Μπορεί η “μεγάλη παραίτηση” για τους εργαζομένους να τελείωσε, αλλά φαίνεται ότι τη σκυτάλη πήραν οι CEO’s, οι παραιτήσεις και αντιακταστάσεις των οποίων σπάνε ρεκόρ!
Περισσότεροι από 1.400 διευθύνοντες σύμβουλοι έχουν εγκαταλείψει τις θέσεις τους μέχρι στιγμής φέτος έως τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας προπονητών στελεχών Challenger, Gray & Christmas Inc. Αυτό συνεπάγεται αύξηση 50% σε ετήσια βάση και ιστορικό ρεκόρ για τον δείκτη που ξεκίνησε το 2002.
Τα στοιχεία περιλαμβάνουν αποχωρήσεις Διευθύνων Σύμβουλων σε εταιρίες με έδρα τις ΗΠΑ με τουλάχιστον 10 υπαλλήλους και τουλάχιστον δύο χρόνια δραστηριότητας.
Πολλά έχουν γραφτεί για το πώς η επαγγελματική εξουθένωση αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας καθώς οι εργαζόμενοι αντιμετώπισαν μια σειρά από στρεσογόνους παράγοντες και αβεβαιότητες κατά την πλοήγηση στην παγκόσμια κρίση υγείας. Αυτά τα αισθήματα εξάντλησης μπορεί τώρα να αγγίζουν τα στελέχη, ακόμη και όταν το συνολικό ποσοστό εγκατάλειψης στις Ηνωμένες Πολιτείες επιστρέφει στα προ-πανδημικά φυσιολογικά επίπεδα .
Ο κυβερνητικός και ο μη κερδοσκοπικός τομέας ήταν στην κορυφή της λίστας για τον κύκλο εργασιών CEO, με περισσότερους από 350 να εγκαταλείπουν τις θέσεις τους φέτος, αύξηση άνω του 85% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Ο τομέας της τεχνολογίας σημείωσε το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό αποχωρήσεων, με περισσότερους από 140 CEOs να τίθενται εκτός ΔΣ, αύξηση σχεδόν 50% από πέρυσι.
Οι λόγοι
Στις ΗΠΑ, το συνολικό εργατικό δυναμικό συρρικνώνεται καθώς όλο και περισσότεροι baby boomers φτάνουν στην ηλικία συνταξιοδότησης. Αυτός όμως, δεν είναι ο μόνος λόγος πίσω τη μεγάλη έξοδο των CEO’s, σύμφωνα με την έκθεση.
Περίπου το 22% όλων των αποχωρήσεων από CEO ήταν συνταξιοδοτήσεις, ελαφρώς χαμηλότερα από το 24% που συνταξιοδοτήθηκαν πέρυσι.
Αν και δεν αιτιολογήθηκε το ένα τρίτο των αποχωρήσεων CEO, το 17% φέρεται να παραιτήθηκε σε άλλους ρόλους C-suite, διοικητικού συμβουλίου ή συμβούλου.
Άλλοι λόγοι που παρέχονται στον Challenger περιλαμβάνουν μια ενδιάμεση περίοδο που τελειώνει ή οι ηγέτες που επιλέγουν να επιδιώξουν νέες ευκαιρίες.
Η Challenger αποδίδει μεγάλο μέρος της ανατροπής στην οικονομική προοπτική. «Οι εταιρίες οδεύουν με ταχύτητα σε μείζονες οικονομικές ανακατατάξεις τους επόμενους μήνες. Με την αύξηση του κόστους εργασίας και των επιτοκίων, οι εταιρείες αναζητούν νέους ηγέτες», δήλωσε ο Andrew Challenger, ανώτερος αντιπρόεδρος της εταιρίας.
Αν και παραδοσιακά οι εταιρίες απέφευγαν τις διοικητικές ανακατατάξεις ενόψει περιόδου ισχνών αγελάδων, τα στοιχεία από τις ΗΠΑ δείχνουν ότι η αντίληψη αυτή αλλάζει. Οι τζίροι των εταιριών δεν μειώνονται αν και οι οικονομίες εισέρχονται σε κρίση. Αυτό τροφοδοτεί την αίσθηση στα διοικητικά συμβούλιο ότι απαιτείται άλλο είδος διαχείρισης για νέες προκλήσεις και αναζητούν στελέχη με εξειδίκευση στη διαχείριση κρίσεων και… πιο ξεκούραστα.
Συνήθως, οι τάσεις που αναπτύσσονται στις ΗΠΑ εξάγονται και στον υπόλοιπο κόσμο και ιδιαίτερα στην Ευρώπη. Ωστόσο, ο βαθμός μετάδοσης τους ποικίλει. Στην Ευρώπη, οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις έχουν διαφορετικά standards διακυβέρνησης από τις μεγάλες. Στην Ασία, το σκηνικό όμως προσομοιάζει περισσότερο στις ΗΠΑ, τα τελευταία χρόνια.