Προοίμιο για την ανάπτυξη πρωτοβουλιών πολιτικής επίλυσης της κρίσης στη Μέση Ανατολή υποδεικνύουν τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής και οι δηλώσεις του Έλληνας πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για ευρεία συναίνεση στην κατεύθυνση επιδίωξης πολιτικής επίλυσης της κρίσης στη Λωρίδα της Γάζας, ξεδιπλώνοντας παράλληλα ένα πλαίσιο προϋποθέσεων, το οποίο θα μπορούσε εύκολα να λάβει μορφή οδικού χάρτη.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε, εμμέσως πλην σαφώς, ότι η ΕΕ θέτει ως προϋπόθεση στο Ισραήλ τις “ανθρωπιστικές παύσεις”, επιμένει στον χαρακτηρισμό της Χαμάς ως τρομοκρατικής οργάνωσης, που συνεπάγεται την εξαίρεσή της από το format των διαπραγματεύσεων για πολιτική λύση.
«Εγινε εκτεταμένη συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής αλλά καταλήξαμε σε έναν κοινό τόπο», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις για τη Μέση Ανατολή.
Μιλώντας μετά το τέλος της συνεδρίασης, σημείωσε ότι οι «ανθρωπιστικές παύσεις καλούν το Ισραήλ να συμβάλει στο να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση.
Υπάρχει ευρεία ανησυχία για επέκταση της κρίσης. Επανέρχεται πια στη δημόσια συζήτηση η τελική πολιτική λύση του Παλαιστινιακού, που δεν μπορεί να είναι άλλη από μια που θα στηρίζεται σε δύο κράτη.
Το πρόβλημα ασφαλείας του Ισραήλ δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με μέτρα ασφαλείας, αλλά πολιτικά», συμπλήρωσε.
Ερωτηθείς για τη στάση της τουρκικής ηγεσίας δήλωσε: «Είμαι κατηγορηματικός, η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση. Αν δει κανείς τις θηριωδίες που έγιναν στις 7 Οκτωβρίου, είναι πολύ δύσκολο να καταλήγει σε άλλο συμπέρασμα.