Την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου που διέπει την αγορά παραγωγής ενέργειας, με έμφαση στις ΑΠΕ, την αποθήκευση και ζητήματα εξορθολογισμού της αγοράς σε όρους ανταγωνισμού, ζήτησε ο CEO της Intrakat Αλέξανδρος Εξάρχου, με την ομιλία του στο πλαίσιο του Roadshow του Χ.Α στο Λονδίνο.
Να εκμεταλλευτεί το διεθνές ακροατήριο ως μοχλό πίεσης προς την ελληνική κυβέρνηση επιχείρησε ο Αλέξανδρος Εξάρχου, με την ομιλία του στο Λονδίνο, ενώ παράλληλα προσπαθεί να υπερβεί τις αντιστάσεις των εδραιωμένων παιχτών στη ενεργειακή αγορά.
Πέραν του κ. Εξάρχου, το υψηλού επιπέδου πάνελ φιλοξένησε γνωστά ονόματα του ελληνικού επιχειρείν: Ευάγγελος Μυτιληναίος (Πρόεδρος, Mytilineos Holdings), Πέτρος Τζαννετάκης (αναπληρωτής CEO, Motor Oil), Κωνσταντίνος Μαύρος (CEO, ΔΕΗ Ανανεώσιμες), Γιώργος Κούβαρης (Πρόεδρος, Ήρων), Ιωάννης Καράμπελας (CEO, ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών), Μαθιός Ρήγας (CEO, Energean).
Η διεθνούς επιπέδου παρέμβαση του Αλέξανδρου Εξάρχου αποτελεί την πρώτη δημόσια κίνησή του στον κλάδο. Αν και ηχηρή, δεν τούτοις δεν είναι οξεία, αποτελεί όμως μια ιδιαίτερα καλή επίδειξη προθέσεων, αφήνοντας σαφείς υπόνοιες για κλιμάκωση…
Μοχλός πίεσης
Στην ομιλία του ενώπιον διεθνών επενδυτών και παραγόντων της αγοράς που έχουν τη δύναμη να προωθήσουν και να… “επιβάλλουν” θεσμικές ανακατατάξεις, ο CEO της Intrakat έθεσε ανοιχτά το ζήτημα αναθεώρησης του θεσμικού και ρυθμιστικού πλαισίου που διέπει την αγορά ενέργειας. Ο κ. Εξάρχου σκιαγράφησε ένα ιδιαίτερα κατακερματισμένο τοπίο, επισημαίνοντας τα εμπόδια στην είσοδο νέων παιχτών. Υπογράμμισε την ελλιπή διασύνδεση της Ελλάδας με άλλες αγορές που οδηγεί σε απώλεια ενεργειακού φορτίου όταν υπερκαλύπτεται η εσωτερική ζήτηση, καθώς ο ΑΔΜΗΕ αναγκάζεται να κόβει την εισροή ενέργειας από ΑΠΕ, πλήττοντας έτσι τα έσοδα από τις επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά και αιολικά.
Μιλώντας από το Greek Investment Conference της Morgan Stanley και του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ο κ. Εξάρχου ανέφερε ότι θα απαιτηθεί περαιτέρω ευελιξία στο ενεργειακό σύστημα. Ειδικότερα, αναφέρθηκε σε ζητήματα στο νομικό πλαίσιο για την αποθήκευση ενέργειας και την ενεργειακή μετάβαση.
Αναφερόμενος στις προοπτικές της Intrakat ο κ. Εξάρχου ανέδειξε τις νέες δυνατότητες του ομίλου, μετά την εξαγορά της ΑΚΤΩΡ. Συνδυαστικά με το κύριο σκέλος της παρέμβασής του, ο CEO της εταιρίας δημιούργησε τη σύνδεση μεταξύ της αναπτυξιακής δυναμικής της Intrakat και της αναθεώρησης του θεσμικού πλαισίου.
Οι προκλήσεις της αγοράς
Σύμφωνα με τον κ. Εξάρχου, η κύρια πρόκληση στην αγορά είναι ο ίδιος της ο ανταγωνισμός, καθώς ο κλάδος αντιμετωπίζει πληθώρα καθιερωμένων και νεοεισερχομένων παικτών και, εάν λάβει κανείς υπόψη τη συμφόρηση που επικρατεί στα δίκτυα και τις ευκαιρίες πρόσβασης σε κατάλληλες τοποθεσίες για την ανάπτυξη ΑΠΕ, καταλαβαίνει ότι οι δυνατότητες των νέων παικτών να αποκτήσουν μερίδια αγοράς είναι περιορισμένες.
Παρατήρησε, μάλιστα, ότι υπάρχουν πολλοί παίκτες στην αγορά που έχουν άδειες παραγωγής ΑΠΕ και όμως δεν είναι σε θέση να υλοποιήσουν τις επενδύσεις και προκαλούν δυσλειτουργία στον κλάδο, σημειώνοντας ότι αυτό είναι ένα φαινόμενο που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από την πολιτεία.
Ο κ. Εξάρχου ανέπτυξε, επίσης, τα εμπόδια στην ανάπτυξη των ΑΠΕ: Εξ αιτίας της υψηλής διείσδυσης των φωτοβολταϊκών, ο ΑΔΜΗΕ τακτικά προχωρεί σε περικοπές της παραγωγής σε μέρες που δεν υπάρχει χωρητικότητα στο δίκτυο. Άρα, σημείωσε, θα πρέπει να γίνει στόχος υψηλής προτεραιότητας η επέκταση των διεθνών διασυνδέσεων ώστε να είναι εφικτή η εξαγωγή του ενεργειακού πλεονάσματος στο εξωτερικό.
Επίσης, επισήμανε ότι οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή των Συμβάσεων Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας (PPA) από ΑΠΕ θα πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν ώστε να επιταχυνθεί η διείσδυση των εταιρικών PPA, κάνοντας έκκληση να καταργηθεί το πλαφόν στις χονδρικές τιμές ρεύματος από ΑΠΕ.
Το θεσμικό έλλειμα και οι λύσεις
Επιπλέον, μιλώντας από το Greek Investment Conference της Morgan Stanley και του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ο κ. Εξάρχου ανέφερε ότι θα απαιτηθεί περαιτέρω ευελιξία στο ενεργειακό σύστημα, ώστε οι μονάδες αποθήκευσης ενέργειας να εγκαθίστανται γρήγορα για να βοηθήσουν στην εξισορρόπηση ανάμεσα στην παραγωγή ΑΠΕ και τα φορτία στο δίκτυο. Και σχολίασε ότι αυτοί οι περιορισμοί συνδέονται με διαρθρωτικές αδυναμίες και γι’ αυτό απαιτείται η αποφασιστική παρέμβαση του Ελληνικού Κράτους.
Και αυτή θα πρέπει να γίνει ώστε να καλυφθεί το κενό της έλλειψης της απαραίτητης νομοθεσίας για την υποστήριξη της ενεργειακής μετάβασης, αλλά και για τη θέσπιση του απαραίτητου θεσμικού πλαισίου, που σε συνδυασμό με χρηματοδοτικό εργαλεία, θα μπορέσει να υποστηρίξει επενδύσεις εντάσεως κεφαλαίου σε ΑΠΕ. Μάλιστα, ο κ. Εξάρχου υπενθύμισε ότι ο ενεργειακός εφοδιασμός δεν αποτελεί μόνο Ελληνικό, αλλά και Ευρωπαϊκό πρόβλημα συνολικά. Και συμπέρανε ότι θα πρέπει να αφεθεί η αγορά να λειτουργήσει ελεύθερα ώστε η προσφορά και η ζήτηση να καθορίσουν εν τέλει την τιμολόγηση της παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ.
Η ενέργεια στην στρατηγική της Intrakat
Σύμφωνα με τον κ. Εξάρχου, ο Όμιλος Intrakat ελέγχει σημαντικό χαρτοφυλάκιο ενεργειακών έργων, που του προσφέρει πλεονεκτήματα και μία στέρεα βάση για την γρήγορη τοποθέτησή του στην αγορά. Η Intrakat, συνέχισε, διαθέτει μία καθετοποιημένη επιχειρησιακή δομή για την ενέργεια, με εξειδικευμένη ομάδα που προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες για τον σχεδιασμό, την κατασκευή και τη λειτουργία μονάδων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Και όπως τόνισε, η κατασκευαστική εμπειρία και οι τεχνικές δυνατότητες που διαθέτει ο όμιλος, ειδικά μετά την εξαγορά της Άκτωρ, προσφέρουν ένα σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.