Αν και οι αντιπαραθέσεις σε γεωπολιτικό και γεωοικονομικό επίπεδο παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, οι παρασκηνιακές διεργασίες όμως φαίνεται όμως ότι έχουν καλλιεργήσει πρόσφορο έδαφος για διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ-ΕΕ και της Ρωσίας, για την Ουκρανία.
Αν και η Ρωσία υιοθετεί πιο σκληρή στάση σε μια σειρά από μέτωπα, όπως η άρνηση για ελέγχους στο πλαίσιο της συνθήκης για τα πυρηνικά NEW START, ζητώντας από τις ΗΠΑ να διακόψουν τον εφοδιασμό της Ουκρανίας με όπλα, εν τούτοις στο συνολικό πλαίσιο οι καταγράφεται πρόοδος στην προσέγγιση.
Η Ρωσία δεν θα συνεχίσει τις επιθεωρήσεις βάσει της συνθήκης New START για τον έλεγχο των όπλων με τις ΗΠΑ, εκτός εάν η Ουάσιγκτον σταματήσει να προμηθεύει την Ουκρανία με όπλα μεγάλου βεληνεκούς, δήλωσε τη Δευτέρα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο ότι η χώρα του θα αναστείλει τη συνθήκη. Οι δηλώσεις του Λαβρόφ έρχονται αφότου ο Πούτιν υπέγραψε νόμο την περασμένη εβδομάδα που ανακαλεί την επικύρωση από τη Ρωσία της Συνθήκης για την Ολοκληρωμένη Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών.
Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης είχαν συνομιλίες με Ουκρανούς αξιωματούχους για πιθανές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, σύμφωνα με δημοσίευμα του NBC News. Οι συνομιλίες φέρεται να περιελάμβαναν συνομιλίες για το ποιες παραχωρήσεις μπορεί να χρειαστεί να κάνει το Κίεβο για να καταλήξει σε συμφωνία εν μέσω ανησυχιών ότι ο πόλεμος έχει φτάσει σε αδιέξοδο και ότι η Ουκρανία εξαντλείται από στρατεύματα.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyy αναγνώρισε σε συνέντευξή του στο NBC News το Σαββατοκύριακο ότι η κατάσταση στο πεδίο της μάχης παραμένει δύσκολη και ζήτησε και πάλι περισσότερη υποστήριξη στην αεράμυνα.