Μήνυμα που αν και ηχηρό παραμένει κρυπτογραφημένο, ως προς τις πραγματικές του διαστάσεις, έστειλε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από την εκδήλωση της εφημερίδας “Εποχή”.
Έντονος αλλά όχι… ξεκάθαρος ήταν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην εκδήλωση της εφημερίδας «Η Εποχή», αν και πολλοί έσπευσαν να ερμηνεύσουν την τοποθέτησή του ως προοίμιο διάσπασης.
Ειδικότερα, ο βουλευτής και πρώην υπουργός Οικονομικών, αργά το βράδυ της Δευτέρας, δήλωσε ότι: «Eίναι εξαιρετικά δύσκολο πια να υπάρξει περηφάνεια σε αυτό το κόμμα».
Αν και μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πέρασε στο… αντάρτικο, εν τούτοις δεν έχει σηματοδοτήσει -μέχρι τώρα- διάσπαση, αν και η υφέρπουσα αποσυσπειρωτική τάση είναι προφανής και καταγράφεται και στις δημοσκοπήσεις.
Πάντως, η δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ερμηνεύεται -εύκολα- ως προοίμιο διάσπασης, δεδομένου του κλίματος μέσα στο οποίο πραγματοποιείται και των εσωκομματικών συγκρούσεων σε όλα τα επίπεδα. Σε μια δεύτερη ανάγνωση όμως, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναφέρεται στην τρέχουσα διοικητική δομή και διάρθρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Καθώς το κόμμα οδεύει σε Κεντρική Επιτροπή και Συνέδριο και ενεργοποιούνται οι οργανώσεις βάσης, πολλά θα μπορούσαν να αλλάξουν.
Υπ’ αυτό το πρίσμα, ήδη ο Στέφανος Κασσελάκης έχει αρχίσει να αλλάζει πορεία, κατεαβάζοντας τους τόνους, επικεντρώνοντας στο πολιτικό, αναδεικνύοντας μείζονα ζητήματα και επιχειρώντας να σπάσει τον κύκλο της εσωστρέφειας. Η Ομπρέλα και άλλοι, έχουν πάγιο αίτημα την αναδίπλωση των προεδρικών, την έναρξη πολιτικού διαλόγου. Αυτά επιδέχονται πολλών ερμηνειών, δίνοντας έτσι ικανό περιθώριο ελιγμών σε όλες τις πλευρές.
Κρίσιμες εβδομάδες
Άλλωστε πρόσφατα ο κ. Τσακαλώτος είχε δηλώσει ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες και είχε αφήσει να εννοηθεί ότι η ενότητα δεν είναι δεδομένη. Η τοποθέτηση αυτή όμως θα μπορούσε να ερμηνευτεί ότι στόχευε να ενεργοποιήσει τα ενωτικά αντανακλαστικά στην ηγετική ομάδα, που έχει και την ευθύνη. Όπερ σημαίνει ότι με τον τρόπο αυτό -όπως και στην τελευταία δήλωση- ζητά αλλαγή προσέγγισης από τον Στέφανο Κασσελάκη.
Στην τελευταία του ομιλία ανέφερε: «Όπως ξέρετε κατέβηκα ως υποψήφιος πρόεδρος και στο τέλος , στην ομιλία μου είπα πως, είτε χάσω, είτε κερδίσω, θέλω να φέρω πίσω την περηφάνεια στους αριστερούς. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρχει πια περηφάνεια σε αυτό το κόμμα».
17-0 ο Κασσελάκης στην Πολιτική Γραμματεία
Ο κ. Τσακαλώτος άσκησε κριτική στην ηγεσία Κασσελάκη λέγοντας: «Στην Πολιτική Γραμματεία 17 μέλη κάναν 17 καλές ομιλίες, κριτική στον πρόεδρο, για το τι είπε στο ΣΕΒ, για το Ισραήλ. Το εντυπωσιακό ήταν ότι ουδείς από την άλλη πλευρά απάντησε. Κανένας. Τι μάθημα παίρνω εγώ; Ότι η πολιτική συζήτηση δεν τους αφορά. Το πρόγραμμα του Συνεδρίου δεν τους αφορά. Τους αφορά ένας μηχανισμός που θεωρούν ότι έχουν πλειοψηφία. Πολιτική συζήτηση μ’ αυτούς τους όρους είναι δύσκολη. Το ερώτημα είναι αν με αυτή τη ρευστοποίηση, με αυτόν τον αρχηγισμό και αυτό το τοξικό κλίμα, αν μπορούμε να είμαστε σε αυτό το κόμμα. Αυτό το τοξικό κλίμα, δεν το έχω ξανασυναντήσει».
Δεν φταίει για όλα ο Κασσελάκης
Σημείωσε, πάντως, ότι «τα προβλήματα άρχισαν πολύ πριν την ηγεσία του Κασσελάκη».
Εκ των ομιλητών στην εκδήλωση της εφημερίδας «Εποχή» για το μέλλον της ριζοσπαστικής Αριστεράς στο πολιτικό γίγνεσθαι της χώρας, κοινώς το αύριο του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο πρώην υπουργός Οικονομικών επανέλαβε τις χαώδεις διαφορές με την τωρινή ηγεσία, εστιάζοντας κυρίως στο τοξικό κλίμα που έχει καλλιεργηθεί, όπως επισήμανε, και στην έλλειψη πολιτικού διαλόγου, τον οποίο -κατά τον ίδιο- αρνούνται οι «προεδρικοί».
«Αυτό το τοξικό κλίμα δεν το έχω ξανασυναντήσει όσο είμαι στην Αριστερά», σημείωσε από το βήμα της εκδήλωσης ο κ. Τσακαλώτος, θέτοντας το (σχεδόν ρητορικό) ερώτημα «αν με αυτό το τοξικό κλίμα μπορούμε να είμαστε σε αυτό το κόμμα».
Κατά τον πρώην υπουργό, όλη αυτή η κατάσταση διαιωνίζεται και «δημιουργεί πρόβλημα», διότι πλέον «η πολιτική συζήτηση δεν έχει θέση σε αυτό το κόμμα».
«Δεν τους αφορά η πολιτική συζήτηση, το πρόγραμμα του συνεδρίου δεν τους αφορά, τους αφορά ένας μηχανισμός που θεωρούν ότι έχουν πλειοψηφία», συνέχισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, επιμένοντας πως δεν πρόκειται να «έχουμε μια σοβαρή συζήτηση είτε γιατί χάσαμε το ’23 είτε τι είναι το καινούργιο και τι είναι το παλιό».
Φτάνοντας στο συμπέρασμά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως «δεν σας κοροϊδέψω» και εξήγησε καταλήγοντας: «Όπως ξέρετε κατέβηκα ως υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και στο τέλος της ομιλίας μου είχα πει πως είτε χάσω είτε κερδίσω θέλω ένα να φέρω πίσω την περηφάνια της Αριστερά. Λυπάμαι, αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει σε αυτό το κόμμα η περηφάνια».
Αιχμές για τον Αλέξη Τσίπρα
Νωρίτερα ο κ. Τσακαλώτος είχε αφήσει αιχμές για την επιλογή του Αλέξη Τσίπρα. Ουσιαστικά επιβεβαίωσε το μεταξύ τους χάσμα, καθώς όπως υποστήριξε τα προβλήματα είχαν γεννηθεί πριν από την εκλογή Κασσελάκη, δεδομένου πως η μετάλλαξη έγινε σταδιακά. Χαρακτηριστικά έκανε λόγο για «έλλειμμα αξιοπιστίας», για το οποίο δεν βρέθηκε τρόπος αντιμετώπισής του και κυβερνητισμό που «είναι το κοντινό αδελφάκι του λαϊκισμού».