Οι βάσεις μπήκαν, με τις επισκέψεις Γέλεν και Μπλίνκεν στην Κίνα και με την ανταπόδοση από τον Κινέζο ΥΠΕΞ στις ΗΠΑ, το πλαίσιο θα είναι γεωοικονομικό και εκτός ατζέντας θα μείνει το μεσανατολικό -τουλάχιστον για την ώρα-. Ο Τζο Μπάιντεν θα συναντηθεί με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Ζινπίνγκ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των ASEAN στο Σαν Φρανσίσκο.
Οι ηγέτες Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας θα συναντηθούν τον επόμενο μήνα στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού στο Σαν Φρανσίσκο, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
«Ό έντονος ανταγωνισμός απαιτεί έντονη διπλωματία», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου.
Εκτός από τις διμερείς σχέσεις Τζο Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ θα συζητήσουν τους δεσμούς της Κίνας με τη Ρωσία, τη στάση της απέναντι στην Ταϊβάν και τον πόλεμο Ισραήλ- Χαμάς.
Η δυναμική έχει επιβεβαιωθεί κατ επανάληψη, και διασφαλίζεται από τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα και στις δύο πλευρές. Η συνάντηση, σε επίπεδο προέδρων, καθίσταται επιτακτική ενόψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, καθώς το κλίμα εκτιμάται ότι μπορεί να δυναμιτιστεί εύκολα και επειδή η επόμενη ημέρα δεν είναι διασφαλισμένη. Γι’ αυτό οι πιέσεις που δέχονται οι πρόεδροι από την επιχειρηματική κοινότητα είναι τέτοιες που η Σύνοδος Κορυφής των ASEAN μπορεί να παράσχει την καλύτερη διαχρονικά πλατφόρμα για επαναπροσέγγιση.
Η πίεση που δέχεται η παγκόσμια οικονομία από τις αυξήσεις επιτοκίων και τη δημοσιονομική εξισορρόπηση είναι τέτοια που το ενδεχόμενο μιας περαιτέρω απομάκρυνσης ή ακόμη και αποσύνδεσης της Κίνας, στο πλαίσιο γεωπολιτικών ή/και γεωοικονομικών εντάσεων, θα μπορούσε να δημιουργήσει δυσλειτουργίες που δεν θα ήταν δυνατόν να αντιμετωπιστούν.
Για την Ευρώπη, αν και η συνάντηση Μπάιντεν – Σι είναι εν γένει θετική, εν τούτοις μπαίνει εμβόλιμη στις διαπραγματεύσεις με το Πεκίνο και θα μπορούσε να τις περιπλέξει.