Απόφαση για σαφές βήμα προσέγγισης έλαβαν Βρυξέλλες και Πεκίνο, διοργανώνοντας Σύνοδο Κορυφής στις 7 και 8 Δεκεμβρίου, ενώ παράλληλα έχει δρομολογηθεί και η συνάντηση Μπάιτεν – Σι.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και η Κίνα πρόκειται να πραγματοποιήσουν Σύνοδο Κορυφής στις 7-8 Δεκεμβρίου, ανέφερε το Bloomberg News την Πέμπτη (9/11), επικαλούμενο άτομα που έχουν γνώση του θέματος.
Οι εξελίξεις αυτές αποτελούν σαφή ένδειξη προοδευτικής αποκλιμάκωσης του γεωοικονομικού ρίσκου, χωρίς αυτό να συνεπάγεται και άμεση υποχώρηση του γεωπολιτικού. Καθώς όμως ανοίγουν και καθίστανται λειτουργικοί δίαυλοι επικοινωνίας σε υψηλό πολιτικό επίπεδο εκτιμάται ότι περιορίζονται οι κίνδυνοι απρόβλεπτης εκτράχυνσης.
Ο ρόλος της Ελλάδας…
Ρόλο στη Σινο-ευρωπαίκή προσέγγιση έχει παίξει και η Ελλάδα. Αρχικά, ήταν ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Γιάννης Στουρνάρας που συνέντευξή του στην κρατική κινεζική τηλεόραση σηματοδότησε την εμπέδωση του θετικού κλίματος και άνοιξε την πόρτα για ταχύτερη επαναπροσέγγιση. Ακολούθησε -πιο διστακτικά- η ελληνική κυβέρνηση, με επαφές στην Αθήνα και κατόπιν την επίσκεψη του υπουργού Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα στην Κίνα στο πλαισιο της Road and Belt Initiative. Τέλος αποκορύφωμα ήταν η ανεπίσημη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Πεκίνο. Το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού όμως είχε αρκετές ανατροπές, καθώς άλλαξε η σύνθεση της αποστολής κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, όπως επί του εδάφους αποφασίστηκε τελικά να μην επισκεφθεί την China Import Expo αλλά να μεταβεί κατευθείαν για συναντήσεις στην κινεζική πρωτεύουσα.
…και τα περίεργα
Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι η ελληνική κυβέρνηση κράτησε πολύ χαμηλά τη δημοσιότητα για το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Πεκίνο, ενώ ο ίδιος δεν φορούσε γραβάτα κατά την αποβίβασή του, παρά το γεγονός ότι τον υποδέχθηκε άγημα. Οι κινήσεις αυτές στόχο έχουν να δείξου στους εταίρους και συμμάχους ότι η Αθήνα δεν ανεβάζει τον πήχη των προσδοκιών και δεν προσέρχεται στο Πεκίνο αναζητώντας ουσιαστική εμβάθυνση αλλά περισσότερο ως προπομπός και ένδειξη καλής θέλησης της ΕΕ και των ΗΠΑ.