Διήμερη Σύνοδος στις Βρυξέλλες, την οποία επισκιάζει η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται για ακόμα μία φορά να τονίσει ως προς το θέμα αυτό το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου.
Θα ενημερώσει όμως και τους ομολόγους του για τις πρόσφατες επαφές που είχε τη Δευτέρα κατά το ταξίδι του στην Ιερουσαλήμ και τη συνάντησή του με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, αλλά και τη συμμετοχή του στη Σύνοδο του Καΐρου το προηγούμενο Σάββατο, καθώς ήταν και από τους ελάχιστους Ευρωπαίους ηγέτες που πήραν μέρος.
Θα επαναλάβει επίσης, όπως έκανε και στο Κάιρο, ότι η Χαμάς δεν πρέπει να ταυτίζεται με τον παλαιστινιακό λαό. Θα τονίσει όμως και την ανάγκη προστασίας των αμάχων και την αποφυγή μιας νέας ανθρωπιστικής κρίσης, αλλά και την ανάγκη μιας βιώσιμης πολιτικής λύσης, επαναλαμβάνοντας τη βασική ελληνική θέση ότι η Αθήνα τάσσεται υπέρ της λύσης των δύο κρατών.
Η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή συνδέεται και με το άλλο θέμα της Συνόδου, το μεταναστευτικό. Και εδώ για ακόμα μια φορά ο πρωθυπουργός θα επαναλάβει τόσο την εσωτερική όσο και την εξωτερική του διάσταση. Το είχε κάνει στη Μάλτα, στη Σύνοδο των MED9, το είχε κάνει στην άτυπη Σύνοδο της Γρανάδας ενώ κατά πληροφορίες της ΕΡΤ αναμένεται να υπογραμμίσει και την ανάγκη να υπάρξει μια συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αίγυπτο ως προς το θέμα αυτό, λόγω και του Μεσανατολικού.
Ένα ακόμα θέμα είναι φυσικά η οικονομία. Είναι η συζήτηση που γίνεται για την αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου. Οι θέσεις της Ελλάδας εδώ είναι εκφρασμένες από τον Κυριάκο Μητσοτάκη που έχει μιλήσει και θα μιλήσει για ακόμη μια φορά για μεγαλύτερη ευελιξία, ειδικά όσον αφορά πρόσθετους πόρους, δηλαδή όσον αφορά στο μεταναστευτικό και όσον αφορά και στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.
Σύνοδος ΕΛΚ – Συνάντηση Μητσοτάκη – Τουσκ
Πριν από την έναρξη των εργασιών της Συνόδου, που ξεκινάει στις 4 ώρα Ελλάδος ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο περιθώριο της οποίας αναμένεται να συναντηθεί και με τον Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος, αν και δεύτερος στις εκλογές στη χώρα του, έχει μεγάλες πιθανότητες να σχηματίσει κυβέρνηση.
Συνεχή και ασφαλή ανθρωπιστική πρόσβαση στη Γάζα θα ζητήσουν οι ηγέτες της ΕΕ – Το τελικό σχέδιο του ανακοινωθέντος
Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα ζητήσουν την εγκαθίδρυση «ανθρωπιστικών διαδρόμων και παύσεων» στις εχθροπραξίες για την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το τελικό σχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος που θα τεθεί προς έγκρισιν στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει την σοβαρότατη ανησυχία του για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στην Γάζα και απευθύνει έκκληση για συνεχή, ταχεία, ασφαλή και απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση και βοήθεια ώστε να φθάσει σε όσους την χρειάζονται μέσω όλων των αναγκαίων μέτρων, περιλαμβανομένων ανθρωπιστικών διαδρόμων και παύσεων», αναφέρεται στο κείμενο.
«Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα συνεργασθεί στενά με εταίρους στην περιοχή για να προστατεύσει τους πολίτες, να παράσχει βοήθεια και να διευκολύνει την πρόσβαση σε τρόφιμα, νερό, ιατρική περίθαλψη, καύσιμα και καταφύγιο, διασφαλίζοντας ότι αυτή η βοήθεια δεν θα αποτελεί αντικείμενο κατάχρησης από τρομοκρατικές οργανώσεις».
Υπενθυμίζεταί ότι τη μεγαλύτερη -μέχρι τώρα – χερσαία επιδρομή έκανε ο ισραηλινός στρατός με τεθωρακισμένα στη βόρεια Γάζα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Σύμφωνα με το Τελ Αβίβ, επρόκειτο για στοχευμένη επιδρομή κατά υποδομών της Χαμάς, με τις στρατιωτικές δυνάμεις να επιστρέφουν στη συνέχεια στο ισραηλινό έδαφος. Απελπιστική είναι η κατάσταση των ομήρων στη Γάζα. Οι άμαχοι αναζητούν καταφύγιο σε νοσοκομεία, ενώ ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι τελειώνουν τα καύσιμα και θα είναι αδύνατη η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.
Πηγές: ΕΡΤ,Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ