Σε θρυαλλίδα εξελίξεων για την ανασυγκρότηση της Αριστεράς αναμένεται να εξελιχθεί η “ηρωική” έξοδος του Γιώργου Σταθάκη από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς έρχεται λίγο πριν την Κεντρική Επιτροπή που θα συνεδριάσει το Σαββατοκύριακο και μετά την εκδήλωση της Εποχής, παρεμφερή τοποθέτηση πραγματοποίησε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Το νέο τοπίο που δημιουργείται στην Αριστερά, στη μετά-ΣΥΡΙΖΑ εποχή σκιαγραφούν εκδηλώσεις, δηλώσεις και τοποθετήσεις στελεχών τις τελευταίες εβδομάδες. Οι πλέον ηχηρές τοποθετήσεις ήρθαν από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στο πλαίσιο της εκδήλωσης της εφημερίδας “Η Εποχή” και την αποχώρηση του Γιώργου Σταθάκη να ανοίγει διάπλατα την πόρτα της διάσπασης, προϊδεάζοντας μάλιστα και για νέο κόμμα.
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν όμως ότι κυοφορούνται δύο νέα κόμματα στην Αριστερά, με στόχο την ανασυγκρότηση του χώρου και χωρίς να αποκλείεται η μεταξύ τους συνεργασία, ενώ η “Εποχή” θα αναδειχθεί σε φόρουμ διαλόγου για τη μετά-ΣΥΡΙΖΑ εποχή.
Όπως όλα δείχνουν ένα ρήγμα -από στελέχη της Ομπρέλας- αναμένεται ήδη στην Κεντρική Επιτροπή, ενώ θα ακολουθήσουν αρκετά κύματα αποχωρήσεων σταδιακά και μέχρι μετά τις ευρωεκλογές.
Τα νέα σχήματα
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μια νέα πλατφόρμα με έμφαση στο Περιβάλλον αναμένεται να συγκροτήσει ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Πέτρος Κόκκαλης. Φορέα, κομματικό, είτε διαλόγου θα δημιουργήσουν και τα στελέχη της Ανανεωτικής Αριστεράς και της Ευρωκομουνιστικής τάσης.
Οι δύο αυτοί χώροι εκτιμάται ότι θα έχουν αλληλεπικαλύψεις, οι οποίες θα συμβάλλουν στη διαμόρφωση του πλαισίου ανταλλαγής απόψεων και πολιτικών συνεργασιών, σε δεύτερη φάση.
Γρίφος παραμένει η τελική στάση της ομάδας της Έφης Αχτσιόγλου, καθώς έχει στηριχθεί από τους προεδρικούς και από ομάδες όπως αυτή του Γαβριήλ Σακελλαρίδη, οι οποίες προέρχονται από εκτός κόμματος κύκλους και δύσκολα θα ενταχθούν σε μια δομή υπό τον Στέφανο Κασσελάκη.
Από την άλλη πλευρά, ο Στέφανος Κασσελάκης συνεχίζει να αμφιταλαντεύεται. Από τη μια επιδιώκει τη βίαιη μετατόπιση στον κεντρώο χώρο και την προσέλκυση στελεχών και βάσης από το ΠΑΣΟΚ και τον ευρύτερο χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας, ενώ ταυτόχρονα απαξιώνει εμβληματικές μορφές της όπως ο Κώστας Σημίτης, ενώ ενσωματώνει στελέχη της της καραμανλικής κεντροδεξιάς.
Η αποσύνθεση αυτή καταγράφεται και στις δημοσκοπήσεις, όπου το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ υποχωρεί δραματικά, προσεγγίζοντας το ΠΑΣΟΚ. Κοινοβουλευτικά, ενδεχόμενη διάσπαση θα περιίριζεται έτι περαιτέρω τη δυνατότητα παρεμβάσεων, ενώ αυτό θα έχει αντίκτυπο στα κονδύλια και θα εντείνει τους κλυδωνισμούς στο εσωτερικό του κόμματος, κλιμακώνοντας τις αποσυσπειρωτικές τάσεις στα κομματικά στελέχη.