Πρωτοβουλίες για να αντιμετωπίσει τα εσωτερικά προβλήματα και να σταματήσει την εκροή πελατών αναλαμβάνει η διοίκηση της Παγκρήτιας, ενώ παράλληλα κινείται στην κατεύθυνση της ολοκλήρωσης αποτίμησης των κεφαλαιακών αναγκών, ενόψει της διαδικασίας συγχώνευσης με την Attica Bank΄.
Αναβάθμιση στελεχών της HSBC, μείωση προμηθειών στους πελάτες του Wealth Management που προέρχονται από τη βρετανική τράπεζα προωθεί η διοίκηση της Παγκρήτιας, καθώς η μετάβαση είχε κλυδωνισμούς, ενώ πολλοί είναι οι ανταγωνιστές που “χτυπούν” τους πελάτες και τα στελέχη που φεύγοντας παίρνουν μαζί τους και κομμάτια του χαρτοφυλακίου τους.
Αντιλαμβανόμενος τις πιέσεις αυτές και πριν η αναταραχή προσλάβει γενικευμένες διαστάσεις, ο CEO της Παγκρήτιας, Αντώνης Βαρθολομαίος επιχειρεί να την ανακόψει προαναγγέλλοντας αναβάθμιση των 250 εργαζομένων της HSBC. Παράλληλα ανακοινώθηκαν αντίστοιχες κινήσεις στο χαρτοφυλάκιο της HSBC, το οποίο μετονομάζεται σε “cobalt”, όπου μειώνονται οι χρεώσεις σημαντικά ώστε να παρέχεται ανταγωνιστικό κίνητρο για την παραμονή τους.
Οι παραπάνω κινήσεις, όμως, ανεβάζουν δυσανάλογα το κόστος και συμπιέζουν τα περιθώρια κέρδους και μάλιστα στο core business. Για αντισταθμίσει, με βιώσιμο τρόπο, την επιβάρυνση αυτή η διοίκηση της τράπεζας προανήγγειλε κλείσιμο 8-10 καταστημάτων κυρίως στην Κρήτη. Αυτό, όμως, θα έχει αντίκτυπο στην τοπική κοινωνία, πλήττοντας και τη φήμη, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις θα εκτιμάται ότι θα προκαλέσουν εκροή καταθέσεων. Η διοίκηση της Παγκρήτιας καλείται να αποτιμήσει του κινδύνους των αποφάσεων και ενδεχόμενες πιθανές πολιτικές πιέσεις που θα προκαλέσει το κλείσιμο καταστημάτων στην Κρήτη.
Αν και από τη διοίκηση της Παγκρήτιας το project της συγχώνευσης παρουσιάζεται ως ότι βρίσκεται σε ταχεία ωρίμανση με στόχο να ξεκινήσει η υλοποίησή του στο δεύτερο τρίμηνο του 2024, εν τούτοις τα εμπόδια είναι ακόμη πολλά και όχι όλα εσωτερικής διαχείρισης. Προαπαιτούμενο για τον προσδιορισμό των κεφαλαιακών αναγκών είναι η αποτίμηση των NPE’s της Παγκρήτιας, όπου το τοπίο παραμένει θολό.
Στο μεταξύ, η Παγκρήτια καλείται να ολοκληρώσει ένα εξαιρετικά φιλόδοξο project στην ενοποίηση των πληροφοριακών συστημάτων, το οποίο εμφανίζει υψηλό κόστος εμπροσθοβαρώς. Μεγάλη είναι και η πρόκληση αλλαγής εταιρικής κουλτούρας στην Παγκρήτια, καθώς η HSBC είχε εντελώς διαφορετικό μοντέλο λειτουργίας. Με δεδομένη την αναβάθμιση των στελεχών της HSBC όμως, το μοντέλο λειτουργίας που θα επικρατήσει θα είναι αυτό της βρετανικής τράπεζας. Αυτό θα εξυπηρετούσε από πολλές πλευρές, καθώς από την HSBC προέρχεται μεγάλη της ομάδας διοίκησης της Attica Bank, που σημαίνει ότι στην προοπτική συγχώνευσης οι συνέργειες θα αυξηθούν και η “γλώσσα” θα είναι ενιαία.
Η δυναμική αυτή, όμως, θα προκαλέσει αναπόφευκτους κλυδωνισμούς στα κλιμάκια της Παγκρήτιας, καθώς καλούνται να υποστούν απολύσεις και υποβαθμίσεις, τόσο στο πλαίσιο της συγχώνευσης με την HSBC, όσο και ακολούθως και στη συγχώνευση με την Attica Bank. Η Ελένη Βρεττού έχει προσλάβει στην Attica Bank τόσο στελέχη από την HSBC, όσο και από άλλες μεγάλες συστημικές τράπεζες, ΄δημιουργώντας δομές και υποδομές που έλλειπαν από την τράπεζα. Στην προοπτική δημιουργίας πέμπτου συστημικού τραπεζικού πόλου, τα στελέχη της Παγκρήτιας, με περιορισμένη εμπειρία σύγχρονης τραπεζικής, θα βρεθούν σε δυσμενέστερη θέση.
Η απορρόφηση της HSBC
Το οικονομικό όφελος από την απορρόφηση της HSBC αποτιμάται ως 100 εκατ. ευρώ στο μετοχικό κεφάλαιο και στη συμβολή του wealth managament το οποίο σημειωτέον, εισέφερε στα ταμεία της Τράπεζας 400 εκατ. ευρώ υπό διαχείριση κεφάλαια. Μέσω του wealth, οι πελάτες της Παγκρήτιας έχουν πλέον πρόσβαση σε νέα κανάλια επένδυσης και νέες τραπεζικές εμπειρίες , ενώ την ίδια στιγμή, οι παλαιοί πελάτες της HSBC συνεχίζουν να απολαμβάνουν τις ίδιες υπηρεσίες και προϊόντα, καθώς η συνεργασία με τους 9 και πλέον οίκους αμοιβαίων κεφαλαίων, έχει διατηρηθεί.
Στα προβλήματα, μένουν πολλές υποχρεώσεις έναντι της βρετανικής τράπεζας, καθώς αυξάνουν το κόστος διαχείρισης, αφού απαιτείται η διαχείριση σε λειτουργική κατάσταση υπολογιστικών συστημάτων της HSBC και η προσβασιμότητα σε μεγάλο όγκο φυσικού αρχείου.