Μπορεί οι τόνοι της εσωκομματικής αντιπαράθεσης στον ΣΥΡΙΖΑ να έπεσαν, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι η ένταση έχει αποκλιμακωθεί, ενδεχομένως το σκηνικό να είναι ακόμη πιο σύνθετο και με περισσότερες νάρκες απ’ αυτές που αναγνωρίζονταν στην προηγούμενη φάση.
Την Τρίτη το απόγευμα, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα θα είναι η επόμενη εμφάνιση του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος σε μια προσπάθεια να κατεβάσει τους τόνους έκανε αυτοκριτική για την υπερβολική δημόσια προβολή του και την εστίαση στην προσωπική του ζωή, αλλάζοντας ρότα και επιτυγχάνοντας άτυπο μορατόριουμ δημόσιων δηλώσεων και εμφανίσεων με τους εσωκομματικούς του αντιπάλους.
Εντάσεις και διαφοροποιήσεις καταγράφονται και μεταξύ των “φατριών” που στηρίζουν τον Στέφανο Κασσελάκη, καθώς Νίκος Παππάς και Παύλος Πολάκης ερίζουν για το… “αυτί” του προέδρου, ενώ ο Ευάγγελος Αποστολάκης φαίνεται ότι “έχει πιάσει στασίδι”. Γρίφος παραμένει ακόμη η στάση και θέση του Νίκου Κοτζιά, ο οποίος διεκδικεί απρόσκοπτη πρόσβαση και “εξασφαλίσεις”.
Τα ορόσημα
Η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ διεξάγεται για την προετοιμασία ενόψει του της συζήτησης του προϋπολογισμού. Τις εργασίες της συνεδρίασης, που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα της Γερουσίας στη Βουλή στις 18:00, θα ανοίξουν με ομιλία του προέδρου του κόμματος, Στέφανου Κασσελάκη. Θα είναι η πρώτη δημόσια, ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη, που θα απευθυνθεί σε εθνικό ακροατήριο αντικρύζοντας όμως το υψηλό κομματικό δυναμικό. Είχε προηγηθεί η ομιλία στον Economist όπου επιχείρησε να μιλήσει στην επενδυτική κοινότητα, εκπέμποντας διακριτό πολιτικό μήνυμα με αναφορές στους πολλούς, αλλά χωρίς ιδεολογικό χρωματισμό. Λίγες πριν από το συνέδριο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε στείλει μήνυμα εκτόνωσης της εσωκομματικής έντασης με ομιλία του στην Πολιτική Γραμματεία.
Η ένταση διατηρείται και είναι πλέον υπόκωφη και άπαντες αναμένουν την επόμενη κρίση. Στο μεταξύ, οι δύο πλευρές ανασυντάσσονται, μετρούν -δημοσκοπικά- κέρδη και ζημιές και σκιαγραφούν νέες στρατηγικές. Σε αυτό το πλαίσιο ο Στέφανος Κασσελάκης αναλαμβάνει σταδιακά τον έλεγχο του κόμματος, διορίζοντας στελέχη σε καίριες θέσεις, εστιάζοντας στα media και τον τομέα οικονομικών. Η Ομπρέλα “ταμπουρώνεται” στις τοπικές οργανώσεις, ανοίγει συζητήσεις και προωθεί διεύρυνση του εσωκομματικού διαλόγου. Παράλληλα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έθεσε δύο ζητήματα: Την ανάκληση των διαγραφών και τον Παύλο Πολάκη.
Μέχρι στιγμής ο Στέφανος Κασσελάκης κατέβασε τους τόνους, δεν συνέβη όμως αυτό και με την “προεδρική φρουρά”, η οποία συνεχίζει να ερίζει στα social media, στοχοποιώντας και ζητώντας εκκαθαρίσεις. Το στίγμα της χαλάρωσης έδωσε η Επιτροπή Δεοντολογίας, υιοθετώντας μια μακροσκελή διαδικασία καταδεικνύοντας της βούληση του πορέδρου.
Μετά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, τη σκυτάλη παίρνει η “Εποχή”. Η εφημερίδα εγκαινιάζει ανοιχτό διάλογο για το μέλλον της με τους αναγνώστες. Με δεδομένο ότι αν και δεν εντάσσεται άμεσα στην Ομπρέλα, η εφημερίδα προέρχεται από την ΑΚΟΑ του Γιάννη Μπανιά και εκφράζει κυρίαρχα το αριστερό -ευρωκομουνιστικό ρεύμα, αναμένεται ότι θα τεθούν ζητήματα οριοθέτησης και νέας χαρτογράφησης του χώρου.
Πρέπει να σημειωθεί, πάντως, το βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη δημοσκόπηση, η οποία στόχο έχει να διαβάσει την ανταπόκριση της κοινωνίας στην αλλαγή της τάσης από της επικοινωνιακής διαχείρισης από τον Στέφανο Κασσελάκη.