Συνάντηση με τον Βενιαμίν Νετανιάχου είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μετέβη εκτάκτως στο Ισραήλ, ταυτόχρονα με τον Γάλλο πρόεδρο Εμάνουελ Μακρόν.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Πρωθυπουργός εξέφρασε τον αποτροπιασμό και την οδύνη του για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.
Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στόχο είχε να επαναβεβαιώσει τη στρατηγική σχέση των δύο χωρών και να ενισχύσει το διεθνές εκτόπισμα, έχοντας όμως απωλέσει το ισχυρό χαρτί της ουδετερότητας στην περιοχή. Σε διπλωματικό επίπεδο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευθυγραμμίστηκε με τις δηλώσεις Μπάιντεν. Εντός της ΕΕ η Αθήνα έχει υιοθετήσει σαφώς φιλο-ισραηλινή στάση, κάνοντας ανοίγματα αντίστοιχα με αυτά της Γαλλίας και διαφοροποιούμενη από τη γραμμή της Ισπανίας και άλλων νοτίων.
Επανέλαβε την ανάγκη προστασίας των αμάχων, της απελευθέρωσης των Ισραηλινών που κρατούνται όμηροι από τη Χαμάς και της αποφυγής μιας ανθρωπιστικής κρίσης.
Ακολουθεί ο διάλογος του Πρωθυπουργού με τον κ. Νετανιάχου:
Μπ. Νετανιάχου: Κύριε Πρωθυπουργέ, καλέ μου φίλε Κυριάκο, χαίρομαι πολύ που σε βλέπω εδώ. Πάντα λέω ότι το καλύτερο πράγμα εκτός από το να στέκεσαι στο πλευρό του Ισραήλ, είναι να βρίσκεσαι στο Ισραήλ. Στο Ισραήλ, όπως κάνεις εσύ. Εκτιμώ την αλληλεγγύη σας, της κυβέρνησής σας και του ελληνικού λαού, αυτή τη σκοτεινή ώρα. Είναι μια μάχη του πολιτισμού ενάντια στη βαρβαρότητα. Είμαστε στη μεριά του πολιτισμού και πρέπει να ενωθούμε όλοι μαζί απέναντι στη Χαμάς, που είναι το Ισλαμικό Κράτος (ISIS).
Κυριάκος Μητσοτάκης: Σας ευχαριστώ πολύ, κ. Πρωθυπουργέ, αγαπητέ Bibi. Έρχομαι εδώ όχι μόνο ως σύμμαχος, αλλά ως αληθινός φίλος. Αυτό που συνέβη ήταν πραγματικά φρικτό. Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή υπερασπίστηκε και υποστήριξε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Κάναμε μια πολύ σαφή διάκριση μεταξύ της Χαμάς και του παλαιστινιακού λαού. Θα συνεχίσουμε να σας στηρίζουμε και να ελπίζουμε πως ό,τι και αν συμβεί πρέπει να συμβεί χωρίς μεγάλο ανθρωπιστικό κόστος. Μπορείτε να υπολογίζετε στην υποστήριξή μας, τη βοήθειά μας.
Μπ. Νετανιάχου: Σε ευχαριστώ, φίλε μου. Σε ευχαριστώ.
Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος επιστρέφει στην Ελλάδα το απόγευμα, επισκέφθηκε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης όπου συνάντησε δύο οικογένειες ομήρων της Χαμάς.
Μητσοτάκης σε Νετανιάχου: Θα συνεχίσουμε να σάς στηρίζουμε – Ό,τι και αν συμβεί πρέπει να συμβεί χωρίς μεγάλο ανθρωπιστικό κόστος
Το περασμένο Σάββατο ο Πρωθυπουργός μετέβη στην Αίγυπτο στο πλαίσιο των εργασιών της «Συνόδου Κορυφής του Καΐρου για την Ειρήνη». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρέμβασή του τόνισε πως «Tο βασικό μήνυμα που θα πρέπει να προκύψει από τη σημερινή ημέρα θα πρέπει να είναι ότι όλοι καταδικάζουμε την τρομοκρατία σε όλες τις εκφάνσεις της και εκφράζουμε τη λύπη μας για τις απώλειες ζωών και τις καταστροφές που προκλήθηκαν σε αθώους πολίτες από τη βία στο Ισραήλ και στη Γάζα μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου».
Επανέλαβε την σαφή θέση της χώρας μας ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα, σύμφωνα με το Διεθνές και Ανθρωπιστικό Δίκαιο και τόνισε: «πρέπει να είμαστε ειλικρινείς στην κρίση μας: η Χαμάς είναι μία τρομοκρατική οργάνωση που προκαλεί ανείπωτη οδύνη, τόσο στους Ισραηλινούς, όσο και στους Παλαιστίνιους. Θα πρέπει να λογοδοτήσει. Η Χαμάς δεν είναι ο παλαιστινιακός λαός και δεν πρέπει να τους συγχέουμε. Ο παλαιστινιακός λαός δεν το αξίζει αυτό».
“Κρίσιμο είναι να σταθούμε στην δήλωση του Πρωθυπουργού με την οποία επισήμανε ότι «το μέλλον που θέλουμε για την περιοχή αυτή, ένα μέλλον βιώσιμης ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας, μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την επανέναρξη της Ειρηνευτικής Διαδικασίας στη βάση λύσης δύο κρατών. Και αν ένα πράγμα πρέπει να είναι σαφές σε όλους μας, είναι ότι καμία στρατιωτική επέμβαση δεν μπορεί να αντικαταστήσει μια βιώσιμη πολιτική λύση»” ανέφερε στην καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.