Σε δημόσια διαβούλευση, με στόχο την έναρξη εφαρμογής το 2025, έθεσε η Επιτροπή της Βασιλείας τον κανονισμό για τη δημοσιευση των ανοιγμάτων που έχουν οι τράπεζες σε crypto-assets.
Αν και διεθνώς τα standards για την χρήση των crypto-assets ανά χώρα διαφέρουν σηματικά, BIS και Επιτροπή Βασιλείας στρώνουν τον δρόμο για την ενιαία διαχείριση του ρίσκου που απορρέει, προωθώντας κανονισμό για την υποχρεωτική δήλωσή τους από τις τράπεζες.
Η απόφαση της Επιτρππής της Βασιλείας να επιδιώκει την υποχρεωτική θεσμική και κανονιστική συμμόρφωση των τραπεζών με ενιαία standards για τη διαχείριση των crypto-assets στόχο έχει να ενισχύσει τη διαφάνεια και να περιορίσει το ρίσκο. Ταυτόχρονα όμως περιορίζει τη δυνατότητα τραπεζών να επωφεληθούν άμεσα από τη διαχείριση κεφαλαίων μέσω αδιαφανών μεθόδων, ενώ θα μειώσει δραστικά την εργαλειοθήκη του Wealth Management.
Ειδικότερα, η Επιτροπή της Βασιλείας δημοσίευσε προς διαβούλευση την πρόταση για τον κανονισμό γνωστοποίησης των ανοιγμάτων των τραπεζών σε κρυπτογραφικά στοιχεία.
Ακολουθεί τη δημοσίευση του τελικού προτύπου προληπτικής εποπτείας σχετικά με τη μεταχείριση των κρυπτοστοιχείων τον Δεκέμβριο του 2022.
Ζητείται από τους χρήστες και τους υπεύθυνους της γνωστοποίησης να σχολιάσουν τη διαβούλευση έως τις 31 Ιανουαρίου 2024.
Η Επιτροπή της Βασιλείας για την Τραπεζική Εποπτεία δημοσίευσε ένα συμβουλευτικό έγγραφο ως συνέχεια του προληπτικού προτύπου της για την αντιμετώπιση των ανοιγμάτων σε κρυπτοστοιχεία, το οποίο οριστικοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2022.
Η γνωστοποίηση ανοιγμάτων σε κρυπτοστοιχεία προτείνει έναν τυποποιημένο πίνακα γνωστοποίησης και ένα σύνολο προτύπων για τα ανοίγματα των τραπεζών σε κρυπτογραφικά στοιχεία με προτεινόμενη ημερομηνία εφαρμογής την 1η Ιανουαρίου 2025.
Σύμφωνα με τις προτάσεις, οι τράπεζες θα πρέπει να αποκαλύπτουν ποιοτικές πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητές τους που σχετίζονται με κρυπτογραφικά περιουσιακά στοιχεία και ποσοτικές πληροφορίες σχετικά με τα ανοίγματα σε κρυπτοστοιχεία και τις σχετικές απαιτήσεις κεφαλαίου και ρευστότητας.
Οι τράπεζες θα πρέπει επίσης να παρέχουν λεπτομέρειες σχετικά με τη λογιστική καταγραφή, απεικόνιση και διαχείριση των ανοιγμάτων τους σε κρυπτογραφικά περιουσιακά στοιχεία και υποχρεώσεις κρυπτογράφησης. Η Επιτροπή αναμένει ότι μια κοινή μορφή για τις γνωστοποιήσεις θα υποστηρίξει την άσκηση πειθαρχίας στην αγορά και θα συμβάλει στη μείωση της ασυμμετρίας πληροφοριών μεταξύ τραπεζών και συμμετεχόντων στην αγορά.