Προτάσεις-βόμβα για τη δημοσιονομική πολιτική κατέθεσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ζητώντας επανεξέταση των διαβιβαστικών δαπανών με πολλαπλά φίλτρα και καλύτερο screening για τους δικαιούχους καθώς και μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση του gap με την Ευρώπη σε μια σειρά από τομείς, συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων.
Επιμονή στο μονοπάτι της δημοσιονομικής σοβαρότητας και επίδειξη ισχυρής βούλησης με διπλασιασμό του πρωτογενούς πλεονάσματος ζήτησε με δηλώσεις του στο πλαίσιο συνεδρίου του Κύκλου των Ιδεών ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που έδωσε στο συνέδριο «Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ VΙΙ:Ασυμμετρίες και εθνική ατζέντα», που διοργανώνει ο Κύκλος Ιδεών, θέτοντας ουσιαστικά ζήτημα επανεξέτασης και των φοροαπαλλαγών, ο Γιάννης Στουρνάρας αναφέρθηκε σε μια σειρά από ζητήματα, εστιάζοντας στην δημοσιονομική σύσφιξη και τη φορολογία.
Αναφερόμενος στο ζήτημα της φοροδιαφυγής, επανέλαβε το gap δαπανών – εισοδήματος, όπου πρότεινε νέες προσεγγίσεις και πρίσματα. Επίσης, εστίασε στις δαπάνες στον προϋπολογισμό. Όπως σημείωσε, θα πρέπει να ικανοποιούν το κριτήριο ότι βοηθούν τους ευάλωτους, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει επανεξέταση για το αν όντως κατευθύνονται προς τα εκεί.
Ο διοικητής της ΤτΕ τόνισε την ανάγκη της Ελλάδας να διατηρεί «μαξιλαράκια», τόσο για την αντιμετώπιση εξωγενών κρίσεων, όπως οι γεωπολιτικές, όσο και για τις κλιματικές. Παράλληλα, αν και δεν αναφέρθηκε ο ίδιος, τα δημοσιονομικά μαξιλάρια αποτελούν εχέγγυο για την απομείωση του χρέους στο τέλος της διαδρομής, το 2032, όταν μεγάλο μέρος των διαθεσίμων θα χρησιμοποιηθεί για τη διαγραφή των κεφαλαιοποιημένων τόκων του ESM/EFSF.
Οι προτάσεις του διοικητή της ΤτΕ έχουν πάντα αυξημένο ειδικό βάθος και ως εκ τούτου η δημόσια εκφορά τους αποτελεί είδηση. Σε αυτή τη φάση, μάλιστα, η προτροπή για διπλασιασμό του πρωτογενούς πλεονάσματος, καλύτερη κατανομή των διαβιβαστικών πληρωμών και μεταρρυθμίσεις, ακολουθούν τις εκθέσεις των διεθνών οίκων που εστιάζουν στα ίδια ακριβώς ζητήματα τα οποία επισημαίνουν ως κινδύνους για επί τα χείρω αναθεώρηση των αξιολογήσεων τους.
Επανεξέταση διαβιβαστικών πληρωμών
Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «δεν είναι όλα παρανόμως αδήλωτα (σ.σ. τα εισοδήματα), χάρηκα που ο υπουργός Οικονομικών το είπε τελευταία. Για να δούμε λίγο τις λεγόμενες φορολογικές δαπάνες στον προϋπολογισμό, δηλαδή αυτά που η ίδια κυβέρνηση δίνει. Γιατί να τα δώσει; Ας τα αξιολογήσει πρώτα. Ικανοποιούν το κριτήριο ότι βοηθούν τους πλέον ευάλωτους;», προσθέτοντας ότι πρέπει να έχουν βοήθεια αλλά «να τα βάλουμε όλα σε έναν κορβανά, διότι θα χρειαστούμε έσοδα.
Η Ελλάδα έχει ανάγκες για επενδύσεις, για δημόσιες επενδύσεις. Έχει ανάγκες για μαξιλαράκια για να αντιμετωπίσει κρίσεις, γεωπολιτικές, κλιματικές». Μάλιστα, αναφέρθηκε και στο πολύ μεγάλο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για το «δεύτερο μεγαλύτερο» των χωρών του ΟΟΣΑ, σημειώνοντας ωστόσο πως «Δε λέω ότι είναι επικίνδυνο διότι δεν προκαλείται από τον δημόσιο τομέα», κάνοντας μια αναδρομή στα δίδυμα ελλείμματα της περιόδου της ελληνικής κρίσης κατά το 2010.
Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε πως πρέπει «Να είμαστε λιγάκι προσεκτικοί», καθότι τα δημοσιονομικά σφίγγουν από 1/1/2024.
Ο διοικητής της ΤτΕ ανέφερε ότι η Ελλάδα «επέστρεψε από το χείλος του γκρεμού και αποτελεί πλέον διεθνές success story».
Ακόμη, επισήμανε ότι παρατηρούνται καθυστερήσεις σε αρκετούς τομείς, όπως αυτός της απονομής της Δικαιοσύνης. Ωστόσο, εξέφρασε την στήριξη του στον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Φλωρίδη, υπογραμμίζοντας ότι «θα τα καταφέρει».
Συνέστησε δε τη συνέχιση της «ορθόδοξης δημοσιονομικής πολιτικής» προκειμένου η Ελλάδα να διπλασιάσει το 2024 το πρωτογενές του πλεόνασμα στο 2,1% του ΑΕΠ.