Εν μέσω σφοδρών βομβαρδισμών στη Λωρίδα της Γάζας και ενώ η περιοχή τελεί σε καθεστώς ολοκληρωτικής πολιορκίας, το Al Jazeera αναφέρει πως Ισραήλ και Χαμάς συζητούν για κατάπαυση του πυρός, υπό την αιγίδα του Κατάρ.
Με την παρέμβαση του Κατάρ ως μεσολαβητή, προχωρούν με γοργούς ρυθμούς οι συνομιλίες μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός και ανταλλαγή κρατουμένων, όπως αναφέρουν πηγές του Al Jazeera, το οποίο βρίσκεται υπό τον Σεϊχη του Κατάρ.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το αμερικανικό δίκτυο CNN, υπάρχει εμφανής πρόοδος στις συνομιλίες για την απελευθέρωση των ομήρων από την Χαμάς. Ωστόσο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, εξακολουθούν να υπάρχουν ζητήματα τα οποία εκκρεμούν.
Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Yoav Gallant, όταν ρωτήθηκε χθες σχετικά με τις διαπραγματεύσεις, επισήμανε ότι “είναι ευπρόσδεκτη η επικοινωνία από οποιοδήποτε κανάλι. Ενα πράγμα πρέπει να είναι σαφές… διαθέτουμε συγκεκριμένο στόχο και θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε με κάθε δυνατό τρόπο να επιστρέψουμε τους ομήρους και τους αγνοούμενους στις οικογένειές τους”.
Διεθνώς, οι παρεμβάσεις κατά του Ισραήλ πυκνώνουν, καθώς οι νεκροί αυξάνονται και μεταξύ αυτών πολλά παιδιά. Το Ισραήλ, μάλιστα, παραδέχθηκε εμμέσως ότι βομβάρδισε το νοσοκομείο στη Γάζα, καθώς πλέον υποστηρίζει ότι κάτω από το κτίριο βρισκόταν το κέντρο επιχειρήσεων της Χαμάς.
Το σκηνικό στις διαπραγματεύσεις
Σε αυτή τη φάση, οι παράγοντες που επιδρούν στο δυναμικά μεταλασσόμενο σκηνικό είναι αρκετοί. Από τη μία, η πολιτική βούληση στο Ισραήλ ώστε να βρεθεί ένας μάλλον πικρός συμβιβασμός που θα επιτρέψει όμως τον επαναπατρισμό των ομήρων. Επίσης, τη δυνατότητα της Χαμάς να ελέγξει και να κατευθύνει τους ανεξάρτητους και πολλές φορές απομονωμένους πυρήνες, καθώς και την ετοιμότητα να εμπλακεί σε ουσιατικό διάλογο με το Ισραήλ. Ρόλο παίζουν όμως και οι έξωθεν πιέσεις, κυρίως όμως από τις ΗΠΑ προς το Ισραήλ και από το Ιράν προς τη Χαμάς. Οι δύο αυτοί παράγοντες όμως δεν κινούνται απαραίτητα στην ίδια κατεύθυνση, δημιουργώντας πολλές φορές μια επικίνδυνη διελκυστίνδα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση.
Τις τελευταίες μέρες, η ισραηλινή κοινή γνώμη άρχισε επίσης να πιέζει την κυβέρνηση να σταματήσει την εισβολή στη Γάζα προκειμένου να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των ομήρων. Αλλά οποιαδήποτε συζήτηση για κατάπαυση πυρός απαιτεί σοβαρές εγγυήσεις. Εκεί βρίσκεται ο μεσολαβητικός ρόλος του Κατάρ, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι Ισραηλινοί και η Χαμάς θα εκπληρώνουν τις όποιες υποχρεώσεις τους, αναφέρει το Al Jazeera.
Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ έχουν διαφωνήσει με τη λογική της κατάπαυσης του πυρός, με τον Λευκό Οίκο να υποστηρίζει ότι κάτι τέτοιο θα ωφελούσε τη Χαμάς. Από την άλλη πλευρά, διπλωματική πρωτοβουλία εκδηλώνει η Ρωσία, με τον Βλάντιμιρ Πούτιν να δέχεται εκπροσώπους της Χαμάς και της Παλαιστινιακής Αρχής, Κινήσεις διαμεσολάβησης εκδηλώνονται από το Κατάρ, την Αίγυπτο και την Τουρκία.
SitRep: Βομβαρδισμοί και interneτικό lockdown
Κόπηκαν τηλεπικοινωνίες και Ιντερνετ, σε εξέλιξη οι «πιο σφοδροί βομβαρδισμοί»
Σφοδροί βομβαρδισμοί είναι σε εξέλιξη στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, ανέφεραν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου από την περιοχή.
Η κυβέρνηση της Χαμάς ανακοίνωσε εξάλλου ότι έχουν διακοπεί οι τηλεπικοινωνίες και το Ίντερνετ στον παλαιστινιακό θύλακα. Το Netblocks, ένας οργανισμός που παρακολουθεί την κυβερνοασφάλεια και την πρόσβαση στο Ίντερνετ σε όλο τον κόσμο, έκανε λόγο για «κατάρρευση» των συνδέσεων στη Λωρίδα της Γάζας.
Οι βομβαρδισμοί είναι «οι σφοδρότεροι από την έναρξη του πολέμου, στις 7 Οκτωβρίου», ανέφερε η Χαμάς, κατηγορώντας το Ισραήλ ότι «προετοιμάζεται για σφαγές».
Επιδρομές
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν σήμερα το πρωί πως το πεζικό τους πραγματοποίησε «στοχευμένη επιδρομή στον κεντρικό τομέα της Λωρίδας της Γάζας», υποστηριζόμενο από «καταδιωκτικά και μη επανδρωμένα αεροσκάφη», πλήττοντας στόχους της Χαμάς.
Οι στρατιώτες εγκατέλειψαν στη συνέχεια το παλαιστινιακό έδαφος χωρίς να έχουν τραυματίες, ανέφερε ο στρατός σε ανακοίνωσή του. Εκτός από την επιδρομή αυτή, οι ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως βομβάρδισαν θέσεις της Χαμάς «σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας».
Παράλληλα με την επιχείρηση αυτή στο έδαφος, στόχοι «που ανήκουν στην τρομοκρατική οργάνωση της Χαμάς» βομβαρδίσθηκαν στο κεντρικό τμήμα του θύλακα «και παντού στη Λωρίδα της Γάζας», σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Στην ανακοίνωση προστίθεται πως καταστράφηκαν πλατφόρμες εκτόξευσης ρουκετών, κέντρα διοίκησης της Χαμάς, ενώ εξουδετερώθηκαν μαχητές του ισλαμιστικού παλαιστινιακού κινήματος.
Αντίποινα από Χαμάς
Βίντεο που δημοσίευσε ο ιστότοπος «The Times Of Israel» δείχνει επίθεση με ρουκέτα στο Τελ Αβίβ. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, υπάρχουν τρεις τραυματίες.
Εν τω μεταξύ, πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή στην Τάμπα, αιγυπτιακή πόλη στα σύνορα με το Ισραήλ, εξαιτίας ρουκέτας, με φόντο τον πόλεμο που διεξάγει από την 7η Οκτωβρίου ο ισραηλινός στρατός με το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, ανέφεραν ΜΜΕ και αυτόπτες μάρτυρες.
Η Τάμπα, αντίκρυ στην Εϊλάτ, είναι τουριστικός προορισμός. Απέχει πάνω από 350 χιλιόμετρα από τη Λωρίδα της Γάζας.
«Στο πλαίσιο της τρέχουσας κλιμάκωσης στη Γάζα, ρουκέτα έπεσε στην Τάμπα, προκαλώντας πέντε τραυματισμούς και υλικές ζημιές σε πολυκατοικία», μετέδωσε το αιγυπτιακό τηλεοπτικό Αλ Καχέρα, που γενικά θεωρείται πως έχει πηγές στην αιγυπτιακή υπηρεσία πληροφοριών.
Αυτόπτες μάρτυρες επιβεβαίωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο και στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς πως ρουκέτα έπληξε την πόλη, στην Ερυθρά Θάλασσα, στο βορειοανατολικό άκρο της χερσονήσου του Σινά, όπου λειτουργεί συνοριακή διέλευση προς το Ισραήλ.
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως είναι «ενήμερος» για «συμβάν ασφαλείας» στην Τάμπα, «εκτός των συνόρων μας».
Αλλάζει αφήγημα για τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου το Ισραήλ
Σε ενημέρωση δημοσιογράφων των διεθνών μέσων ενημέρωσης, ο εκπρόσωπος Τύπου του ισραηλινού στρατού, Ντάνιελ Χαγκάρι, δήλωσε ότι το κύριο κέντρο επιχειρήσεων της Χαμάς βρίσκεται κάτω από το Νοσοκομείο Σίφα στην πόλη της Γάζας.
Όπως μεταδίδουν οι Times of Israel, ο Χαγκάρι τόνισε ότι η Χαμάς έχει πολλά υπόγεια συγκροτήματα κάτω από τη Σίφα – το μεγαλύτερο νοσοκομείο στη Λωρίδα της Γάζας – τα οποία χρησιμοποιούνται από τους ηγέτες της για να κατευθύνουν επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ.
«Έχουμε συγκεκριμένα στοιχεία ότι εκατοντάδες τρομοκράτες συνέρρευσαν στο νοσοκομείο για να κρυφτούν εκεί μετά τις σφαγές της 7ης Οκτωβρίου» υπογράμμισε.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το Ισραήλ έχει πληροφορίες ότι υπάρχουν πολλές σήραγγες που οδηγούν στην υπόγεια βάση από σημεία εκτός του νοσοκομείου, έτσι ώστε οι αξιωματούχοι της Χαμάς να μην χρειάζεται να μπουν στο νοσοκομείο για να φτάσουν σε αυτό. Όμως ο Χαγκάρι σημείωσε ότι υπάρχει και μια είσοδος στο υπόγειο συγκρότημα μέσα από μια από τις πτέρυγες του νοσοκομείου.
«Οι τρομοκράτες της Χαμάς λειτουργούν μέσα και κάτω από το νοσοκομείο Σίφα — και άλλα νοσοκομεία στη Γάζα — με ένα δίκτυο τρομοκρατικών τούνελ» υπογράμμισε. «Η Σίφα δεν είναι το μόνο νοσοκομείο – είναι ένα από τα πολλά. Η χρήση των νοσοκομείων από τη Χαμάς είναι συστηματική» πρόσθεσε.
Επιπλέον, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, η εσωτερική ασφάλεια της Χαμάς διαθέτει κέντρο διοίκησης εντός του νοσοκομείου Σίφα, από το οποίο κατευθύνει ρουκέτες στο Ισραήλ και αποθηκεύει όπλα.
Η Χαμάς αρνήθηκε τους ισχυρισμούς του Ισραήλ.
Μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς ανέφερε ότι «τα ψέματα αυτά αποτελούν πρελούδιο μιας νέας σφαγής κατά του λαού μας, μεγαλύτερης από αυτήν στο νοσοκομείο Αλ-Αχλί».
Μηνύματα ΗΠΑ στο Ιράν με βομβαρδισμούς στη Συρία
Και ενώ μαίνεται ο πόλεμος του Ισραήλ κατά της Χαμάς, οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ διεξήγαγαν χθες Πέμπτη πλήγματα εναντίον δύο εγκαταστάσεων στην ανατολική Συρία που χρησιμοποιούν οι Φρουροί της Επανάστασης, επίλεκτο σώμα του στρατού του Ιράν και «οργανώσεις συνδεόμενες με αυτούς», ανακοίνωσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν.
Η απόφαση αυτή των ΗΠΑ στόχο είχε να δείξει στο Ιράν ότι η ενεργός υποστήριξη της Χαμάς από το Ιράν μέσω των Φρουρών της Επανάστασης δεν γίνεται ανεκτή, στέλνοντας πρακτικά μήνυμα αυτοσυγκράτησης.
Τα «πλήγματα ακριβείας», σε «νόμιμη άμυνα», αποτελούν «απάντηση στη σειρά συνεχιζόμενων και στην πλειονότητά τους αποτυχημένων επιθέσεων εναντίον αμερικανικού (σ.σ. στρατιωτικού) προσωπικού στο Ιράκ και στη Συρία από παραστρατιωτικές οργανώσεις υποστηριζόμενες από το Ιράν» μετά τη 17η Οκτωβρίου, πρόσθεσε ο υπουργός, διευκρινίζοντας πως έγιναν κατά διαταγή του προέδρου Τζο Μπάιντεν.
Αμερικανός αξιωματούχος σημείωσε πως τα πλήγματα στη Συρία δεν έγιναν σε συντονισμό με το Ισραήλ.
Ο ΟΗΕ φωνάζει για την καθυστέρηση στην αποστολή βοήθειας
Σε ό,τι αφορά την ανθρωπιστική βοήθεια, σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ, μόλις 62 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια για τον πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας εισήλθαν το τελευταίο τετραήμερο από τη Ράφα, όταν πριν από την έναρξη των επιθέσεων του ισραηλινού στρατού ο μέσος όρος ήταν 500 φορτηγά ημερησίως.
Τα τελευταία φορτία τροφίμων, νερού και ιατρικών προμηθειών που έφθασαν από την Αίγυπτο έχουν ήδη διανεμηθεί σε νοσοκομεία και εκτοπισμένους στον παλαιστινιακό θύλακα, ο οποίος πολιορκείται από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.
«Τα καύσιμα που χρειάζονται απεγνωσμένα για τη λειτουργία γεννητριών εξακολουθούν να απαγορεύονται από τις ισραηλινές αρχές», αναφέρει η υπηρεσία του ΟΗΕ. «Ως αποτέλεσμα, το Γραφείο Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) έχει εξαντλήσει τα αποθέματα καυσίμων του και άρχισε να περιορίζει σημαντικά τις δραστηριότητές του».
ΟΗΕ κατά Ισραήλ
Οι σχέσεις ΟΗΕ – Ισραήλ έχουν πλέον καταρακωθεί, καθώς μετά από τα σχόλεια του Γενικού Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες το Ισραήλ αντέδρασε έντονα ζητώντας την παραίτησή του και διατάσσοντας την απέλαση της αποστολής του Οργανισμού.
Η συντονίστρια του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, η Λιν Χέιστινγκς, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) εξακολουθούν να προειδοποιούν τους αμάχους στην πόλη της Γάζας ότι κινδυνεύουν όσοι παραμείνουν στα σπίτια τους. Ωστόσο, η Χέιστινγκς επισημαίνει ότι οι κάτοικοι της Γάζας δεν μπορούν να εκκενώσουν την πόλη, αφού είτε δεν έχουν πού να πάνε είτε αδυνατούν να μετακινηθούν.
«Όταν οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι βομβαρδίζονται, όταν άμαχοι στον βορρά αλλά και στον νότο εγκλωβίζονται σε εχθροπραξίες, όταν δεν έχουν τα ουσιώδη για την επιβίωσή τους, όταν δεν υπάρχουν διαβεβαιώσεις για την επιστροφή τους, στους ανθρώπους αυτούς δεν απομένει τίποτε άλλο πέρα από ανέφικτες επιλογές», είπε η Χέιστινγκς. «Κανένα μέρος δεν είναι ασφαλές στη Γάζα», τόνισε.
Υπενθύμισε πως «η διεξαγωγή ένοπλων συγκρούσεων οπουδήποτε στον κόσμο υπόκειται στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Αυτό σημαίνει πως οι άμαχοι πρέπει να προστατεύονται και να διαθέτουν τα ουσιώδη για την επιβίωσή τους όπου κι αν βρίσκονται» και να έχουν τη δυνατότητα επιλογής: να μετακινηθούν ή να παραμείνουν. «Αυτό σημαίνει επίσης πως οι όμηροι -όλοι οι όμηροι- πρέπει να απελευθερωθούν αμέσως και άνευ όρων», υπογράμμισε.
Σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ, περίπου 1,4 εκατ. από τους περίπου 2 εκατ. Παλαιστινίους που βρίσκονται στη Γάζα είναι εκτοπισμένοι και 629.000 φιλοξενούνται σε καταφύγια της UNRWA. Ο αριθμός των εκτοπισμένων ανά καταφύγιο είναι σχεδόν τριπλάσιος του προβλεπόμενου.