Μπορεί οι εξελίξεις σε διπλωματικό επίπεδο στη Γάζα να είναι καταιγιστικές, σε επιχειρησιακό όμως, η κατάσταση παραμένει -για την ώρα- στατική. Τα επιμέρους μέτωπα φλέγονται, το Ισραήλ όμως δεν έχει εκδηλώσει ακόμη χερσαία εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο ένας μετά τον άλλο σπεύδουν στο Ισραήλ οι ηγέτες της Δύσης, επιχειρώντας να αποκτήσουν αίσθηση από πρώτο χέρι για τις επικείμενες εξελίξεις και να συμβάλλουν στη δημιουργία μετώπου πίεσης ώστε να αποτραπεί η διάχυση της έντασης από τη Λωρίδα της Γάζας στη Μέση Ανατολή και σε στην αποτροπή ενός πολέμου Ισραήλ – Χεζμπολάχ που θα οδηγούσε σε πόλεμο δια αντιπροσώπων ΗΠΑ – Ιράν.
Η καταστροφή στη Λωρίδα της Γάζας είναι σχεδόν ολοκληρωτική, ακόμη και πριν την χερσαία επιχείρηση. Το γραφείο Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha) ανακοίνωσε χθες ότι περισσότερα από 14.000 σπίτια στη Λωρίδα της Γάζας – σχεδόν το ένα τρίτο του συνόλου-έχουν υποστεί ζημιές και σχεδόν 13.000 έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.
Στο Ισραήλ έχουν ήδη μεταβεί ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ και η πρωθυπουργός της Ιταλίας. Επίσης, αναμένεται επίσκεψη του Κύπριου προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη, ενώ ματαιώθηκε η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη, με το Μαξίμου να επικαλείται λόγους ασφαλείας.
Οι περισσότεροι από τους ξένους ηγέτες επιδίωξαν και είχαν επαφές και με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς, ενώ επικοινωνία με τον πρόεδρο της Χαμάς είχε ο Ταγίπ Ερντογάν.
Ανοιχτό παραμένει το ζήτημα βομβαρδισμού του αραβικού νοσοκομείου στη Λωρίδα της Γάζας με τη Χαμάς να κάνει λόγο για βομβαρδισμό από το Ισραήλ και τις IDF να μιλούν για ελαττωματικό πύραυλο από την παλαιστινιακή πλευρά. Επίσης οι IDF αναφέρουν ότι «Το ένα πέμπτο των ρουκετών που εκτοξεύθηκαν από τους τρομοκράτες τις τελευταίες 24 ώρες έπεσαν στη Γάζα σκοτώνοντας πολίτες”.
Ο εκπρόσωπος του IDF Ντάνιελ Χαγκάρι έκανε λόγο για 550 ρουκέτες από τη Χαμάς και το Ισλαμιστικό Τζιχάντ που έπεσαν μέσα στη Γάζα, σκοτώνοντας αθώους αμάχους. «Σκοτώνουν τους ίδιους τους ανθρώπους τους», τόνισε.
Η χερσαία επιχείρηση
Την ίδια στιγμή φαίνεται πως ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την χερσαία επιχείρηση στη Γάζα, καθώς οι Ισραηλινοί εντείνουν τις προετοιμασίες τους με τον στρατό να ανακοινώνει ότι δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και προετοιμάζονται εντατικά.
Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη, αλλά και χερσαίες δυνάμεις στόχευσαν σήμερα ενόπλους που εκτόξευαν ρουκέτες και αντιαρματικούς πυραύλους κοντά στα σύνορα με το Λίβανο, όπως ανακοίνωσαν οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ.
«Οι στόχοι αναγνωρίστηκαν στη διάρκεια των βομβαρδισμών», ανακοίνωσε ο στρατός. Οι στρατιώτες απάντησαν σε έναν τρίτο κύκλο πυραυλικής επίθεσης, πρόσθεσαν οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ.
Η τύχη των ομήρων
H Χαμάς ανακοίνωσε ότι δεν θα συζητήσει την τύχη των ομήρων του στρατού του Ισραήλ, μέχρι να σταματήσει η ισραηλινή “επιθετικότητα” του στη Λωρίδα της Γάζας.
“Η στάση μας αναφορικά με τον στρατό του Ισραήλ είναι ξεκάθαρη: σχετίζεται με (ενδεχόμενη) ανταλλαγή κρατουμένων και δεν θα τη συζητήσουμε μέχρι το Ισραήλ να τερματίσει την επιθετικότητα του στη Γάζα και στους Παλαιστίνιους”, δήλωσε ο αξιωματούχος της Χαμάς Οσάμα Χαμντάμ από τον Λίβανο, στη διάρκεια μιας τηλεοπτικής εκπομπής.
Ελάχιστη η ανθρωπιστική βοήθεια
Φορτηγά φορτωμένα με ανθρωπιστική βοήθεια πέρασαν μέσω της Ράφα προς την πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας σήμερα Σάββατο και έφτασαν σήμερα στο νότιο τμήμα της, όπως δήλωσε στο Reuters ένας Παλαιστίνιος αξιωματούχος.
«Το κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας αφορούσε 20 φορτηγά που μετέφεραν φάρμακα, ιατρικό εξοπλισμό και περιορισμένο αριθμό αποθεμάτων τροφίμων (τρόφιμα σε κονσέρβες)», αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της Χαμάς.
Το άνοιγμα της Ράφα, της μοναδικής μη ισραηλινής συνοριακής διέλευσης που έχει η Γάζα, περιπλέκεται από την ανάγκη να συμφωνήσουν όλοι, Αίγυπτος, Ισραήλ και Χαμάς για να συμβεί αυτό. Η Αίγυπτος και το Ισραήλ έχουν κατηγορήσει η μία την άλλη και τη Χαμάς για το ότι δεν είχε μέχρι τώρα ανοίξει η Ράφα.