Μπορεί στη Δύση οι αγορές να μην έχει χρειαστεί ακόμη να αποτιμήσου ενδεχόμενη διάχυση του πολέμου στη Μέση Ανατολή, αυτό όμως σύντομα προβλέπεται να αλλάξει. Η ένταση της επίθεσης του Ισραήλ πυροδοτεί ήδη αλυσιδωτές αντιδράσεις στην περιοχή, οι οποίες μπορεί να μην οδηγούν σε εμπλοκή χωρών, αποτελούν όμως ένδειξη που δεν μπορεί να αγνοηθεί. Κι’ αυτό, χωρίς να υπολογίζει κανείς την ριζοσπαστικοποίηση πολιτών σε δυτικές κοινωνίες…
Οι πρώτες σαφείς ενδείξεις διάχυσης της σύγκρουσης Ισραήλ – Χαμάς είναι εδώ: Η Χούτι κήρυξαν τον πόλεμο στο Ισραήλ, ο Λίβανος καταγγέλει χρήση πυρομαχικών λευκού φωσφόρου από τις IDF, και η Σαουδική Αραβία θέτει τις ένοπλες δυνάμεις της σε κόκκινο συναγερμό.
Ο αντίκτυπος όμως, δεν είναι μόνο τοπικός και γεωπολιτικός, αλλά ευρύτερος και γεωοικονομικός. Ήδη πολλές μουσουλμανικές χώρες ζητούν την επιβολή οικονομικών κυρώσεων στο Ισραήλ, ο εναέριο χώρος έχει κλείσει και ο τουρισμός εισερχόμενος και εξερχόμενος πλήτεται. Η οικονομία του Ισραήλ ζορίζεται, οι οίκοι το αναγνωρίζουν και καθώς ο Νετανιάχου προειδοποιεί για παρατεταμένη διάρκεια, η ύφεση καθίσταται ρεαλιστικό σενάριο και μαζί και οι… υποβαθμίσεις.
Ανεβαίνει το θερμόμετρο
Η Σαουδική Αραβία έθεσε τις ένοπλες δυνάμεις της σε κατάσταση συναγερμού μετά τις συγκρούσεις με τους αντάρτες Χούτι στην ορεινή επαρχία Τζαζάν κατά μήκος των συνόρων με την Υεμένη, με τέσσερις Σαουδάραβες στρατιώτες νεκρούς. Αυτό έρχεται καθώς η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς θερμαίνεται.
Τη Δευτέρα, ο υπουργός Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Khalid bin Salman Al Saud και συναντήθηκε με τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν και συζήτησαν για την κατάσταση στη Γάζα. Ο πρίγκιπας Khalid επανέλαβε τη σημασία του περιορισμού της σύγκρουσης και της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στον λαό της Γάζας.
Μεταναστευτικό: Crisis reloading
Η Σλοβακία ανακοίνωσε ότι θα αναπτύξει αστυνομικές και στρατιωτικές μονάδες στα ουγγρικά σύνορα για να περιορίσει τον αυξανόμενο αριθμό μεταναστών που εισέρχονται στη χώρα. Η Σλοβακία έχει δει μια πρόσφατη άνοδο σε μετανάστες και αιτούντες άσυλο, που φτάνουν κυρίως από τη Σερβία μέσω Ουγγαρίας. Σλοβάκοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι περίμεναν να δουν άλλη μια έξαρση καθώς οι άνθρωποι φεύγουν από τις μάχες στη Γάζα.
Το Ιράν βρίσκει νέες… διόδους
Το Ιράν σχεδιάζει να υπογράψει μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τα μέλη της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Μετά από έξι χρόνια διαπραγματεύσεων, η Τεχεράνη ελπίζει ότι η συμφωνία θα λάβει έγκριση από τα κοινοβούλια των κρατών μελών – Λευκορωσίας, Καζακστάν, Ρωσίας, Κιργιζίας και Αρμενίας – τους επόμενους μήνες.
Η κίνηση αυτή εμπεδώνει την προσέγγιση της Τεχεράνης με τη Μόσχα, που στο πλαίσιο της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, συμβάλλει στην ολοκληρωμένη προβολή του μετώπου Κίνας, Ρωσίας, Ιράν στην περιοχή. Όπερ σημαίνει ότι επιταχύνεται η δημουργία μιας νέας δομής δύναμης, που φαίνεται ικανή να πληρώσει το κενό που δημιουργία η αναδίπλωση των ΗΠΑ και η νωχελικότητα και ο κατακερματισμός της ΕΕ.