Διάγγελμα με το οποίο ζητά πρόσθετη χρηματοδότηση από το Κογκρέσο, απηύθυνε ο Τζο Μπάιντεν, προκειμένου να στηρίξει το Ισραήλ στον πόλεμο κατά της Χαμάς, υπονοώντας ότι στην ουσία ο στόχος είναι η επιβεβαίωση του ρόλου των ΗΠΑ ως διεθνούς παράγοντα ασφαλείας και διατήρησης του status quo.
Πρόσθετα κονδύλια για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή ζήτησε με διάγγελμά του στον αμερικανικό λαό ο Τζο Μπάιντεν, βασιζόμενος στη δυναμική των εξελίξεων, μετά το ομόφωνο ψήφισμα των Βουλής και Γερουσίας για στήριξη στο Ισραήλ, Αν και η έγκριση ενός τέτοιου πακέτου μοιάζει σχετικά εύκολη, δεδομένου του ισχυρού εβραϊκού λόμπι στις ΗΠΑ, εν τούτοις -εν μέσω εκλογικής περιόδου- το χαλινάρι των Ρεπουμπλικανών στον Μπάιντεν δεν θα είναι μακρύ, ενώ δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει να συζητούνται τα… ανταλλάγματα.
Καθώς οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν την πρόκληση της πολυδιάσπασης δυνάμεων και σπατάλης πολύτιμου πολιτικού και διπλωματικού κεφαλαίου εμπλεκόμενες σε ολοένα και περισσότερα γεωπολιτικά μέτωπα διεθνώς, ο Τζο Μπάιντεν επιχειρεί να τροφοδοτήσει τον αμερικανικό διεθνιστικό εθνικισμό ενόψει εκλογών. Παράλληλα, το διάγγελμα θεωρήθηκε αναγκαίο για να προσδώσει την έννοια της κρισιμότητας και να δικαιολογηθεί η εκροή πόρων, όταν στο εσωτερικό η Fed επιμένει σε αυξήσεις επιτοκίων και σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.
Αναπτέρωση της εθνικής υπερηφάνειας και υπενθύμιση ότι οι ΗΠΑ είναι η απόλυτη υπερδύναμη περιλάμβανε το μήνυμα του Τζο Μπάιντεν στον Αμερικανικό λαό. Στο διάγγελμα, τα ξημερώματα της Παρασκευής, δεν έλειπαν οι «απειλές» και η απόλυτη στήριξη σε Ισραήλ και Ουκρανία.
Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι μόλις πριν λίγες ημέρες το Κογκρέσο απέρριψε νομοσχέδιο του Μπάιντεν για αύξηση της χρηματοδότησης στην Ουκρανία, εξέλιξη που ερμηνεύθηκε ως κάλεσμα για διαπραγματεύσεις με τον Πούτιν και χαλιναγώγηση του Ζελένσκι.
Στο ρητορικό σκέλος, ο Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε τη Χαμάς και τον Πούτιν απειλές προς τη δημοκρατία, χωρίς πάντως να επιχειρήσει τη μεταξύ τους σύνδεση. Πολιτικά, η έντονη κινητικότητα Μπάιντεν είναι ενδεικτική του ανταγωνισμού με τον Τραμπ για την στήριξη του εβραϊκού λόμπι, το οποίο είναι εξαιρετικά ισχυρό στις ΗΠΑ. Επιχειρώντας να νομιμοποιήσει την παρέμβαση των ΗΠΑ, ο Δημοκρατικός πρόεδρος επικαλέστηκε την ανάγκη να εξασφαλιστούν εγγυήσεις για την ασφάλεια με την βοήθεια στις δυο εμπόλεμες χώρες (Ισραήλ, Ουκρανία).
Ο Μπάιντεν πρόταξε τους Αμερικανούς αιχμαλώτους ως μείζον θέμα που εξαναγκάζει το χέρι των ΗΠΑ, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν θα στερήσει τη στήριξη και τα δικαιώματα των Παλαιστινίων εξαιτίας της Χαμάς. Αναφερόμενος στην Ουκρανία ο Μπάιντεν υποστήριξε ενδεχόμενη υπαναχώρηση των ΗΠΑ θα οδηγήσει σε διεθνή έξαρση και χάος. Για το Ισραήλ, ο Μπάιντεν διευκρίνισε ότι δεν σκοπεύει να στείλει στρατό κατά της Χαμάς, αλλά ότι θα παράσχει υποστήριξη στο Ισραήλ για να ενισχύσει την ασφάλειά του. Για την Παλαιστίνη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπογράμμισε την ανακοινωθείσα συμφωνία για την προώθηση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα μέσω της Αιγύπτου.
Ο Μπάιτεν, μίλησε για τον αντισημιτισμό και αντιμουσουλμανισμό στις ΗΠΑ, αναφέρθηκε στην εβραϊκή και τη μουσουλμανική κοινότητα των ΗΠΑ. Ζήτησε την καταδίκη και αποκήρυξη του αντισημιτισμού και της ισλαμοφοβίας, ενώ αναφέρθηκε και στο έγκλημα με τη δολοφονία ενός 6χρονου αγοριού παλαιστινιακής καταγωγής στις ΗΠΑ και τον φόβο των Εβραίων για το ενδεχόμενο στόχευσής του.
Ο Τζο Μπάιντεν σε μια προσπάθεια να παίξει και το χαρτί της ενίσχυσης της αμερικανικής πολεμικής βιομηχανίας, υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ στέλνουν σε Ουκρανία και Ισραήλ πολεμικό υλικό από τα αποθέματα των ΗΠΑ και ότι χρησιμοποιεί τα κονδύλια για αναπλήρωση και εκσυγχρονισμό του οπλοστασίου των ΗΠΑ, με τη δαπάνη των κονδυλίων σε αμερικανικές εταιρίες, που παράγουν συστήματος εντός της χώρας.
Στα 60+31 δισ. ο λογαριασμός
Πηγή του πρακτορείου ειδήσεων Reuters ανέφερε πως το αίτημα προς το Κογκρέσο θα περιλαμβάνει 60 δισεκ. για την Ουκρανία και 14 δισεκ. δολάρια για το Ισραήλ.
Ακόμη, θα ζητηθούν 10 δισ. δολάρια για ανθρωπιστική βοήθεια, 14 δισ. για την ασφάλεια των συνόρων με το Μεξικό και 7 δισεκ. για την περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, ιδίως για την Ταϊβάν, κατά την ίδια πηγή.
Περίπου το μισό από το ποσό για την Ουκρανία θα διατεθεί για την αντικατάσταση και την πλήρωση αποθεμάτων του αμερικανικού στρατού, σύμφωνα με το Reuters.
Ανυπέρβλητο εμπόδιο
Με το Αμερικανικό Κογκρέσο να παραμένει «ακέφαλο» είναι αδύνατον να περάσουν νόμοι ή να εγκριθούν αιτήματα του Λευκού Οίκου για έκτακτη βοήθεια.
Ο Ρεπουμπλικανός Τζιμ Τζόρνταν, εκλεκτός του Ντόναλντ Τραμπ, έχασε την ψηφοφορία για τη θέση του προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων και υπάρχουν έντονες διεργασίες για να βρεθεί ο άνθρωπος που θα ηγηθεί μιας νέας προσπάθειας. Οι Ρεπουμπλικάνοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί σε ό,τι αφορά την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία ήταν όμως οι πρώτοι που ζήτησαν να υπάρξει μαζική στήριξη του Ισραήλ.
Ο Τζο Μπάιντεν, συνδέοντας την υπεράσπιση του Ισραήλ με αυτή της Ουκρανίας, ελπίζει πως θα μπορέσει να δημιουργήσει τη συναίνεση που λείπει ως τώρα στο Κογκρέσο, για να εξασφαλίσει περαιτέρω στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο.
Διεθνιστικός εθνικισμός
«Η Αμερική είναι φάρος για τον κόσμο» ανέφερε ακόμη ο πρόεδρος των ΗΠΑ προειδοποιώντας εναντίον των συνεπειών «μικροπρεπών» πολιτικών αντιπαραθέσεων.
«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε μικροπρεπείς, μικροκομματικές, οργισμένες πολιτικές να μας εμποδίσουν να εκπληρώσουμε τις ευθύνες μας ως μεγάλο έθνος» ανέφερε με το βλέμμα στους Ρεπουμπλικάνους.
«Ο αμερικανικός ηγετικός ρόλος είναι αυτός που κρατάει τον κόσμο στη θέση του» και οι «συμμαχίες μας είναι αυτές που μας κρατούν ασφαλείς», επιχειρηματολόγησε.