Η έκρηξη της Αίτνας στην Ιταλία πριν από λίγες ημέρες επαναφέρει στο προσκήνιο τα ενεργά ηφαίστεια ως παράγοντα κοινωνικού, περιβαλλοντικού και οικονομικού κινδύνου. Οι χώρες και οι περιοχές με ενεργά υφαίστια βρίσκονται σε ιδιαίτερη ζώνη αξιολόγησης κι όσο κι αν αυτό υποβαθμίζεται για μεγάλο χρονικό δάστημα, δεν παραγνωρίζεται στα μοντέλα αποτίμησης κινδύνου.
Σε συναγερμό βρίσκονται δύο χώρες της Ευρώπη λόγω ηφαιστειακής δραστηριότητας. Η Αίτνα της Ιταλίας στο νησί της Σικελίας εξερράγη πρόσφατα, εκτοξεύοντας λάβα και στάχτη προς τον ουρανό.
Βορειότερα, επιστήμονες στην Ισλανδία προειδοποιούν μετά τις εκκενώσεις το Σαββατοκύριακο ότι μια μεγάλη έκρηξη εκεί μπορεί να είναι επικείμενη.
Μεγάλες λίμνες λάβας έχουν σχηματιστεί κάτω από τη χερσόνησο του Ρέικιανες κοντά στην πρωτεύουσα Ρέικιαβικ και το αεροδρόμιο της.
Ενώ η Ισλανδία είναι μεταξύ των top 8 χωρών με τα πιο πρόσφατα ενεργά ηφαίστεια καθώς διαθέτει 9, η Ιταλία βρίσκεται στο τέλος της λίστας με μόλις δύο ενεργά ηφαίστεια από το 1960, το Στρόμπολι της Σικελίας και την Αίτνα.
Η Ινδονησία βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τα πιο πρόσφατα ενεργά ηφαίστεια στον κόσμο, με 55. Η Ιαπωνία και οι Ηνωμένες Πολιτείες ακολουθούν με 40 και 39, η τελευταία χώρα λόγω ηφαιστειακών περιοχών μέσα και γύρω από τις περιοχές της Χαβάης, της Αλάσκας και του Ειρηνικού. Δύο χώρες της Λατινικής Αμερικής καθώς και τρεις στον Ειρηνικό κατατάσσοται επίσης μεταξύ των κορυφαίων 8.
Η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν τόσα ενεργά ηφαίστεια όσα και η Ισλανδία, αν και στα υπερπόντια εδάφη και διαμερίσματά τους όπως η Γουαδελούπη, η Μαγιότ, η Γαλλική Πολυνησία και η Λα Ρεϋνιόν, καθώς και τα Νότια Σάντουιτς Νησιά, το Ascension και το Monserrat, μεταξύ άλλων.