Σε χαμηλό 2ετίας υποχώρησε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, πέφοντας κάτω από το φράγμα του 3% τον Οκτώβιο, εν μέσω της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή και των αβέβαιων προοπτικών για την παγκόσμια οικονομία.
Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή κλιμακώνεται, ωστόσο ακόμα δεν έχει ουσιατικές οικονομικές επιπτώσεις, καθώς δεν έχουν πληγεί ευρύτεροι στόχοι, ούτε επιβαρύνονται οι μεταφορές, έτσι οι τιμές συνεχίζουν να υποχωρούν στην Ευρωζώνη, καθώς εξαρτώνται κυρίως απαό τη ζήτηση και τις προοπτικές.
Η Ελλάδα, ωστόσο, κινήθηκε κόντρα στο ρεύμα, με τον πληθωρισμό να επιταχύνεται αισθητά.
Ο ρυθμός πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ υποχώρησε στο 2,9% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο του 2023, φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2021 και ελαφρώς κάτω από τη συναίνεση της αγοράς του 3,1%, όπως έδειξε μια προκαταρκτική εκτίμηση.
Εν τω μεταξύ, ο δομικός πληθωρισμός, που φιλτράρει τις ασταθείς τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, αποκλιμακώθηκε επίσης στο 4,2% τον Οκτώβριο, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2022.
Ωστόσο, και οι δύο δείκτες πληθωρισμού παρέμειναν πάνω από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για 2%. Το ενεργειακό κόστος υποχώρησε κατά 11,1% (έναντι -4,6% τον Σεπτέμβριο) και ενώ αποκλικώθηκε η δυναμική τόσο για τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (7,5% έναντι 8,8%) όσο και για τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (3,5% σε σύγκριση με 4,1%).
Ο πληθωρισμός των υπηρεσιών παρέμεινε σχετικά σταθερός στο 4,6%, έναντι 4,7% τον προηγούμενο μήνα. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 0,1% τον Οκτώβριο, μετά από άνοδο 0,3% τον Σεπτέμβριο. πηγή: EUROSTAT