Διαδικασίες fast track για να να ανακτήσει τον χαμένο χρόνο και να μπορέσει να διοχετεύσει κονδύλια 387,24 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης στον Τουρισμό, προωθεί η καθ ύλην αρμόδια υπουργός Όλα Κεφαλογιάννη.
Σχέδιο ταχείας διοχέτευσης 387,24 εκατ. από το RRF στον Τουρισμό έχει εκπονήσει και υλοποιεί η Όλγα Κεφαλογιάννη, επιχειρώντας έτσι να καλύψει τον χαμένο χρόνο.
Ειδικότερα, η Όλγα Κεφαλογιάννη ανακοίνωσε πρόσφατα τη διοχέτευση 387,24 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης και το πρόγραμμα Ελλάδα 2.0, στον Τουρισμό. Το νέο πρόγραμμα έχει οικοδομηθεί σε τέσσερις άξονες:
- Στην Τουριστική Ανάπτυξη ύψους 321.944.672 ευρώ.
- Στην Τουριστική Εκπαίδευση ύψους 45.153.720 ευρώ.
- Στον ψηφιακό μετασχηματισμό Μητρώου Τουριστικών Επιχειρήσεων ύψους 10.135.732 ευρώ.
- Στον ψηφιακό μετασχηματισμό του ΕΟΤ ύψους 10.008.338 ευρώ.
Για την καλύτερη δε, απορρόφηση των διαθέσιμων πόρων εντός του συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος τροχοδρομείται και η ανάπτυξη του τουρισμού της υγείας και των ιαματικών πηγών.
Οι στόχοι για την επόμενη μέρα
Το αύριο του ελληνικού τουρισμού περιλαμβάνει αναλυτικό σχέδιο δράσεων που απαντά σε τέσσερις βασικούς στόχους:
- Στην προώθηση της βιωσιμότητας των προορισμών.
- Στην διαφοροποίηση και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.
- Στην αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.
- Στην ενίσχυση της προώθησης και προβολής του ελληνικού τουριστικού προϊόντος με επικαιροποιημένη προσέγγιση και αξιοποίηση νέων εργαλείων.
Με βάση τις αρχές αυτές και σε ευθυγράμμιση με τους κεντρικούς στόχους ανοίγει ένας νέος αναπτυξιακός κύκλος που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την : Διαχείριση των προορισμών, τον ορεινό τουρισμό, τον τουρισμό υγείας και ευεξίας και την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών, τον αγροτουρισμό, και την γαστρονομία, την αναβάθμιση των τουριστικών λιμένων, έργα για την ελεύθερη πρόσβαση σε παραλίες, κ.α, συνολικού ύψους 321,9 εκατομμυρίων ευρώ.
Δημοσιεύτηκαν οι προκλήσεις ενδιαφέροντος
Ήδη το υπουργείο τουρισμού έχει δημοσιεύσει 4 προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Οι προσκλήσεις αφορούν στην υποβολή αιτήσεων για ενισχύσεις στο πλαίσιο υλοποίησης έργων ανάπτυξης Ορεινού Τουρισμού, προσβασιμότητας σε παραλίες, και αναβάθμισης τουριστικών λιμένων. Επιπλέον έχει δημοσιευτεί Διακήρυξη με σκοπό τη σύναψη Συμφωνίας – Πλαισίου που αφορά στη δημιουργία Οργανισμών Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμών.
Η πρώτη Σύμβαση αφορά στη δημιουργία πλατφόρμας Εθνικού Παρατηρητηρίου Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης. Με τη λειτουργία της πλατφόρμας αυτής θα διασφαλιστεί η έγκαιρη συγκέντρωση και ομοιογενής επεξεργασία στατιστικών δεδομένων, για τον τουρισμό. Η δεύτερη σύμβαση θα αφορά στην προώθηση και προβολή των προορισμών στους οποίους συστήνονται οι Οργανισμοί αυτοί.
Με την λήξη προθεσμίας υποβολής επενδυτικών σχεδίων την 31η Μαρτίου 2024, προβλέπεται ακόμα στο πλαίσιο του έργου αυτού και η Σύμβαση με αντικείμενο την ανάπτυξη ψηφιακής πλατφόρμας για τον ορεινό τουρισμό.
Ιαματικός τουρισμός και υγεία
Περαιτέρω, ένα ακόμα έργο με προϋπολογισμό 28 εκατομμύρια ευρώ περίπου, αφορά την προώθηση του τουρισμού υγείας και ευεξίας με την αξιοποίηση ιαματικών πηγών. Το έργο περιλαμβάνει λοιπόν δράσεις ενισχύσεων για τη αναβάθμιση υφιστάμενων και δημιουργία νέων εγκαταστάσεων ιαματικού τουρισμού.
Ο τουρισμός υγείας και ευεξίας εμπλουτίζει το τουριστικό προϊόν και λιγότερο προβεβλημένες περιοχές της χώρας, προσελκύοντας επισκέπτες όλων των ηλικιών
Έργα σε εξέλιξη
Μεταξύ άλλων βρίσκεται σε εξέλιξη το έργο «Προσβάσιμες Παραλίες», προϋπολογισμού 17 εκ ευρώ περίπου με δυνητικούς δικαιούχους Δήμους, την ΕΤΑΔ αλλά και ιδιωτικές επιχειρήσεις.
Επόμενες δράσεις αφορούν στην επανειδίκευση και αναβάθμιση δεξιοτήτων στον τομέα του τουρισμού με συνολικό προϋπολογισμό περί τα 45 ευρώ. Σε αυτό προβλέπεται παροχή ασύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης από παρόχους κατάρτισης, καθώς και η καταβολή επιδόματος σε τουλάχιστον 18.000 καταρτιζόμενους για συμμετοχή σε προγράμματα κατάρτισης.
Τέλος η 3η δράση που έχει ενταχθεί προς χρηματοδότηση από το ΤΑΑ αποσκοπεί στον ψηφιακό μετασχηματισμό των μονάδων του Υπουργείου Τουρισμού με στόχο την βελτίωση των υπηρεσιών προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Προβλέπεται λοιπόν η ανάπτυξη νέου ευέλικτου Πληροφοριακού Συστήματος Μητρώου Τουριστικών Επιχειρήσεων και η παροχή προηγμένων διαδικτυακών υπηρεσιών καθώς και η δημιουργία της ψηφιακής πλατφόρμας “MyDigitalTourism”. Τέλος, εκτός από ψηφιακές υπηρεσίες η Δράση περιλαμβάνει και υπηρεσίες Ψηφιοποίησης εγγράφων των υπηρεσιών του Υπουργείου