Νέα αμφισβήτηση δέχεται ο Μπεναμίν Νετανιάχου, αυτή τη φορά από τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ, ο οποίος αρνήθηκε να συμμετάσχει στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας που σχηματίστηκε μετά την επίθεση της Χαμάς.
Την αποπομπή του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον σχηματισμό κυβέρνησης με επικεφαλής άλλο στέλεχος που θα ορίσει το κόμμα Λικούντ, ζήτησε απόψε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Channel 12.
“Δεν μπορούμε να διεξάγουμε μια ευρεία (στρατιωτική) επιχείρηση με πρωθυπουργό κάποιον στον οποίο δεν έχουμε εμπιστοσύνη”, είπε ο Λαπίντ, ζητώντας την αποπομπή του Νετανιάχου για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.
Η νέα μομφή Λαπίντστο πρόσωπο του Νετανιάχου έρχεται τη στιγμή που πρωθυπουργός του Ισραήλ βρίσκεται υπό διεθνή πίεση για την πολιορκία του νοσοκομείου Αλ Σίφα στη Γάζα και την εισβολή των IDF εντός. Αν και κοινοβουλευτικά η μομφή Λαπίντ δεν έχει ερείσματα, εν τούτοις, πολιτικά και διπλωματικά εντείνει τις πιέσεις και δρομολογεί απριόρι διαδικασίες για την επομένη των στρατιωτικών επιχειρήσεων, οι οποίες -υπό την πίεση των ΗΠΑ- φαίνεται ότι δεν θα διαρκέσουν για το παρατεταμένο διάστημα που είχε προαναγγείλει ο Νετανιάχου.
Η επέμβαση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας και ο προγενέστερος και επακόλουθος βομβαρδισμός της περιοχής έχει οδηγήσει στον εκτοπισμό πάνω από 1 εκατ. ανθρώπων, έχει διαλύσει κάθε έννοια υποδομής στη Βόρεια Γάζα, όπου επίσης το μεγαλύτερο μέρος των κτιρίων κατοικιών έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταρρεύσει. Πλέον, πληθαίνουν τα δημοσιεύματα για εκνευρισμό ακόμα και του Λευκού Οίκου από την πλήρη απαξίωση των ανησυχιών που διατυπώνει για τον αντίκτυπο των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας και το υψηλό κόστος σε ανθρώπινες ζωές που έχουν κοστίσει.
Πλήγματα σε νοσοκομεία
Να σημειωθεί ότι τόσο η Χαμάς, όσο και οι Ουκρανοί χρησιμοποιούν τα νοσοκομεία ως έδρα ή κέντρο επιχειρήσεων προσπαθώντας να αποφύγουν πλήγματα. Ο βομβαρδισμός όμως νοσοκομείων από τη Ρωσία προκάλεσε τη μήνη του διεθνούς παράγοντα, ενώ στην περίπτωση του Ισραήλ επιχειρήθηκε η συντεταγμένη υποβάθμιση των απάνθρωπων πληγμάτων.
Στα σχέδιά του για την επόμενη ημέρα στη Γάζα ο Νετανιάχου έκανε λόγο για διατήρηση του ελέγχου ασφαλείας στην περιοχή και αρνείται να συζητήσει παρουσία ξένων δυνάμεων ή παράδοσή του στην Παλαιστινιακή Αρχή. Ταυτόχρονα όμως διαψεύδει ότι θα πρόκειται για κατοχή.
Η μομφή του Λαπίντ
Χωρίς να κατονομάσει κάποιο στέλεχος του Λικούντ ως πιθανό αντικαταστάτη του Νετανιάχου, υποστήριξε ότι αρκετοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος συμμερίζονται την άποψη πως είναι επιτακτική η αλλαγή σκυτάλης στον πρωθυπουργικό θώκο. Ο Λαπίντ διαβεβαίωσε πως το κόμμα του θα συμμετείχε σε ενδεχόμενη κυβέρνηση εθνικής ενότητας υπό την ηγεσία του Λικούντ, εφόσον αποφασιζόταν η αποπομπή του Μπενιαμίν Νετανιάχου από την πρωθυπουργία.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, το κόμμα Λικούντ αναφέρει ότι είναι “θλιβερό και ντροπιαστικό” να παίζει ο Λαπίντ “πολιτικά παιχνίδια εν καιρώ πολέμου” επιδιώκοντας την αποπομπή του πρωθυπουργού “ο οποίος ηγείται της επιχείρησης” εναντίον της Χαμάς.