καθιστώντας το σχήμα βιώσιμο και ανοίγοντας τον δρόμο ακόμα και διαφοροποίηση του επενδυτικού σχήματος.
Η OpsCo διαθέτει 68 καταστήματα σε Ελλάδα και Βουλγαρία, ενώ ενεργό παραμένει το brand Folli Follie, το οποίο αναπτύσσει σταδιακά και νέα δραστηριότητα, καθώς έχει ανοίξει νέα καταστήματα σε Κρήτη και Πάτρα. Παράλληλα, η εταιρία αναπτύσσει και άλλες μάρκες και εμπορικούς χώρους που διαθέτει, συντηρώντας τζίρο της τάξης των 35 εκατ. για το 2023.
Το μπαλάκι στον Άρειο Πάγο
Η βιωσιμότητα του σχεδίου αναδιάρθρωσης της εταιρίας κρίνεται στις 13 Ιανουαρίου στον Άρειο Πάγο, όταν και θα συζητηθεί -εφόσον έχει λήξει το ζήτημα αποχής των δικηγόρων- η αίτηση αναίρεσης στην απόφαση αποδέσμευσης των ακινήτων που έχει ασκήσει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, στο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών.
Πρόκειται για αίτηση αναίρεσης του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών που απελευθέρωνε τα δεσμευμένα ακίνητα και μετρητά της εταιρείας από την Αρχή για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος.
Από νομική σκοπιά, πάντως, η δέσμευση και δήμευση των περιουσιακών στοιχείων της Folli Follie δεν εξυπηρετεί ούτε το Δημόσιο, ούτε τους μικρομετόχους, οι οποίοι έχουν χαμηλή εξοφλητική προτεραιότητα έναντι των ομολογιούχων και των τραπεζών. Ταυτόχρονα, απαξιώνονται τα ακίνητα και υπονομεύεται η βιωσιμότητα του deal με τους ομολογιούχους για την εξυγίανση της εταιρίας. Υπ΄ αυτό το πρίσμα δημιουργούνται νέοι κίνδυνοι για τον εκτροχιασμό της συμφωνίας αναδιάρθρωσης. Παράλληλα, πλήττεται βάναυσα η αξιοπιστία της ελληνικής Δικαιοσύνης και της Κεφαλαιαγοράς, σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο, που η κυβέρνηση επιχειρεί με συντονισμένες προσπάθειες να προσελκύσει διεθνή επενδυτικά κεφάλαια. Άλλωστε, η αποτελεσματικότητα του θεσμικού πλαισίου, η προσβασιμότητα της κεφαλαιαγοράς και το easy to entry and exit αποτελούν βασικούς παράγοντες που λαμβάνονται υπόψη στην αξιολόγηση της Κεφαλαιαγοράς.