Να εμπεδώσει το θετικό κλίμα που επικρατεί για το Χρηματιστήριο της Αθήνας στη διεθνή κοινότητα και να σκιαγραφήσει τις προοπτικές σε επιχειρηματικό και πολιτικό επίπεδο, επιχειρεί με το Road Show στο Λονδίνο ο CEO του Χ.Α Γιάννος Κοντόπουλος, ώστε να προλειάνει το έδαφος ενόψει της εσωτερικής δημοσκόπησης της MSCI που παίζει ρόλο στην κατηγοριοποίηση των αγορών.
Να πείσουν το διεθνές επενδυτικό jet set ότι το Χρηματιστήριο της Αθήνας πληροί τις προϋποθέσεις για αναβάθμιση στις αναδυόμενες αγορές, θα επιχειρήσουν με το Roadshow στο Λονδίνο ο Γιάννος Κοντόπουλος, οι Έλληνες επιχειρηματίες και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στόχος; Η απόδοση στο Χ.Α status “under review for possible upgrade” στην επικείμενη αναθεώρηση της κατηγοριοποίησης των αγορών από την MSCI που ανακοινώνεται κάθε χρόνο τον Ιούνιο.
Στην πραγματικότητα, τα πεδία στα οποία καλούνται να πείσουν οι συμμετέχοντες στο RoadShow είναι συγκεκριμένα: Από την πλευρά του Χ.Α η διοίκηση πρέπει να βελτιώσει τις διαδικασίες εκκαθάρισης και διευθέτησης συναλλαγών και να ενισχύσει τα εργαλεία στα Παράγωγα. Η κυβέρνηση, με την παρουσία του ίδιου του πρωθυπουργού θέλει να διαβεβαιώσει για το σταθερό και επαρκές θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου και για τις οικονομικές προοπτικές, ώστε να εμπεδωθεί το αίσθημα μη-αναστρεψιμότητας της οικονομικής δυναμικής και των μεταρρυθμίσεων. Οι επιχειρηματίες που στοχεύουν να προσελκύσουν κεφάλαια, γνωρίζουν πλέον ότι -εκτός από τις προοπτικές και τα θεμελειώδη των εταιριών- οι εν δυνάμει επενδυτές ενδιαφέρονται για το free float, τη ρευστότητα της αγοράς και την επαρκή συναλλακτική δραστηριότητα στα χαρτιά που ενδιαφέρονται, ώστε να διασφαλίζεται η ανεμπόδιστη είσοδος και έξοδος.
Σε πρώτη φάση, το προσδοκώμενο όφελος από το RoadShow δεν είναι άλλο από την εδραίωση της πεποίθησης ότι πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις για αναβάθμιση της ελληνικής αγοράς και ότι υπάρχει η απαραίτητη βούληση σε όλα τα επίπεδα για αμετάκλητη εφαρμογή των απαιτούμενων δομικών και λειτουργικών μεταρρυθμίσεων, εγκαίρως και εμπροσθοβαρώς. Εφόσον οι επενδυτές πειστούν για τα βασικά, τότε, δεν αποκλείεται να επιχειρήσουν σταδιακά να “δοκιμάσουν” τα νερά με τοποθετήσεις τόσο σε υφιστάμενες εταιρίες, όσο και σε νέες εισαγωγές, αποκτώντας έτσι έννομο συμφέρον από την αναβάθμιση.
Η διοίκηση του Χ.Α σε συνεργασία με τις τράπεζες και εταιρίες από τον FTSE-25 και διεθνείς και εγχώριους brokers πέτυχαν να εντείνει την κινητικότητα στο ταμπλό, σε όρους τζίρου και να δημιουργήσουν ένα ικανό pipeline νέων εισαγωγών, εμπλουτίζοντας την γκάμα επενδυτικών επιλογών και τη δυνατότητα οικοδόμησης ολοκληρωμένων χαρτοφυλακίων, με τοποθετήσεις τόσο στην αγορά αξιών, όσο και παραγώγων.
Τα δύσκολα ερωτήματα
Η ελληνική αποστολή στο Λονδίνο θα κληθεί να απαντήσει όμως και σε δύσκολα ερωτήματα, όπως αυτό της φημολογίας για delisting του ΟΤΕ, το οποίο αν και έχει διαψευστεί από την Deutsche Telekom, θα μπορούσε να επανέλθει μετά την αποχώρηση του CEO Μιχάλη Τσαμάζ. Για το Χ.Α ενδεχόμενο delisting του ΟΤΕ θα δημιουργούσε έλλειμμα κεφαλαιοποίησης, επαρκούς εκπροσώπησης των τηλεπικοινωνιών και media και πρόβλημα στο free float. Η κυβέρνηση, θα διαβεβαιώσει όμως, για την προοπτική εισαγωγής του Ελ. Βενιζέλος, το οποίο θα καλύψει απριόρι τα standards αυτά.
Η κυβέρνηση, αν και έχει στις βαλίτσες της τις θετικές και ενθαρρυντικές εκθέσεις των διεθνών οίκων και οργανισμών για την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, εν τούτοις καλείται να απαντήσει σε μια συγκεκριμένη επισήμανση για την μεταρρυθμιστική κόπωση και την αντιστροφή μνημονιακών μεταρρυθμίσεων. Σε επίπεδο προοπτικών, οι επενδυτές εστιάζουν στην ανεργία και την εσωτερική κατανάλωση. Ζήτημα αποτελεί πάντα το ισοζύγιο πληρωμών, η αγορά ακινήτων και οργάνωση της τουριστικής αγοράς.
Οι επιχειρηματίες, πρέπει να πείσουν για ουσιαστικές δομικές αλλαγές στην εταιρική διακυβέρνηση, τη βιωσιμότητα των επενδύσεων και ορίζοντα απόδοσής τους, τις προοπτικές για επενδυτικές αποδόσεις και τη διαχείριση του ρίσκου από τις πολιτικές, οικονομικές και γεωπολιτικές συνθήκες. Πρόκειται για πεδία και ζητήματα που έχουν τεθεί κατ επανάληψη από τους επενδυτές, μέχρι στιγμής όμως δεν έχουν απαντηθεί πειστικά.
Στις συζητήσεις θα επανέλθουν και πιο δύσκολα ζητήματα, όπως αυτό της διαχειριστικής διαφάνειας, με γνώμονα τα σκάνδαλα της Folli Follie, της MLS και προγενέστερα. Γι΄ αυτά θα κληθεί να απαντήσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο, καθώς εγκρίνει διαρκώς νέα ενημερωτικά δελτία, ενώ δημοσιεύματα την εγκαλούν συχνά για πράξεις και παραλείψεις…
Το Roaster του RoadShow
Στην αποστολή του Χ.Α στο Λονδίνο, για το Investment Forum εκτός από το επιτελείο του Γιάννου Κοντόπουλου και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, περιλαμβάνονται και 37 εισηγμένες, καθώς και η Τράπεζα Κύπρου που είναι εισηγμένη στο ΧΑΚ.
Από την πλευρά της Morgan Stanley την εκδήλωση έχει επωμιστεί ο Κωνσταντίνος Κωστόπουλος, από το investment banking.
Το ενδιαφέρον των ξένων εστιάζεται στις εταιρίες με χρηματοδότηση από το RRF, καθώς η βιωσιμότητά των ίδιων και των business plan τους έχει κριθεί ήδη από το ιδιαίτερα αυστηρό πλαίσιο της ΕΕ, ενώ τα ρίσκα τους είναι απριόρι σταθμισμένα και διαμοιρασμένα. Τα funds εστιάζουν σε υποδομές, πληροφορική, Real Estate και ενεργειακή μετάβαση. Δευτερευόντως σε τράπεζες και πετρέλαια. Ξεχωριστή θέση έχουν οι κατασκευαστικές, καθώς οι όμιλοι έχουν διαφοροποιήσει τις πηγές εσόδων τους με ανοίγματα στο Real Estate και την ενέργεια.
ΑΔΜΗΕ, Aegean, Alpha, ΕΧΑΕ, EYΔΑΠ, Αustrian Card, Autohellas, Τράπεζα Κύπρου, Cenergy, Coca Cola, Ελλάκτωρ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Epsilon Net, Eurobank, Fourlis, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, HelleniQ Energy, Ιντεάλ, Ιντρακάτ, Intralot, Lamda, Motor Oil, Mytilineos, Εθνική Τράπεζα, Noval, Optima, Πειραιώς, ΟΛΠ, Prodea, Profile, ΔΕΗ, Σαράντης, Τέρνα Ενεργειακή, Τιτάν και Βιοχάλκο, είναι οι εταιρείες που θα συμμετάσχουν στο roadshow.
Το πρόγραμμα
Η πρώτη ημέρα
Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 8 το πρωί ώρα Λονδίνου.
Από τις 8.30 έως τις 10.30 θα πραγματοποιηθούν οι επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους παριστάμενους εκπροσώπους των ελληνικών εισηγμένων και τους θεσμικούς επενδυτές.
Ο πρωθυπουργός έχει προγραμματιστεί να εκφωνήσει ομιλία και να συμμετάσχει σε συζήτηση με τον αντιπρόεδρο του investment banking στις αναδυόμενες αγορές κ. Luigi Rizzo.
Από εκεί και μετά θα πραγματοποιηθούν one on one επαφές των εισηγμένων με τους ξένους θεσμικούς επενδυτές και τους αναλυτές. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να έχει το μεσημέρι της ίδιας μέρας η συζήτηση για την ενέργεια με συμμετοχή εκ των κορυφαίων εκπροσώπων της στην Ελλάδα, τους Ευάγγελο Μυτιληναίο, Πέτρο Τζαννετάκη από τη Motor Oil, Kων/νο Μαύρο από την ΔΕΗ Ανανεώσιμες και Αλέξανδρο Εξάρχου, CEO της Ιντρακάτ.
Στη συνέχεια θα υπάρξει συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τον οικονομικό σύμβουλο του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Πατέλη.
Η δεύτερη ημέρα
Την επόμενη μέρα, στις 28 Νοεμβρίου, τη σκυτάλη παίρνει ο τραπεζικός κλάδος και μάλιστα στις 9.30 το πρωί, ώρα Λονδίνου ή 11.30 ώρα Ελλάδος με την ελληνική αγορά ανοιχτή ήδη μία ώρα.
Η προσοχή της αγοράς λοιπόν, αναμένεται να εστιαστεί στο πάνελ όπου θα μετέχουν οι κ.κ .Βασίλειος Ψάλτης CEO της Alpha, Φωκίων Καραβίας, CEO της Eurobank, Παύλος Μυλωνάς, CEO της Εθνικής, και Χρήστος Μεγάλου, CEO της Τράπεζας Πειραιώς.
Ενδιαφέρον δε, αναμένεται ότι θα έχει την ίδια μέρα η συζήτηση για τις ιδιωτικές επενδύσεις στην Ελλάδα, με συμμετοχή των κ.κ. Στέλιου Ηλία από την BC Partners, Σπύρου Σπυρόπουλου από την Oaktree, Αna Piecas από την Macquarie και Στέλιος Θεοδοσίου από την HIG Realty.