Το ΤΧΣ αποεπενδύει, κι αυτό είναι αναπόδραστο. Καμιά φορά οι προσωπικές φιλοδοξίες είναι μεγάλες και άλλοτε τα προβλήματα αποτελούν απλώς μοχλό διαπραγματεύσεων. Σε κάθε περίπτωση, this ship has sailed and ain’t going back.
Αυτό που παίζεται πλέον είναι ο τρόπος που θα λανσαριστούν οι εξελίξεις, ο αντίκτυπος στην αγορά και οι προοπτικές που αυτές δημιουργούν. Κι΄ αν αυτά είναι λυμένα ζητήματα για τις συστημικές τράπεζες, για τις μικρότερες είναι ανοιχτό το στοίχημα και ο ανταγωνισμός μεγάλος.
Έτσι, καθώς το deal για την απόκτηση από τη UniCredit τ0υ 8,97% της Alpha Bank εξελίσσεται -σύμφωνα με τον προγραμματισμό- σειρά παίρνει η Εθνική Τράπεζα, το πρώτο placement της οποίας αναμένεται εντός του Νοεμβρίου, ή το αργότερο τον Δεκέμβρη, αλλά σε κάθε περίπτωση πριν από το νέο έτος. “Νούμερο” για το πρώτο τρίμηνο έχει λάβει η Τράπεζα Πειραιώς, αν και εκεί οι λεπτομέρειες παραμένουν foggy. Η στήλη βέβαια, θα μάθει και θα επανέλθει.
Ο ESM, απ’ όπου προέρχονται τα λεφτά που έχει επενδύσει το ΤΧΣ στις τράπεζες, είναι ξεκάθαρος: Πουλήστε, πουλήστε, πουλήστε. Δεν ενδιαφέρεται για την τιμή, θέλει να τελειώνει, να κλείσει το κεφάλαιο και να αλλάξει σελίδα.
Έτσι, παρά τις όποιες -προσωπικές- αντιστάσεις του Ηλία Ξηρουχάκη, το ΤΧΣ θα πουλήσει την Alpha Bank, χωρίς ενοχές και δεύτερες σκέψεις. Η τιμή θα μπορούσε να ανέβει στα 1,45-1,5 αλλά αυτό δεν αποτελεί ουσιαστική διαφοροποίηση. Οσονούπω εκπνέει η 15ήμερη περίοδος εκδήλωσης ενδιαφέροντος από εν δυνάμει επενδυτές και δεν φαίνεται να υπάρχουν άλλοι ενδιαφερόμενοι…
Ακολουθεί η Εθνική Τράπεζα, όπου η διοίκηση έχει κάνει προεργασία, αλλά ο Βασίλης Ψάλτης τους μπήκε “σφήνα”…. Έτσι, εντός του Νοεμβρίου αναμένεται να προχωρήσει και το placement ποσοστό της Εθνικής Τράπεζας μέσω του Χρηματιστηρίου. Το πλάνο έχει καταθέσει ο Παύλος Μυλωνάς από την Άνοιξη στο ΤΧΣ, αλλά έπρεπε να περάσει ο νόμος και να ξεκαθαρίσει το πολιτικό σκηνικό. Τώρα, οι συνθήκες έχουν ωριμάσει, κάποιοι θα έλεγαν ότι είναι αι long overdue. Η τιμή του placement θα κινηθεί στα 5,5 ευρώ, ήτοι κοντά στα τρέχοντα επίπεδα.
Η Πειραιώς, έχει ακόμη λίγο δρόμο, καθώς θα είναι σε καλύτερη θέση όταν θα έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία επανεξισορρόπησης και θα αρχίσει να απολαμβάνει τους καρπούς της. Για να προχωρήσει άλλωστε το εγχείρημα θα πρέπει πρώτα να έχει αποκατασταθεί πλήρως η δυνατότητα και προοπτικής πληρωμής μερισμάτων. Όχι ότι η διοίκηση δεν έχει άλλους τρόπους να κρατά ικανοποιημένους τους μετόχους, αλλά αυτοί δεν αποτελούν κανονικότητα. Για να βάλεις στρατηγικούς μετόχους και passive funds χρειάζεται καθαρό ορίζοντα και αυτός για την Πειραιώς θα αποκατασταθεί πλήρως στα τέλη το έτους.
Consolidation drive….
Μετά, ακολουθεί η Attica Bank, όπου η κατάσταση είναι αρκετά πιο σύνθετη. Η Τράπεζα έχει κάνει σημαντικά βήματα υπό την Ελένη Βρεττού και έχει αποκτήσει λειτουργικό μοντέλο και καθαρίζει -λελογισμένα- σκελετούς από τη ντουλάπα. Η τρύπα όμως, όπως όλοι γνωρίζουν, ήταν μεγάλη και.. μαύρη. Γι΄ αυτό στη δεύτερη αμκ, που αναμένεται μετά το πρώτο τρίμηνο του 2024 το ΤΧΣ θα ήθελε να μην χρειαστεί να επενδύσει περισσότερα, αλλά να γίνει… dilute. Αυτό προϋποθέτει ότι ο νέος στρατηγικός μέτοχος θα καλύψει το κενό… και αυτό απαιτεί heftier investment, το οποίο δεν είναι σαφές αν σκοπεύει να το πράξει. Η συγχώνευση με την Παγκρήτια είναι μεν στο πλάνο, όμως η υλοποίησή της θα απαιτήσει έξτρα κεφάλαια και… εντείνει τους κλυδωνισμούς και στα δύο “μαγαζιά”. Εκτός εάν βρεθεί και άλλος στρατηγικός επενδυτής που θα καλύψει τα κενά και θα αγοράσει το σχέδιο… Για την ώρα, πάντως το σχήμα προχωρά όμως συστάθηκε με κεντρικό πυλώνα τη Thrivest των Μπάκου, Καύμενάκη και Εξάρχου. Αυτό που ενδέχεται να αλλάξει είναι ο χρόνος ολοκλήρωσης, εκεί η παράταση αποτελεί ένα λογικό σενάριο.
Στο μεταξύ, η Ελένη Βρεττού επιχειρεί να δημιουργήσει πηγές παραγωγής εσωτερικού κεφαλαίου, για να περιορίσει άμεσα και να δημιουργήσει μηχανισμό βιώσιμης κάλυψης αναγκών, ώστε να πείσει προοπτικά για τη μείωση των κεφαλαιακών αναγκών.
Στην Παγκρήτια, αν και τα κόκκινα είναι λιγότερα, υπάρχουν επίσης ζητήματα, τα οποία δεν είναι εύκολα. Η συγχώνευση με την HSBC προκαλεί αναταράξεις στο εσωτερικό, οι οποίες έχουν συχνά setbacks. Ο CEO της τράπεζας δεν είναι ιδιαίτερα ευέλικτος και αυτό έχει στο παρελθόν οδηγήσει σε εξάρσεις και εκρήξεις.
Πολύ αργότερα, όταν ξεκινήσει το project της συγχώνευσης Attica Bank και Παγκρήτιας αυτό που θα προκύψει θα μοιάζει πιο πολύ με Νέα HSBC… Σε ένα τέτοιο σχήμα θα επιβιώσουν αυτοί που έχουν αντισώματα, κοινό παρελθόν και καλές διασυνδέσεις.
Ο πέμπτος πυλώνας
Ο Γιάννης Στουρνάρας θέλει από καιρό να δημιουργήσει ένα μη-συστημικό τραπεζικό οικοσύστημα. Για να το κάνει αυτό έπρεπε να βρει τα υλικά, τους χτίστες και να τους δώσει σχέδια. Αυτό έκανε στην περίπτωση των Μπάκου, Καϋμενάκη και Εξάρχου. Ως αρχιτέκτονας, ο διοικητής της ΤτΕ διαμόρφωσε το concept, ενέκρινε τους πολιτικούς μηχανικούς που θα τρέξουν την εκτέλεση στα πρόσωπα των Ελένη Βρεττού και Αντώνη Βαρθολομαίου και έπεισε τους επνδυτές να βάλουν τα λεφτά, με την προοπτική το οικοδόμημα να εξελιχθεί σε κεντρικό μιας νέας αγοράς.
Σήμερα, όμως, αλλού οι εξελίξεις επιταχύνονται και αλλού τα προβλήματα λύνονται δύσκολα. Η διαφορά φάσης που αναπόφευκτα δημιουργείται μπορεί να θέσει τον σχεδιασμό για ανάδειξη της Attica – Παγκρήτιας ως πέμπτου τραπεζικού πόλου υπό αμφισβήτηση. Κι’ αυτό γιατί η Optima Bank κινείται με αστρονομικούς ρυθμούς, ελλείψει βαριδίων, και έχοντας πιο καθαρό όραμα και στόχευση.
Μονο σε επίπεδο assets η Optima Bank θα διαθέτει σύντομα 4 δισ., ενώ ετησίως αναπτύσσεται με 15-20%… Από την άλλη πλευρά, ακόμα και μετά τη συγχώνευση Attica Bank και Παγκρήτια δεν θα υπερβαίνουν αυτό το επίπεδο. Ταυτόχρονα όμως η νέα αυτή τράπεζα θα έχει -λιγότερα μεν, αλλά ικανά- σωρευμένα προβλήματα, εσωτερικούς ανταγωνισμούς και δυσλειτουργικότητες λόγω των απανωτών μετασχηματισμών, που αποτελούν ντεσαβαντάζ.
Αποτελέσματα
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν στο Crisis Monitor ότι τα αποτελέσματα 9μηνου της Optima Bank που ανακοινώνονται προσεχώς. θα είναι αισθητά καλύτερα από τις προβλέψεις των αναλυτών… Αυτό αναμένεται να δώσει ώθηση στη μετοχή, η οποία έφαγε “ξύλο” μετά την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο, κυρίως λόγω συγκυρίας.
Η διοίκηση κινείται στο με το μότο “undepromice and overdeliver”, με στόχο να προσφέρει αποδόσεις τόσο στους στρατηγικούς επενδυτές και μακροχρόνιους μετόχους, όσο και στην αγορά…