Το πολιτικό θρίλερ στον ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται, οι τόνοι όμως φαίνεται να πέφτουν και οι κινήσεις που εκδηλώνονται παραπέμπουν σε γενικότερη στρατηγική αποκλιμάκωσης της έντασης και απομάκρυνσης, χρονικά, από την καυτή περίοδο.
Σε τέμπο αποκλιμάκωσης βρίσκεται η ένταση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μετά την παρέμβαση του Στέφανου Κασσελάκη στο πλαίσιο της Πολιτικής Γραμματείας και μετά από συνάντηση που είχε με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Σε αυτό το πλαίσιο η Επιτροπή Δεοντολογίας άνοιξε τις εργασίες της ώστε να συζητήσει για την παραπομπή των τεσσάρων με το ερώτημα της διαγραφής, με τρόπο όμως, που παραπέμπει σε μακροσκελή διαδικασία.
Μια ιδιαίτερα μακροσκελή διαδικασία εγκαινίασε, μετά από τρίωρη συνεδρίαση, η Επιτροπή Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ, για να εξετάσει ενδεχόμενα παραπτώματα και να συζητήσει την επιβολή ποινών, για τους Στέφανο Τζουμάκα, Νίκο Φίλη, Πάνο Σκουρλέτη και Δημήτρη Βίτσα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση, η οποία διήρκεσε σχεδόν τρεις ώρες, ορίστηκαν τέσσερις τριμελείς ομάδες, μία για κάθε πρόσωπο που παραπέμπεται, προκειμένου να αξιολογήσουν τα δεδομένα και να προχωρήσουν σε εισηγήσεις.
Μόλις οι τριμελείς ομάδες ολοκληρώσουν την έρευνα, η Ολομέλεια της Επιτροπής Δεοντολογίας θα ψηφίσει για τις ενδεχόμενες ποινές που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, διαγραφή και αναστολή κομματικής ταυτότητας, εάν η Επιτροπή κρίνει ό,τι υπάρχει παράπτωμα.
Πρακτικά, αυτό συνεπάγεται μια μακρόσυρτη διαδικασία, η οποία θα καθυστερήσει τη λήψη αποφάσεων, δίνοντας χρόνο για αποφόρτιση της έντασης. Στο μεταξύ, ο Στέφανος Κασσελάκης συνεχίζει την προσπάθεια ανάληψης του ελέγχου των δομών του ΣΥΡΙΖΑ, τοποθετώντας διευθυντές στα media του κόμματος και ζητώντας υπακοή από τα στελέχη…
Το Crisis Monitor είχε εγκαίρως επισημάνει την προσπάθεια αλλαγής δυναμικής και την απομάκρυνση -για την ώρα- της προοπτικής διάσπασης, υπό τη σκιά και των δημοσκοπήσεων που δεν ευνοούν καμία πλευρά.
Η διαδικασία
Για τη λήψη απόφασης από την Επιτροπή Δεοντολογίας απαιτείται η συμφωνία των 10 από τα 15 μέλη της Επιτροπής.
Στη συνέχεια, η απόφαση μεταφέρεται στο όργανο που ανήκει το εκάστοτε μέλος, στην προκειμένη περίπτωση το όργανο αυτό είναι η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.
Οπως όλα δείχνουν, το ζήτημα θα τεθεί στην προσεχή Κεντρική Επιτροπή του Νοεμβρίου, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως η στάση της θα είναι δεσμευτική για τα μέλη της Επιτροπής Δεοντολογίας, επικεφαλής της οποίας είναι ο Αντώνης Κοτσακάς.