Την εμπέδωση του νέου satus quo στα ελληνοτουρκικά, που αναμένεται να επιβεβαιώσει και η συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας προανήγγειλε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης με συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ.
Για θεμελιώδεις διαφωνίες, που όμως δεν θα οδηγούν σε εκρηκτικές καταστάσεις, συμφωνία επί της προοπτικής για την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, αλλά παράλληλα αποφυγή των “ευαίσθητων” ζητημάτων που άπτονται της κυριαρχίας -αλλά όχι των κυριαρχικών δικαιωμάτων- έκανε λόγο σε συνέντευξή που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Γεραπετρίτης, αν και η κατάρτιση της ατζέντας για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, εν τούτοις σε αυτό δεν θα περιλαμβάνονται θέματα που άπτονται της εθνικής κυριαρχίας, χωρίς όμως αναφερθεί στο έτερο καυτό ζήτημα των κυριαρχικών δικαιωμάτων, αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο τέτοια ζητήματα να περιληφθούν στην ατζέντα.
Ειδικότερα, ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι:
” σε ό,τι αφορά τις λεπτομέρειες του Ανώτατου Συμβουλίου δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, οπότε ο,τιδήποτε ενδεχομένως ακούγεται είναι ακόμη στη φάση της συζήτησης. Εκείνο το οποίο θέλω να τονίσω είναι ότι μετά από πολλά χρόνια έχουμε καταφέρει να έχουμε έναν δίαυλο επικοινωνίας με την Τουρκία που μας επιτρέπει και αυτό νομίζω είναι εξαιρετικά σημαντικό, να μην καταλήγουμε σε κρίση κάθε φορά που έχουμε διαφωνία. Και διαφωνίες έχουμε πολλές. Εξακολουθούμε να έχουμε θεμελιακές διαφωνίες. Έχουμε τη βασική διαφωνία σε σχέση με το ψευδοκράτος, το οποίο σήμερα έχει και αυτή την αρνητική του επέτειο”.
Αναφορικά με τα κεφαλαιώδη ζητήματα που άπτονται της εθνικής κυριαρχίας ο Γιώργος Γεραπετρίτης δήλωσε:
“Είτε τίθενται εκ μέρους της Τουρκίας, είτε όχι. Εμείς δεν πρόκειται ποτέ να το συζητήσουμε. Και θέλω, για να είμαι ειλικρινής, να σας πω ότι ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν, για παράδειγμα με ελληνική εθνική κυριαρχία στο επίπεδο το δικό μου δεν έχουν τεθεί ποτέ, δεν έχει τεθεί ζήτημα αποστρατικοποίησης νησιών, ζητήματα εθνικής κυριαρχίας ή άλλα συναφή ζητήματα. Και να σας πω ότι ακόμα και αν ετίθεντο, εγώ δεν έχω ποτέ και καμία εντολή, ούτε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, ούτε από τον ελληνικό λαό να μπω σε οποιαδήποτε τέτοια διαπραγμάτευση”.
Ρητορική όξυνση
Απαντώντας σε ερώτηση για τη ρητορική απομάκρυνση ωστόσο της Τουρκίας από το δυτικό στρατόπεδο, και για την αίσθηση νέου αναθεωρητικού κύματος, ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε:
“Καταλαβαίνετε ότι εμείς αξιολογούμε όλα τα σενάρια και δεν ξέρω αν ήταν μομφή, φιλοφρόνηση ότι εγώ οφείλω να χρησιμοποιώ τη διπλωματική γλώσσα, αλλά εγώ πάντοτε απαντώ με σαφήνεια. Θέλω να σας πω ότι εμείς προετοιμαζόμαστε για όλα τα σενάρια. Δεν θα βρείτε ποτέ, καμία περίπτωση στην οποία να είμαστε απροετοίμαστοι σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο”.
Συνεχίζοντας μάλιστα ο Γ. Γεραπετρίτης επισήμανε ότι:
“Θέλουμε όμως να προσέλθουμε στο διάλογο αυτό, κυρία Κοσιώνη, με καλή πίστη, με ειλικρίνεια, με σύνεση, βήμα-βήμα. Δεν θα κάνουμε ποτέ άλματα και εκτιμούμε και επαναξιολογούμε πάντοτε την ειλικρίνεια των μερών. Θέλω, για να είμαι ειλικρινής, να τονίσω ότι μέχρι σήμερα, σε επίπεδο διμερές και τουλάχιστον στο επίπεδο του ομολόγου μου Υπουργού Εξωτερικών, είχαμε μια εξαιρετικά ειλικρινή σχέση και όποτε χρειάστηκε να μιλήσουμε -και το έχουμε πράξει πολλές φορές για να επιλύσουμε ζητήματα ακόμα και ήσσονος πολιτικής- αυτό έγινε, αποσυμπιέστηκαν κρίσεις και αποφύγαμε εντάσεις”.
Για το προσφυγικό
Αναφορικά με το προσφυγικό ο Γ. Γεραπετρίτης δήλωσε ότι:
“Περίπου 4,5-5 εκατομμύρια πρόσφυγες αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην Τουρκία. Άρα είναι πράγματι ένας χώρος στον οποίο καταλήγουν πρόσφυγες και μετανάστες. Είναι αυτονόητο ότι το ζήτημα, το μεταναστευτικό είναι ευρωτουρκικό, εξ’ού και υφίσταται, αδρανής, αλλά υφίσταται, η ευρωτουρκική δήλωση του 2016 που καθορίζει το πλαίσιο της συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας σε ό,τι αφορά την προστασία των συνόρων και τις επιστροφές. Εμείς θα καθίσουμε στο τραπέζι ως κράτος-μέλος της ΕΕ, αξιολογώντας τη στάση όλων των μερών και της Τουρκίας. Είναι πολύ σημαντικό και θέλω να το τονίσω με ιδιαίτερη έμφαση, ότι μετά από εξαιρετικά σύνθετες διαπραγματεύσεις, οι οποίες ήταν και πολυετείς, καταλήξαμε οι 27 σε ένα σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό και παρέχει κατά την άποψή μου τα εχέγγυα, έτσι ώστε να πάψει να είναι η Ευρώπη ένας δρόμος υποδοχής μεταναστών, αλλά από την άλλη πλευρά να αναδεικνύει και τον ανθρωπιστικό της χαρακτήρα κάθε φορά που υπάρχει κρίση”.
Η Χάγη είναι ακόμη μακριά
Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη ο Έλληνας ΥΠΕΞ δήλωσε ότι:
“Η Χάγη είναι μια πάρα πολύ σπουδαία πόλη, η οποία φιλοξενεί, όπως γνωρίζετε, πολλαπλά κτήρια, διεθνείς οργανισμούς. Είναι μια εξαιρετική πόλη να επισκεφθείς. Είμαι σίγουρος ότι στο μέλλον με κάποια αφορμή θα την ακούσουμε. Εκείνο το οποίο προφανώς υπαινίσσεστε είναι το ζήτημα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Εγώ θέλω να είμαι ειλικρινής. Δεν είμαστε ακόμα εκεί. Απέχουμε αρκετά από το να έχουμε μια κοινή κατανόηση για τη διαδικασία, τον τρόπο και το περιεχόμενο μιας προσφυγής στη Χάγη. Από την άλλη πλευρά, είναι μια ευκαιρία να μπορέσουμε να συζητήσουμε και θέματα τα οποία χρονίζουν επί δεκαετίες. Εγώ είμαι της άποψης ότι η αδράνεια ποτέ δεν ωφέλησε και ενόσω είναι εξαιρετικά σημαντικό να παρατείνουμε το χρόνο ησυχίας και καταλλαγής στην ευρύτερη περιοχή μας, είναι συνθήκη ευημερίας αυτό. Από την άλλη πλευρά, νομίζω ότι η μακροημέρευση, η ευημερία σε ένα πολύ πιο μακρινό μέλλον εξαρτάται από την επίλυση των μεγάλων. Και ένα από τα μεγάλα είναι αυτό”.