Έκθεση που περιλαμβάνει συστάσεις για διεύρυνση των παραγόντων που λαμβάνονται υπόψη στα stress tests και στην πιστοληπτική αξιολόγηση των τραπεζών, δημοσίευσε η EBA. Οι νέοι παράγοντες σταδιακά θα επηρεάσουν τον τρόπο υπολογισμού των εποπτικών κεφαλαίων και την αποτίμηση και διαχείριση του κινδύνου από την κλιματική αλλαγή και τις φυσικές καταστροφές.
Ευρείες αλλαγές στην αποτύπωση των περιβαλλοντικών και κοινωνικών κινδύνων από τις τράπεζες και στενότερη εποπτεία τους, συστήνει έκθεση της EBA, θέτοντας έτσι τις βάσεις για την εκ βάθρων αναθεώρηση του προφίλ ρίσκου του κλάδου.
Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ) δημοσίευσε Έκθεση σχετικά με τον ρόλο των περιβαλλοντικών και κοινωνικών κινδύνων στο πλαίσιο προληπτικής εποπτείας των πιστωτικών ιδρυμάτων και των επιχειρήσεων επενδύσεων. Ακολουθώντας μια προσέγγιση βασισμένη στον κίνδυνο, η Έκθεση αξιολογεί τον τρόπο με τον οποίο το τρέχον πλαίσιο προληπτικής εποπτείας αποτυπώνει τους περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς κινδύνους.
Συνιστά στοχευμένες βελτιώσεις για την επιτάχυνση της ενσωμάτωσης περιβαλλοντικών και κοινωνικών κινδύνων στον Πυλώνα 1. Οι προτεινόμενες βελτιώσεις αποσκοπούν στη στήριξη της μετάβασης προς μια πιο βιώσιμη οικονομία, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι ο τραπεζικός τομέας παραμένει ανθεκτικός.
Αλλάζει το προφίλ κινδύνου
Οι περιβαλλοντικοί και κοινωνικοί κίνδυνοι αλλάζουν το προφίλ κινδύνου για τον τραπεζικό τομέα και αναμένεται να γίνουν πιο εμφανείς με την πάροδο του χρόνου. Επηρεάζουν παραδοσιακές κατηγορίες χρηματοοικονομικών κινδύνων, όπως πιστωτικοί, κίνδυνοι αγοράς και λειτουργικοί κίνδυνοι. Ως εκ τούτου,
περιβαλλοντικοί και κοινωνικοί παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν τόσο τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν μεμονωμένα ιδρύματα όσο και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα ολόκληρου του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Η Έκθεση συνιστά βελτιώσεις με βάση τον κίνδυνο στις κατηγορίες κινδύνου του πλαισίου του Πυλώνα 1. Αναπτύσσει επίσης σκέψεις σχετικά με την πιθανή χρήση μακροπροληπτικών εργαλείων.
Η Έκθεση εξηγεί γιατί η ΕΒΑ δεν υποστηρίζει την εισαγωγή ενός πράσινου υποστηρικτικού παράγοντα ή ενός καφέ τιμωρητικού παράγοντα σε αυτό το στάδιο. Η χρήση τέτοιων παραγόντων προσαρμογής παρουσιάζει προκλήσεις όσον αφορά το σχεδιασμό, τη βαθμονόμηση και την πολύπλοκη αλληλεπίδραση με το υπάρχον πλαίσιο του Πυλώνα 1.
Οι συστάσεις της ΕΒΑ
Σε αυτό το φόντο, η ΕΒΑ διατυπώνει συστάσεις για βραχυπρόθεσμες ενέργειες που πρέπει να ληφθούν τα επόμενα τρία χρόνια στο πλαίσιο της εφαρμογής του αναθεωρημένου κανονισμού για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις και της οδηγίας για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις (CRR3/CRD6).
Ειδικότερα, η EBA προτείνει:
- Να συμπεριληφθούν οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι ως μέρος των προγραμμάτων προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress tests) τόσο στο πλαίσιο των προσεγγίσεων που βασίζονται σε εσωτερικές αξιολογήσεις (IRB) όσο και στις προσεγγίσεις εσωτερικού μοντέλου (IMA) στο πλαίσιο της Θεμελιώδους Αναθεώρησης του Χαρτιού Συναλλαγών (FRTB).
- Ενθάρρυνση της συμπερίληψης περιβαλλοντικών και κοινωνικών παραγόντων ως μέρος των εξωτερικών αξιολογήσεων πιστοληπτικής ικανότητας από οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας.
- Ενθάρρυνση της συμπερίληψης περιβαλλοντικών και κοινωνικών παραγόντων ως μέρος των απαιτήσεων δέουσας επιμέλειας και αποτίμησης των εξασφαλίσεων ακίνητης περιουσίας.
- Απαιτείται από τα ιδρύματα να προσδιορίζουν εάν περιβαλλοντικοί και κοινωνικοί παράγοντες αποτελούν αίτια απωλειών λειτουργικού κινδύνου.
- Προοδευτική ανάπτυξη περιβάλλοντος-σχετικές μετρήσεις κινδύνου συγκέντρωσης ως μέρος της εποπτικής αναφοράς.
Λαμβάνοντας μια μεσοπρόθεσμη έως μακροπρόθεσμη προοπτική, η Έκθεση παρουσιάζει επίσης πιθανές αναθεωρήσεις του πλαισίου του Πυλώνα 1 που αντικατοπτρίζουν την αυξανόμενη σημασία των περιβαλλοντικών και κοινωνικών κινδύνων. Αυτά περιλαμβάνουν:
- Πιθανή χρήση ανάλυσης σεναρίων για τη βελτίωση της μελλοντικής
στοιχεία του προληπτικού πλαισίου. - Το ρόλος που θα μπορούσαν να διαδραματίσουν τα σχέδια μετάβασης στο μέλλον ως μέρος της ανάπτυξης περαιτέρω βελτιώσεων βάσει του κινδύνου στο πλαίσιο του Πυλώνα 1.
- Επαναξιολόγηση της καταλληλότητας της αναθεώρησης της εποπτικής φόρμουλας IRB και της αντίστοιχης τυποποιημένης προσέγγισης (SA) για τον πιστωτικό κίνδυνο ώστε να αντικατοπτρίζονται καλύτερα τα στοιχεία περιβαλλοντικού κινδύνου.
- Την εισαγωγή μετρήσεων κινδύνου συγκέντρωσης που σχετίζονται με το περιβάλλον στο πλαίσιο του Πυλώνα 1.
- Παράλληλα με άλλες πρωτοβουλίες πολιτικής εκτός του πλαισίου προληπτικής εποπτείας,
η ΕΑΤ θα συνεχίσει να ενισχύει την ενσωμάτωση περιβαλλοντικών και κοινωνικών κινδύνων σε όλους τους πυλώνες του ρυθμιστικού πλαισίου.
Νομική βάση και ιστορικό
Η EBA έχει εντολή σύμφωνα με το άρθρο 501γ του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. τον κανονισμό για τις εταιρίες επενδύσεων (IFR), για να αξιολογηθεί εάν θα ήταν μια ειδική προληπτική αντιμετώπιση των ανοιγμάτων που σχετίζονται με περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων τιτλοποιήσεων, ή δραστηριοτήτων (CRR), και των περιουσιακών στοιχείων που εκτίθενται σε δραστηριότητες (IFR) που σχετίζονται ουσιαστικά με περιβαλλοντικούς ή/και κοινωνικούς στόχους δικαιολογημένη.
Η έκθεση βασίζεται στις αρχές που παρουσιάζονται στο έγγραφο συζήτησης της ΕΑΤ σχετικά με τον ρόλο των περιβαλλοντικών κινδύνων στο πλαίσιο προληπτικής εποπτείας, που δημοσιεύθηκε τον Μάιο του 2022.