Σε επανεξέταση δεδομένων μέρα με την ημέρα με κινήσεις καθαρά βραχυχρόνιας στόχευσης χωρίς δυνατότητα διαμόρφωσης ουσιαστικού και ανθεκτικού momentum φαίνεται πως προχωρούν οι επενδυτές στο ελληνικό χρηματιστήριο.
- Δεν έδωσε καύσιμα ανόδου ούτε η S&P ούτε το deal της Alpha με τη UniCredit
- Οι τράπεζες ξανά στο προσκήνιο με το μισό τζίρο της αγοράς
- Ξεχώρισε η Jumbo με άνοδο 4,71%
Και τούτο διότι δυνατότητα ανάγνωσης τεκταινομένων ή προεξόφλησης μεγαλύτερου διαστήματος δεν είναι δυνατόν να υπάρξει σε αυτή τη φάση, όπου επίκειται η χερσαία εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό, ακόμη και για το σοβαρό ενδεχόμενο εμπλοκής περισσότερων δυνάμεων στον πόλεμο.
Τα πάντα είναι ρευστά διεθνώς και το επενδυτικό περιβάλλον… ναρκοθετημένο καθώς ανά πάσα στιγμή μπορεί να υπάρξει ανάφλεξη πρωτοφανούς μεγέθους, στην πιο… φορτισμένη, πολυσύνθετη και κρίσιμη ενεργειακά περιοχή του πλανήτη.
Δεν είναι τυχαίο ότι όλες τις τελευταίες ημέρες τα αποτελέσματα των εταιρειών διεθνώς, ή τα διάφορα deal «καίγονται» και δεν έχουν αντανάκλαση στο ταμπλό, όπου υπάρχει γενικώς μουδιασμένη εικόνα χωρίς ουσιαστικό και ξεκάθαρο στίγμα.
Την περασμένη εβδομάδα οι διεθνείς αγορές υποχώρησαν άνω του 2%, ενώ σήμερα Δευτέρα, οι ασιατικές αγορές κινήθηκαν αρνητικά, στην Ευρώπη είχαν μεικτά πρόσημα χωρίς μεγάλα ρίσκα, ενώ στη Wall Street γίνεται προσπάθεια αντίδρασης και από τους τρεις δείκτες, με τον Nasdaq να κερδίζει άνω του 1%.
Μοιρασμένη εικόνα στο Χ.Α., χάθηκαν τα αρχικά κέρδη
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον το Χ.Α. αρχικά προσπάθησε να κινηθεί έντονα ανοδικά, έχοντας ως εφόδιο αφενός την αναβάθμιση από τον οίκο Standard & Poor’s την Παρασκευή, αφετέρου από το πολύ σημαντικό deal της εξαγοράς του 9% της Alpha Bank από τον ιταλικό ισχυρό τραπεζικό όμιλο UniCredit. Αυτός ήταν και ο λόγος που με απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς η μετοχή της Alpha Bank βρέθηκε σε αναστολή, έως ότου γίνουν γνωστές όλες οι παράμετροι της συμφωνίας.
Η εικόνα της αγοράς
Αρχικά ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε έντονα ανοδικά φτάνοντας έως τις 1.189,52 μονάδες (+1,24%), όμως από εκείνη την ώρα και πέρα, επηρεάστηκε από τη διεθνή αβεβαιότητα, χάνοντας σταδιακά όλα τα κέρδη του, κλείνοντας στο τέλος στις 1.173,70 μονάδες με οριακή πτώση 0,10%.
Ο FTSE 25 μολονότι αρχικά έφτασε έως το +1,63%, εντούτοις έχοντας παρόμοιο γράφημα με το Γ.Δ. έκλεισε στις 2.882,97 μονάδες με ανεπαίσθητη πτώση 0,06%. Ο Mid Cap αρχικά έφτασε έως το +1,35%, ενώ στο τέλος έκλεισε στις 1.898,73 μονάδες με μικρή άνοδο 0,11%. Τέλος, ο τραπεζικός δείκτης έφτασε την πρώτη μιάμιση ώρα της συνεδρίασης έως τις 963,20 μονάδες (+2,14%), όμως στο τέλος έκλεισε με πτώση 0,36% στις 939,58 μονάδες.
Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 98,56 εκατ. ευρώ, με τα 49,86 εκατ. ευρώ, ήτοι πάνω από το 50% να διακινούνται στις τράπεζες και μάλιστα μόνο από τις Εθνική, Πειραιώς και Eurobank, καθώς η Alpha Bank ήταν εκτός. Στην Πειραιώς διακινήθηκε περίπου το 30% του τζίρου της αγοράς με 30,34 εκατ. ευρώ, με τα 22,83 εκατ. εξ αυτών να είναι ένα μεγάλο πακέτο 8 εκατ. τεμαχίων. Στην Εθνική διακινήθηκε τζίρος 13,8 εκατ. ευρώ, ενώ η Eurobank έκανε τζίρο 5,69 εκατ. ευρώ.
Στον FTSE 25 ξεχώρισε με ράλι +4,71% η Jumbo, ενώ ηπιότερη άνοδο είχαν οι Cenergy Holdings, ΓΕΚ Τέρνα, Τιτάν, ElvalHalcor κ.λπ. Στον αντίποδα, πιέστηκαν οι Quest Συμμετοχών, Σαράντης, Motor Oil, Ελλάκτωρ, Lamda Development, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ και Helleniq Energy.
Στον Mid Cap, άνοδο άνω του 1% είχαν οι Profile, EXAE και Ideal Holdings, ενώ πτωτικά έκλεισαν οι Fourlis, Κρι Κρι, Παπουτσάνης, AVAX, Intracom Holdings κ.α. Στο σύνολο της αγοράς 49 μετοχές είχαν άνοδο έναντι 57 που υποχώρησαν.