Σε… ναρκοθετημένο περιβάλλον εξακολουθούν να πορεύονται τα διεθνή χρηματιστήρια, εν μέσω μόνιμα αυξημένων επιτοκίων, μεγάλου πληθωρισμού, αλλά και με τα τύμπανα του πολέμου στη Μέση Ανατολή να ηχούν ολοένα και εντονότερα, την ώρα που είναι σε εξέλιξη ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας εδώ και πάνω από ενάμιση χρόνο.
- Έβγαλε ξανά άμυνες το Χ.Α., εν μέσω νέας μεγάλης πτώσης διεθνώς
- Κράτησαν οι δείκτες, όμως οι πτωτικές μετοχές ήταν διπλάσιες των ανοδικών
- Κέρδη για Jumbo, Τιτάν, Ελλάκτωρ, Helleniq Energy
Η χερσαία επίθεση στη λωρίδα της Γάζας από την πλευρά του Ισραήλ φαίνεται να είναι προ των πυλών, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό – πέρα της δυστυχίας και των ανθρώπινων απωλειών – για όλη τη διεθνή κοινότητα, αλλά και την πιθανή γενικευμένης πολεμικής ανάφλεξης στην πιο «φορτισμένη» περιοχή του πλανήτη.
Μια γενικευμένη εμπλοκή, όπως εκτιμούν διεθνείς αναλυτές και κορυφαία πρακτορεία όπως το Bloomberg θα φέρει παγκόσμια ύφεση, σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία που ο πλανήτης προσπαθεί να ισορροπήσει μετά από την περιπέτεια της πανδημίας που ήταν το ισχυρότερο σοκ των τελευταίων πολλών δεκαετιών για την ανθρωπότητα.
Εν μέσω αυτού του εξαιρετικά ευμετάβλητου κλίματος, οι ασιατικές αγορές σήμερα κατέγραψαν ισχυρότατες απώλειες με τον Hang Seng να χάνει 2,46%, τον Nikkei 225 -1,91% και τον Asia Dow -1,96%. Στην Ευρώπη σύσσωμοι οι δείκτες υποχώρησαν και σήμερα, με τον βρετανικό FTSE 100 να χάνει περίπου 1%, τον ιταλικό FTSE MIB στο -1,32%, ενώ ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε άνω του 1,10%, χάνοντας και τις 440 μονάδες. Σε ό,τι αφορά τους δείκτες της Wall Street, αρχικά ξεκίνησαν με απώλειες, όμως σταδιακά μάζεψαν και πλέον παλεύουν για το θετικό πρόσημο.
Το ελληνικό χρηματιστήριο για ακόμη μια συνεδρίαση έδειξε στοιχεία άμυνας έναντι της πτώσης των διεθνών αγορών, αλλά βεβαίως θυμίζουμε πως η πτώση του Χ.Α. το τελευταίο δίμηνο είναι μεγαλύτερη των ξένων δεικτών, οπότε τώρα «χρωστάει» μερικώς ανθεκτικότερη συμπεριφορά.
Συνάμα, η αγορά περιμένει την αυριανή ετυμηγορία του οίκου Standard and Poor’s που όπως φαίνεται το πιθανότερο είναι να δώσει την επενδυτική βαθμίδα στην ελληνική οικονομία, κάτι που όμως εν πολλοίς είναι προεξοφλημένο.
Η εικόνα των κύριων δεικτών, μαρτυρά τη στάση αναμονής στην ελληνική αγορά, όμως, η αλήθεια είναι ότι οι μετοχές που υποχώρησαν ήταν πολύ περισσότερες όσων ενισχύθηκαν, με το συσχετισμό στις 61 και 36 αντίστοιχα.
Η εικόνα της αγοράς
Ο Γενικός Δείκτης στο Χ.Α. έκλεισε στις 1.178,59 μονάδες με οριακή πτώση 0,02%, ο FTSE 25 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 2.885,64 μονάδες με άνοδο 0,06%, ο Mid Cap έκλεισε αμετάβλητος, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε ανεπαίσθητα κατά 0,04% στις 939,48 μονάδες.
Στο ταμπλό
Η αξία συναλλαγών παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα συγκριτικά με τους μέσους όρους του τρέχοντος έτους και διαμορφώθηκε στα 68,14 εκατ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας τη στάση αναμονής των ισχυρών. Στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση άνοδο άνω του 2% είχαν οι Jumbo, Τιτάν και Ελλάκτωρ, στο +1,45% η Helleniq Energy, ενώ μικρότερα κέρδη είχαν οι Alpha Bank, Τέρνα Ενεργειακή, Eurobank, Coca Cola HBC και ΓΕΚ Τέρνα.
Στον αντίποδα, απώλειες πλέον του 2% είχαν οι ElvalHalcor και Viohalco, ενώ άνω του 1% υποχώρησαν οι ΔΕΗ, Quest Συμμετοχών, Cenergy Holdings, ΟΠΑΠ και Aegean Airlines. Στον Mid Cap ξεχώρισε η Παπουτσάνης με άνοδο 6,17%, στο +2,08% η Fourlis, +1,58% η Ideal Holdings και +1,34% η Profile.