Η έλλειψη ανθρωπίνου δυναμικού, το τέλος κλιματικής κρίσης, ο υπέρ-τουρισμός, και οι βραχυχρόνιες μισθώσεις ναρκοθετούν τη δυναμική περαιτέρω ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού, ο οποίος έχει εξαντλήσει τα περιθώρια, στο πλαίσιο του υφιστάμενου προϊόντος και της τιμολόγησής του και έχει αρχίσει να φθίνει…
Τα τέσσερα αυτά επίμαχα θέματα βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων στην έκθεση ορόσημο για την Θεσσαλονίκη και τον τουρισμό , την Philoxenia – Hotelia – Helexpo 2023 στην οποία τιμώμενο πρόσωπο φέτος ήταν η Βουλγαρία.
Εκτός από τα εξωγενή προβλήματα, η Ελλάδα καλείται να αντιμετωπίσει το 2024 και ένα ακόμη, αυτό της αδυναμίας των Ελλήνων πολιτών να κάνουν διακοπές μιας εβδομάδας, λόγω εισοδηματικής ανεπάρκειας, όπως διαπιστώνει έρευνα της Eurostat. Αυτό το πρόβλημα, μέχρι τώρα αντιμετώπιζαν οι επιταγές κοινωνικού τουρισμού (tourism pass), όμως καθώς η χώρα ,μπαίνει σε mode δημοσιονομικής εξισορρόπησης και επανεξέτασης των διαβιβαστικών πληρωμών, το εύρος αναμένεται περιοριστεί περεταίρω.
Λύσεις out the box (the EU box)
Το θέμα της έλλειψης ανθρωπίνου δυναμικού στον τουρισμό αποτελεί το βασικότερο μοχλό στην σταθεροποίηση και ενίσχυση της οικονομίας του τουρισμού, όπως και της ελληνικής γεωργίας. To πρόβλημα, σύμφωνα με τις μελέτες και τις δηλώσεις των αρμοδίων φορέων οφείλεται στην απουσία νομοθετικού πλαισίου για την νομιμοποίηση ξένων εργαζομένων εκτός ΕΕ και παραμένει άλυτο, καθώς ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας αργεί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην νομιμοποιούνται οι οικονομικοί μετανάστες ή να μην μπορεί να έλθει στην Ελλάδα το ποσοστό των μεταναστών, ώστε να δουλέψει η οικονομία.
Risk sharing με τις ασφαλιστικές για την κλιματική αλλαγή
Το θέμα του τέλους ανθεκτικότητας, τέθηκε στην ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό Κυρικάκο Μητσοτάκη και αφορά τα τον κλάδο της ξενοδοχείας. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να σηκώσει μόνη της τις αποζημιώσεις για τις καιρικές καταστροφές όπως διεμήνυσε η υπουργός τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη. Το ερώτημα, ωστόσο που προκύπτει κατευθείαν χωρίς περιστροφές είναι γιατί η κυβέρνηση θέλει να τιμωρήσει τον κλάδο του τουρισμού που βρίσκεται στα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας με πρόσθετους φόρους που δεν θα έχουν αντίκτυπο και δεν στρέφεται στην ιδιωτική ασφάλιση για την μεταφορά κινδύνων ώστε να υπάρχει δίκαιη κατανομή των βαρών και ανταποδοτικότητα. Η επιβολή φοροεισπρακτικών μέτρων δεν αποδίδει και κάθε μέτρο, αν δεν είναι δίκαιο και δεν απαντά στο πρόβλημα. Έχει αποδειχτεί ότι διογκώνει το πρόβλημα στρέφοντας τον πληθυσμό να αναζητά ασύμφορες λύσεις, όπως είναι η φοροδιαφυγή.
Aegean: Δεν υπάρχει υπέρ-τουρισμός στην Ελλάδα, υπάρχει συνωστισμός
Η τρίτη νάρκη το θέμα του υπέρ-τουρισμού που πλήττει την Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό ο Αλέξανδρος Θάνος, Εντεταλμένος Σύμβουλος του ΣΕΤΕ ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που από 5 περιφέρειες από τις 13 και περίπου σε 5 μήνες από τους 12, εισπράττει το 90% των εσόδων του τουρισμού, προσθέτοντας ότι «υπάρχει μια ανισορροπία στην εδραιωμένη ταυτότητα της χώρας ως brand name».
Από την πλευρά της η διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων της Aegean Airlines, Μαρίνα Σπυριδάκη, τόνισε ότι υπέρ-τουρισμός στην Ελλάδα ακριβώς δεν υπάρχει, οφείλεται στην κακή διαχείριση των προορισμών, στο έλλειμμα των υποδομών και έντονη εποχικότητα, προσθέτοντας ότι άλλη είναι η έννοια του υπέρ-τουρισμού και άλλη του συνωστισμού.
Μία λύση στο πρόβλημα του υπέρ-τουρισμού πρότεινε η σύμβουλος της Υπουργού Τουρισμού της Βουλγαρίας (Τιμώμενη Χώρα της Philoxenia),Mariela Modeva. Τόνισε ότι η λύση βρίσκεται στην προώθηση του τουρισμού όλο τον χρόνο και σε όλη τη χώρα. Παράλληλα, πολύ σημαντική, κατά την ίδια, είναι και η ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού.
ΠΟΞ: Πρόβλημα τα airbnb
Η τέταρτη νάρκη στο πεδίο του τουρισμού είναι η απουσία ρυθμίσεων στις βραχυχρόνιες μισθώσεις σύμφωνα με την ΠΟΞ και τον πρόεδρο της Γιάννη Χατζή. Διατείνεται η κυβέρνηση ότι το νέο νομοσχέδιο θα επιβάλλει κανονισμού και θα ρυθμίσει το περιβάλλον. Σύμφωνα με το υπουργείο από το 2024 αλλάζει το καθεστώς λειτουργίας των βραχυχρόνιων μισθώσεων με στόχο τη διαμόρφωση κανόνων ισότιμου ανταγωνισμού με τα ξενοδοχεία και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας υποστηρίζει ότι οι αλλαγές δεν αφορούν περιπτώσεις που κάποιος έχει δύο ακίνητα που τα διαθέτει μέσω πλατφόρμας βραχυχρόνιας μίσθωσης. Για να μπορέσει ένας ιδιοκτήτης να πάρει αριθμό για το τρίτο ακίνητο θα πρέπει να ανοίξει βιβλία στο MYDATA και να πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές και ΦΠΑ.