Σε διαδικασία αναμόρφωσης βρίσκεται το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα, καθώς οι ρήξεις στον ΣΥΡΙΖΑ είναι πολλαπλές, πολυεπίπεδες και εκτυλίσσονται σε κύματα, εξυπηρετώντας τη στρατηγική της εκπομπής διακριτού πολιτικού στίγματος, έτσι ώστε η κάθε ομάδα να απευθυνθεί στο πραγματικό και δυνητικό της ακροατήριο, εντός και εκτός χώρας.
Ενώ οι εσωκομματικές διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζονται, με τους προεδρικούς να επιχειρούν να εμπεδώσουν τη συσπείρωση και να αποτρέψουν άλλους από την έξοδο, λοιδορώντας και απειλώντας όσους ήδη αποχώρησαν, ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης καλείται να πείσει ότι μπορεί να κρατήσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε ρόλο αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ταυτόχρονα, η αποχώρηση της Ομπρέλας μπορεί να μην ήταν όσο εντυπωσιακή αναμενόταν, όμως όλα δείχνουν ότι η πόρτα δεν έχει κλείσει, γι αυτό άλλωστε και οι “προεδρικοί” λυσομανούν στα social media…
Το ενδεχόμενο αποχώρησης και της ομάδας της Έφης Αχτσιόγλου, παραμένει “ζωντανό”, ενώ αυτό που συζητείται είναι ο χρόνος, το μήνυμα και η διαμόρφωση ικανής στελέχωσης για την επόμενη ημέρα. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες η ομάδα Αχτσιόγλου αριθμεί 7 βουλευτές και περίπου 45-50 από στην Κεντρική Επιτροπή.
Νέο κόμμα και προκλήσεις
Συνδυαστικά, Αχτσιόγλου και Ομπρέλα -αν και δεν θέλουν για στρατηγικούς λόγους να αθροιστούν- θα διαθέτουν στη Βουλή 9 έδρες, που δεν τους επιτρέπει τη συγκρότηση Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Στόχος που για να επιτευχθεί θα χρειαστεί η προσάρτηση ενός ακόμα βουλευτή, στο πρόσωπο του βουλευτή Ξάνθης Χουσεΐν Χασάν Ζεϊμπέκ. Πρόκειται για πρόσωπο που δεν εντάσσεται άμεσα στην καθοδήγηση του τουρκικού προξενείου, αλλά για να μπορέσει να επιτελέσει τον ρόλο του και να έχει πολιτικό μέλλον απαιτείται η διαμόρφωση συγκεκριμένων πολιτικο-κοινωνικών ισορροπιών.
Σε διαφορετική περίπτωση, όμως, υπάρχει το δυνητικό ενδεχόμενο προσάρτησης ή χαλαρής συνεργασίας με τους δύο αποχωρήσαντες από την Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνταντοπούλου, συμβιβασμός που θα οδηγούσε σε εσωτερικές τριβές και εκρήξεις σε ένα σχήμα που ακόμα δεν διαθέτει ομοιογένεια και την απαιτούμενη συσπείρωση, αλλά κινείται σε δυναμική αποσυσπείρωσης.
Εφόσον δημιουργηθούν οι προδιαγραφές για τη διαμόρφωση νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, εκτός από την εσωτερική κατανομή ρόλων, μια καθόλου αμελητέα πρόκληση, θα χρειαστεί η διαμόρφωση περιφερειακού δικτύου και κεντρικής δομής που απαιτείται για να υποστηρίξει υποτυπώδη κομματική λειτουργία. Αυτό συνεπάγεται ότι χωρίς την χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό, οι βουλευτές θα αναγκαστούν να εισφέρουν στελέχη και πιθανώς κεφάλαια….
Τα στατιστικά και η επόμενη μέρα
Τα στατιστικά, διαχρονικά αποδεικνύουν ότι οι αποχωρήσαντες χάνουν μεγάλο ποσοστό της τάξης των 8 ποσοστιαίων μονάδων από τη δύναμη του κόμματος, που συνεπάγεται ότι δημοσκοπικά και στην επόμενη αναμέτρηση το “ταβάνι” για Ομπρέλα και ομάδα Αχτσιόγλου δεν θα υπερβαίνει το 5%, σύμφωνα με όσα δήλωσε στην ΕΡΤ ο Γεράσιμος Μοσχονάς. Από την άλλη πλευρά, ο Στέφανος Κασσελάκης διατρέχει κίνδυνο να χάσει το status της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να καταστεί τρίτο κόμμα, αλλά φαίνεται ότι θα αποφύγει την διολίσθηση στην τέταρτη θέση.
Οι εξελίξιμοι
Τα στατιστικά, παίζουν καθοριστικό ρόλο στην λήψη καίριων πολιτικών αποφάσεων και αποτελούν την τελευταία συγκολητική ουσία για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η μεγάλη μερίδα των στελεχών που εντάσσονται στην ομάδα της Έφης Αχτσιόγλου θεωρούνται “εξελίξιμο” πολιτικό προσωπικό.
Αυτό ισχύει και για τον Διονύση Τεμπονέρα, ο οποίος διατηρεί όλους τους διαύλους ανοιχτούς και παίζει ημι-ανεξάρτητο παιχνίδι.
Κι… ο ήσυχος τεχνοκράτης
Πιο χαμλούς τόνους κρατά ο καθηγητής Νίκος Φαραντούρης, ο οποίος επιχειρεί να κεφαλαιοποιήσει εξωπολιτικά τα οφέλη από την αύξηση της αναγνωρίσιμότητάς του, χτίζοντας την “ακαδημαϊκή του μπράντα”, την οποία θα μπορούσε ακολούθως, ως “ανεξάρτητος τεχνοκράτης” να εισφέρει πολιτικά σε οποιονδήποτε συνδυασμό ή σχηματισμό. Δεδομένου του ρόλου του επιχειρηματικού κεφαλαίου και της εμπεδωμένης σύνδεσης πανεπιστημίων – αγοράς, το τμήμα του οποίου προΐσταται ο Νίκος Φαραντούρης τον θέτει σε προνομιακή θέση ως συνομιλητή κορυφαίων επιχειρηματικών παραγόντων.