Σε τακτικές συντήρησης δυνάμεων και… κατενάτσιο με πολύ μειωμένους όγκους και τζίρους και χαμηλού ρίσκου πονταρίσματα έχει μπει το ελληνικό χρηματιστήριο, με τον Οκτώβριο να έχει βελτιώσει μερικώς την εικόνα του τις τελευταίες ημέρες, περιορίζοντας σημαντικά τις απώλειες, τόσο στο Χ.Α. όσο και διεθνώς.
- Συντήρηση δυνάμεων με συναλλαγές μόλις 58 εκατ. ευρώ,
- Πονταρίσματα σε Aegean, Cenergy, Viohalco, Σαράντης, Eurobank, ΔΕΗ, Ideal και ΕΧΑΕ
- Βελτιωμένο το φινάλε του Οκτωβρίου στις αγορές
Στο εξωτερικό το ξεκίνημα της εβδομάδας ήταν θετικό καθώς οι ευρωπαϊκοί δείκτες κινήθηκαν ήπια θετικά, καλύπτοντας μέρος των απωλειών του προηγούμενου πενθημέρου, ενώ σημαντικό ράλι καταγράφουν οι δείκτες της Wall Street, κερδίζοντας και οι τρεις άνω του 1%.
Μέσα σε αυτό το τοπίο, το ελληνικό χρηματιστήριο που την περασμένη Παρασκευή συμπλήρωσε την τρίτη ήπια θετική εβδομάδα, βελτιώνοντας μερικώς την εικόνα του, ξεκίνησε θετικά και τη νέα εβδομάδα, με το Γ.Δ. να κινείται μόνιμα σε ανοδική τροχιά, κλείνοντας τελικώς στις 1.186,38 μονάδες με άνοδο 0,64%, κοντά στο υψηλό ημέρας που ήταν στις 1.186,79 μονάδες (+0,68%).
Ο δείκτης μεγάλης κεφαλαιοποίησης FTSE 25 έκλεισε στις 2.914,75 μονάδες με άνοδο 0,53%, ο Mid Cap ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 1.938,10 μονάδες με άνοδο 1,36%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,90% στις 968,55 μονάδες.
Κύριο χαρακτηριστικό της συνεδρίασης ήταν η μείωση των συναλλαγών που κατήλθαν στα 58 εκατ. ευρώ, με τα 51,9 εκατ. ευρώ να διακινούνται στον FTSE 25, εκ των οποίων τα 21,2 εκατ. ευρώ στις τράπεζες, ενώ στον Mid Cap διακινήθηκαν 3,32 εκατ. ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση, είναι θετικό ότι ο Γενικός Δείκτης κρατείται πλησίον της ευρύτερης περιοχής των 1.180 – 1.200 μονάδων, παραμένοντας σε απόσταση ασφαλείας από τα πρόσφατα χαμηλά των 1.105 μονάδων.
Κεντρικό στοίχημα για την αγορά ασφαλώς είναι το επικείμενο placement του 20% της Εθνικής, το οποίο προγραμματίζεται να γίνει μέσα στον Νοέμβριο, ενώ στόχος είναι η προσέλκυση όσο το δυνατόν περισσότερων μακροπρόθεσμων, άρα ποιοτικότερων επενδυτών.
Το ΤΧΣ ελέγχει περίπου το 40% της Εθνικής Τράπεζας, της οποίας η χρηματιστηριακή αξία ανέρχεται στα 5,04 δισ. ευρώ, άρα το 20% αποτιμάται περίπου 1 δισ. ευρώ. Ένα ποσό πολύ μεγάλο για τα δεδομένα της ελληνικής αγοράς, που μένει να δούμε αν μπορεί να το «σηκώσει» και με ποιες επιπτώσεις. Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomgerg, το σχέδιο είναι να πουληθεί το 15% μέσω ανοίγματος βιβλίου δημόσιας προσφοράς και να προσφερθεί το υπόλοιπο 5% σε ιδιώτες επενδυτές.
Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει γρήγορα με το σχέδιο αποεπένδυσης για να σηματοδοτήσει ότι ο τραπεζικός τομέας της χώρας επιστρέφει στην κανονικότητα.
Movers & Shakers