Ένα ακόμη βήμα στο πλαίσιο της επαναπροσέγγισης Ελλάδας – Τουρκίας έχει πλέον δρομολογηθεί, καθώς οι υπουργοί Εξωτερικών καθώς οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών θα συναντηθούν στην Άγκυρα στις 13 Νοεμβρίου, για να συζητήσουν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
Το πακέτο Μέτρων για την Οικοδόμηση Εμπιστοσύνης θα συζητήσουν οι αντιπροσωπείες της Ελλάδας και της Τουρκίας στις 13 Νοεμβρίου στην Άγκυρα. Το πλαίσιο πλέον, όμως, έχει αλλάξει και οι συναντήσεις ξεκίνησαν από νέα βάση, όχι από τις διερευνητικές, κύκλος που εγκαταλήφθηκε αφού δεν κατέστη δυνατόν να τελεσφορήσει.
Στις 13 Νοεμβρίου στην Άγκυρα θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση των διπλωματικών αντιπροσωπειών Ελλάδας και Τουρκίας Άγκυρα για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών. Η συνάντηση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του οδικού χάρτη που έχει συμφωνηθεί ήδη από Σεπτέμβριο και τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το υπουργείου Εθνικής Άμυνας, επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας που θα ταξιδέψει στην Άγκυρα θα είναι ο πρέσβης Θεοχάρης Λαλάκος. Οι αντιπροσωπείες των δύο πλευρών αποτελούνται από ανώτατους και ανώτερους αξιωματικούς και διπλωμάτες των δύο πλευρών.
Ο οδικός χάρτης
Στη συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη, ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Τουρκίας συμφώνησαν στον οδικό χάρτη των επαφών των δύο χωρών, ο οποίος προηγουμένως είχε καθοριστεί από τη συνάντηση του Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, στις 5 Σεπτεμβρίου.
Ο οδικός χάρτης προέβλεπε τις συναντήσεις στα μέσα Οκτωβρίου των αρμόδιων για τον πολιτικό διάλογο και τη θετική ατζέντα υφυπουργών Εξωτερικών. Επίσης, συναντήσεις εντός του Νοεμβρίου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, αλλά και τη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.
Σε αυτή τη συνεδρίαση θεωρείται πιθανό να παρίστανται ο Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνάντηση που αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, εν μέσω του πολέμου στη Μέση Ανατολή, καθώς η ελληνική κυβέρνηση τηρεί στάση στήριξης του Ισραήλ, με παραινέσεις για «ανθρωπιστικές παύσεις» για την παροχή βοήθειας στους αμάχους στη Γάζα, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος έχει καταγγείλει την ισραηλινή κυβέρνηση με κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου.
Βεβαίως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν ρωτήθηκε σχετικά με τη στάση της Τουρκίας, είπε ότι η διαφορετική αυτή θέση των δύο χωρών δεν θα πρέπει να επηρεάσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.