Τις διαπραγματεύσεις για την επόμενη μέρα, το μεταβατικό καθεστώς και τη νέα κανονικότητα στη Λωρίδα της Γάζασς εγκαινιάζει ο Μενιαμίν Νετανιάχου, κάνοντας λόγο για επ’ αόριστον διατήρηση του ελέγχου της ασφαλείας “στον παλαιστινιακό θύλακα”.
Με μια -κατά πολλούς μαξιμαλιστική θέση- η οποία όμως είναι ταυτόχρονα ρεαλιστική, δεδομένου του κενού ασφαλείας που δημιουργεί η εξώθηση της Χαμάς από την περιοχή, ανοίγει ο πρωθυπουργός του Ισραήλ τις διαπραγματεύσεις για την επόμενη ημέρα στη Γάζα, μετά τη συνάντησή του με τον διευθυντή της CIA και την επικοινωνία του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.
Στο μεταξύ περιοδεία στη Μέση Ανατολή και επισκέψεις σε Τουρκία και Κύπρο πραγματοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, ενώ αμερικάνικο πυρηνοκίνητο υποβρύχιο κατέπλευσε στην περιοχή, εντείνοντας τις πιέσεις για αυτοσυγκράτηση προς όλες τις πλευρές.
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε χθες Δευτέρα πως η χώρα του θα αναλάβει τη «συνολική ευθύνη για την ασφάλεια» στη Λωρίδα της Γάζας επ’ αόριστον αφού τερματιστεί ο πόλεμος που κήρυξε στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς.
Οιονεί κατοχή
Ερωτηθείς κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC News ποιος θα αναλάβει τη διακυβέρνηση του παλαιστινιακού θύλακα μετά τον πόλεμο, ο κ. Νετανιάχου απάντησε: «αυτοί που δεν θέλουν να συνεχίσουν στον δρόμο της Χαμάς».
«Το Ισραήλ θα αναλάβει, επ’ αόριστον, τη συνολική ευθύνη για την ασφάλεια» στον παλαιστινιακό θύλακα, πρόσθεσε. «Καθώς είδαμε τι γίνεται όταν δεν την έχουμε. Όταν δεν έχουμε την ευθύνη για την ασφάλεια, βλέπουμε την έκρηξη της τρομοκρατίας της Χαμάς σε κλίμακα που δεν μπορούσαμε να φανταστούμε», επέμεινε.
Στην ίδια συνέντευξη, απέρριψε για ακόμη μια φορά την ιδέα να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας εάν προηγουμένως δεν έχουν αφεθεί ελεύθεροι οι όμηροι που κρατά το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα από την 7η Οκτωβρίου, όταν εξαπέλυσε την επίθεση η οποία πυροδότησε αυτόν τον πόλεμο.
«Δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός, γενική κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, χωρίς απελευθέρωση των ομήρων», είπε, την ίδια ημέρα που ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε εκ νέου έκκληση να τερματιστεί «ο ανθρωπιστικός εφιάλτης στη Γάζα», που έχει μετατραπεί σε «νεκροταφείο παιδιών».
«Σε ό,τι αφορά (…) μικρές παύσεις –μια ώρα εδώ, μια ώρα εκεί–, τις κάνουμε ήδη», πρόσθεσε ο κ. Νετανιάχου στη συνέντευξη,
Αναφερόταν σε χθεσινή ανακοίνωση Τύπου του Λευκού Οίκου, σύμφωνα με την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναφέρθηκε σε συνδιάλεξή του με τον ισραηλινό πρωθυπουργό στην «πιθανότητα τακτικών παύσεων» των ισραηλινών επιχειρήσεων «για να δίνονται στους άμαχους ευκαιρίες για να φύγουν με ασφάλεια από ζώνες όπου γίνονται μάχες, για να εξασφαλιστεί ότι η βοήθεια θα φθάνει σε αμάχους που την έχουν ανάγκη και για να επιτραπεί η δυνητική απελευθέρωση ομήρων».
«Υποθέτω πως θα εξετάσουμε τις συνθήκες για να επιτραπεί αγαθά –ανθρωπιστικά αγαθά– να εισέλθουν ή οι όμηροί μας να φύγουν. Αλλά δεν νομίζω πως θα υπάρξει γενική εκεχειρία», επανέλαβε ο πρωθυπουργός Νετανιάχου. «Αυτό θα εμπόδιζε τις προσπάθειές μας για να φύγουν οι όμηροι, καθώς το μοναδικό πράγμα που έχει αποτέλεσμα όταν πρόκειται για αυτούς τους εγκληματίες, για τη Χαμάς, είναι η στρατιωτική πίεση που ασκούμε».
Ερωτηθείς για τις δικές του ευθύνες όσον αφορά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, ο κ. Νετανιάχου απάντησε «βεβαίως», «δεν υπάρχει αμφιβολία» πως έχει, και αυτό «θα πρέπει να επιλυθεί μετά τον πόλεμο», καθώς όπως αναγνώρισε η κυβέρνησή του δεν τήρησε την υποχρέωσή της να προστατεύει τους πολίτες του Ισραήλ.
Ξεπέρασαν τους 10.000 οι νεκροί στη Γάζα
Εν τω μεταξύ, οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Γάζα συνεχίζονται, με τον αριθμός των νεκρών στο πολιορκημένο παλαιστινιακό έδαφος να φτάνει τουλάχιστον τους 10.022 από τις 7 Οκτωβρίου. Κατά το ελεγχόμενο από τη Χαμάς υπουργείο Υγείας των Παλαιστινίων, στους νεκρούς συμπεριλαμβάνονται 4.104 παιδιά, 2.641 γυναίκες και 611 ηλικιωμένοι. Οι αριθμοί αυτοί υποδηλώνουν ότι περίπου τα τρία τέταρτα των νεκρών ανήκουν σε ευάλωτους πληθυσμούς. Το υπουργείο ανέφερε επίσης 25.408 τραυματίες. Τουλάχιστον 152 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και περισσότεροι από 1.400 στο Ισραήλ -στην πλειονότητά τους άμαχοι- κατά την ίδια περίοδο. Η Χαμάς πήρε επίσης πάνω από 240 ομήρους και τους μετέφερε στη Γάζα.
Δραματικοί τόνοι από ΟΗΕ
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε πως η Λωρίδα της Γάζας μετατρέπεται σε «νεκροταφείο παιδιών», υπογραμμίζοντας την ανάγκη για κατάπαυση του πυρός. Με αφορμή τα σχόλια του Γκουτέρες, ο πρέσβης του Ισραήλ στον ΟΗΕ Γκιλάντ Ερντάν ζήτησε την παραίτησή του, κατηγορώντας τον ότι έκανε “την ψευδή ανήθικη σύγκριση μεταξύ μιας βάναυσης τρομοκρατικής οργάνωσης που διαπράττει εγκλήματα πολέμου και μιας νομοταγούς δημοκρατίας”.