Έντονες είναι οι παρασκηνιακές διεργασίες στον τραπεζικό χώρο μετά την ανακοίνωση του deal Alpha Bank – UniCredit το οποίο περιλαμβάνει και την εξαγορά του 9% από το ΤΧΣ, καθώς και η διοίκηση του Ταμείου πειθαναγκάστηκε να αλλάξει σταση, εν τούτοις άλλοι παράγοντες επιμένουν στην αρχικά, υποστηρίζοντας -μέσω δημοσιευμάτων- ότι εγείρονται μεγαλύτεροι κίνδυνοι…
Το ΤΧΣ, αν και αρχικά αρνούνταν μετ επιτάσεως να δημοσιοποιήσει την προσφορά της UniCredit και παρέπεμπε για αργότερα την εκκίνηση της διαδικασίας πώλησης της συμμετοχής του στην Alpha Bank, εν τούτοις εντός του Σαββατοκύριακου άλλαξε στάση και τη Δευτέρα το πρωί ανακοίνωσε την προσφορά και την έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για την πώληση του πακέτου.
Είχαν προηγηθεί όμως, οι δηλώσεις από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, που χαιρέτιζε το deal, καθώς και οι παρεμβάσεις από τον υπουργό Οικονομικό Κωστή Χατζηδάκη και τον σύμβουλο του πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη. Το συμπέρασμα; ο CEO του ΤΧΣ, Ηλίας Ξηρουχάκης πιάστηκε εξ απήνης από το deal, δεν είχε πληροφόρηση και αντέδρασε με θυμικό, επιζητώντας να καταστήσει εαυτόν και το ΤΧΣ μέρος της εξίσωσης πριν αναγκαστεί να συναινέσει…. Εν τέλει εντός 48 ωρών πείσθηκε ότι ο ρόλος του θα είναι… διαδικαστικός.
Ο διαγωνισμός, τα ερωτηματικά και οι… απαντήσεις
Καθώς όμως ο Βασίλης Ψάλτης, σε συνεννόηση με την κυβέρνηση και την Τράπεζα της Ελλάδος επιτυγχάνει να πάρει σειρά, προσπερνώντας την Εθνική Τράπζα στο pipeline του ΤΧΣ, ακολουθούν δημσιεύματα που αμφισβητούν τον ουσιαστικό αντίκτυπο του deal και το υποβαθμίζουν σε επίπεδο πολιτικού show-off, ενώ εγείρουν και ζήτημα διπλών standard -συγκριτικά με τη Eurobank-. Αν και όλα αυτά διαθέτουν ψήγματα λογικής, εν τούτοις η συγκυρία και χρονική αλληλουχία στην οποία εκδηλώνονται δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά.
Στην πραγματκότητα, η υπόθεση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την πώληση του 9% της Alpha Bank έχει ένα μείζον ζήτημα: Την απουσία due diligence και Virtual Data Room για άλλους υποψήφιους επενδυτές. Επίσης, έτσι η UniCredit φαίνεται ότι είχε περισσότερο χρόνο και προσβάσεις για να αξιολογήσει την κατάταση και τις προοπτικές. Όπερ σημαίνει ότι ο διαγωνισμός είναι εν πολλοίς φωτογραφικός. Αυτό, αν και σε πρώτη φάση μοιάζει προβληματικό, εν τούτοις αταδεικνύει ότι η διαδικασία είναι απλά διεκπεραιωτική, κι αυτό γιατί οι επενδυτές που έχουν να διαθέσουν κεφάλαια της τάξης του 1 δισ.. δεν θα μάθουν για τις εξελίξεις τελευταία στιγμή και ούτε θα προσέλθουν μετά από την πρόσκληση του ΤΑΙΠΕΔ, αλλά έχουν εκφραστεί νωρίτερα μέσω συμβούλων.
Το ερώτημα που ανακύπτει είναι ποιοί και γιατί θα ήθελαν να καθυστερήσει, να χαλάσει ή να διαφοροποιηθεί το deal της Alpha Bank με την UniCredit. Οι απαντήσεις δεν είναι πάντα εύκολες, ωστόσο, αυτοί που χάνουν σε τέτοιες περιστάσεις είναι κυρίως σύμβουλοι, λομπίστες και ενδεχομένως άλλοι παράγοντες που είχαν δρομολογήσει deals και τα οποία όσο καθυστερούν διατρέχουν κίνδυνο να καταρρεύσουν.
Επίσης, όπως εγκαίρως επισήμανε το Crisis Monitor, η πίεση για άμεση αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις συστημικές τράπεζες εγείρει ζήτημα πρώωρης ολοκλήρωσης της αποστολής του. Αν και στην κυβέρνηση πηγές που μίλησαν με τον όρο της ανωνυμίας στο Crisis Monitor, υπογραμμίζουν ότι τόσο το ΤΧΣ όσο και ο Ηλίας Ξηρουχάκης θα παραμείνουν έως τη λήξη της θητείας τους, καθώς έχουν πολλή δουλειά να κάνουν με Εθνική και Πειραιώς, εν τούτοις, δεν σχολιάζουν την αποδυνάμωση του ρόλο τους στη διαδικασία εξεύρεσης επενδυτών.
Η υπόθεση της Attica Bank
Σε δεύτερη φάση, αλλά όχι πολύ μετά χρονικά, θα έρθει και η ώρα της συγκρότησης του πέμπτου τραπεζικού και πρώτου μη-συστημικού πόλου. Πρόκειται για project που επιμελείται προσωπικά ο Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος προσπαθεί σταθερά να διευρύνει το τραπεζικό οικοσύστημα στην Ελλάδα.
Επ αυτού, το ΤΧΣ θα κληθεί να λάβε σημαντικές και όχι ευχάριστες αποφάσεις, καθώς ο προσδορισμός των κεφαλαιακών αναγκών για τη δεύτερη αμκ της Attica Bank και η μετέπειρα συγχώνευση με την Παγκρήτια θα οδηγήσουν σε σημαντικό dilution το ΤΧΣ, με ότι αυτό συνεπάγεται.