Σε νέα φάση μπαίνει η “εισβολή” του Στέφανου Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι προεδρικοί επιχειρούν να εκμεταλλευτούν τον χρόνο της εκεχειρίας -μέχρι την Κεντρική Επιτροπή- ώστε αφενός να αναλάβει τον έλεγχο των κομματικών δομών ο νέος πρόεδρος και αφετέρου να χτίσουν ένα πιο πολιτικό προφίλ, ώστε να ξεχαστεί η υπερ-ενασχόληση με την προσωπική ζωή του.
Μπορεί την προηγούμενη εβδομάδα Κασσελάκης και Τσακαλώτος να συμφώνησαν σε μια τύποις εκτόνωσης της έντασης, με την υφή ενός δημόσιου μορατόριουμ δηλώσεων -χωρίς να δεσμεύονται άπαντες απ αυτήν- στο εσωτερικό όμως, τόσο οι προεδρικοί, όσο και η Ομπρέλα εκμεταλλεύονται τον χρόνο για να προετοιμαστούν ενόψει της Κεντρικής Επιτροπής, όπου -μεταξύ άλλων- θα συζητηθούν και οι προτάσεις διαγραφών, όπως θα τις έχει επεξεργαστεί η Επιτροπή Δεοντολογίας.
Σε καμία περίπτωση η προεδρική πτέρυγα δεν επιθυμεί το επόμενο διάστημα η συζήτηση να αναλωθεί στις εσωκομματικές διαμάχες του ΣΥΡΙΖΑ. Το έδειξε ο πρόεδρος με την περιοδεία που πραγματοποίησε σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Ημαθία. Δραστήριος θα είναι και αυτή την εβδομάδα. Σήμερα το απόγευμα θα συγκληθεί η κοινοβουλευτική ομάδα.
Από το προσωπικό στο… πολιτικό
Στο μεταξύ, το επικοινωνιακό επιτελείο του Στέφανου Κασσελάκη προωθεί τώρα το πολιτικό του πρόσωπο. Σε μια πρώτη επαφή με την επενδυτική κοινότητα, μέσα από το συνέδριο του Economist, ο Στέφανος Κασσελάκης εμφανίστηκε ιδεολογικά άγευστος, οικονομικά φιλελεύθερος και πολιτικά… με γεύση από Μπέρνι Σάντερς. Στο ζήτημα του Ισραήλ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απέφυγε να τοποθετηθεί ξεκάθαρα, λόγω των προνομοιακών σχέσεων που απολαμβάνουν προβεβλημένα στελέχη με την πρεσβεία του Ισραήλ, οι οποίες μετά από προβλήματα εξελίσσονται σε εξαρτήσεις…
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Κουμουνδούρου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζει μπαράζ θεσμικών παρεμβάσεων. Θα μεταβεί σήμερα στον Αρειο Πάγο και θα συναντηθεί με την εισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου, Γεωργία Αδειλίνη. Θα τον συνοδεύουν ο Σωκράτης Φάμελλος, ο Γιάννης Σαρακιώτης και ο Μανώλης Καπνισάκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εξελίξεις στο θέμα των υποκλοπών αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο. Νωρίς το μεσημέρι θα συναντηθεί και με το προεδρείο του ΑΣΕΠ.
Οι εσωκομματικές ισορροπίες
Στον ΣΥΡΙΖΑ τα δύο μεγάλα στρατόπεδα είνα οι προεδρικοί και οι υπόλοιποι, κι αυτά όμως υπόκεινται σε διαιρέσεις, που πολλές φορές δεν επιτρέπουν την ενιαία έκφρασή τους. Έτσι, στους προεδρικούς υπάρχουν οι Πολακικοί, του Νίκου Παππά, ο οποίος συνήθως είναι σε αρμονία με τον Χρήστο Σπίρτζη, όχι όμως πάντα…. Οι μη-προεδρικοί αποτελούνται από την Ομρπέλα, την ομάδα Αχτσιόγλου, τους Ευρωκομουνιστές, που συνυπάρχουν αλλά όχι αποκλειστικά με την Ομπρέλα και αρκετούς κινηματικού.ς. Κι εκεί, η συνύπαρξη δεν είναι εύκολη, αλλά αρκετά δουλεμένη επί πολλά χρόνια.
Οι έως τώρα δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ούτε ένα νέο κόμμα θα περπατούσε, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ θα άντεχε να διατηρήσει κοινωνικά ερείσματα χωρίς τους διαφωνούντες. Έτσι, για την ώρα φαίνεται ότι η δυσλειτουργική συμβίωαση θα παραταθεί, ακόμη και πέρα από την Κεντρική Επιτροπή με πρώτο ορόσημο τις Ευρωεκλογές.
Αυτό που δεν έχει βρεθεί είναι ο τρόπος που θα επιτευχθεί η συμβίωση αυτή, ήτοι οι αμοιβαίες υποχωρήσεις και η δημόσια αναγνώρισή τους. Το Crisis Monitor έχει εξ αρχής επισημάνει τις δυναμικές που αναπτύσσονται, τις προοπτικές και τις προκλήσεις που καλείται να διαχειριστεί ο ΣΥΡΙΖΑ.
Σίγουρα, θα υπάρξουν ηχηρές διαφοροποιήσεις από οποιαδήποτε συμφωνία επιτευχθεί, καθώς υπαρχουν στελέχη και παράγοντες που έχουν εξαντλήσει τον ωφέλιμο πολιιτικό τους χρόνο και θα εκμεταλλευτούν τη συγκυρία για να τα βρουν με τον ευατό τους. Επίσης, αναμένεται ότι στο πλαίσιο της Κεντρικής Επιτροπής στο κάδρο των ευθυνών θα μπει αναπόφευκτα και ο Αλέξης Τσίπρας.
Η επόμενη ημέρα και οι νέες ρήξεις
Ενώ οι τακτικισμοί αναλώνουν χρόνο και φαιά ουσία, το βασικό ερώτημα -που δεν έχει απάντηση- είναι τί μέλλει γενέσθαι την επόμενη μέρα και πότε αυτή θα ξημερώσει.
Με βάση τη δυναμική των εξελίξεων στα ελληνοτουρκικά και τα οικονομικά, η κυβέρνηση της ΝΔ υλοποιεί σχεδιασμό 2+2 ετών. Όπερ σημαίνει ότι θα έχει ένα πρώτο crash test στη διετία με την οικονομία και προς το τέλος με τα ελληνοτουρικά.
Σε αυτές τις στιγμές ο ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί να παράσχει πολιτικές διεξόδους. Ο Στέφανος Κασσελάκης, όντας μη-πολιτική προσωπικότητα θα μπορούσε να προωθήσει πρόταση για πρωθυπουργό κοινής αποδοχής, εκτός ΣΥΡΙΖΑ και από τον κεντρώο χώρο. Προηγουμένως, βέβαια, θα έχουν σφυριλατηθεί νέες σχέσεις.
Η στιγμή αυτή θα είναι καθοριστική και για τα τελευταία κομμάτια του ΣΥΡΙΖΑ που θα έχουν ακολουθήσει. Τα ονόματα που θα πέσουν στο τραπέζι και οι όροι ενδεχόμενων πολιτικών συνεργασιών θα αποτελέσουν αντικείμενο σφοδρών μαχών και πιθανώς ρήξεων…