if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Η Ουκρανία απαγορεύει τη ρώσικη εκκλησία

epaselect epa07264632 Ukrainian President Petro Poroshenko (C) kisses the hand of Ecumenical Patriarch Bartholomew I (R) during the handing ceremony of the Tomos decree of autocephaly for Ukrainian church at the Patriarchal Church of St. George in Istanbul, Turkey, 06 January 2019. The Metropolitan Epifaniy and top Ukrainian officials arrived in Turkey for the ceremony of the Tomos of autocephaly for newly elected the head of Ukraine Orthodox Church in Istanbul. EPA-EFE/TOLGA BOZOGLU

Την απαγόρευση της λειτουργίας της ρωσικής εκκλησίας ενέκρινε το ουκρανικό κοινοβούλιο, εντείνοντας τον περιορισμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα, καθώς όμως θεωρείται ότι αποτελεί το μακρύ χέρι της Μόσχας και προωθεί αντιθέσεις και αντιδράσεις μέσα στην κοινωνία.

Εγκρίθηκε από το ουκρανικό κοινοβούλιο, σε πρώτη ανάγνωση, η πρόταση νόμου που απαγορεύει κάθε δραστηριότητα «θρησκευτικών οργανώσεων» που συνδέονται με «τη χώρα που πραγματοποιεί την ένοπλη επίθεση εναντίον της Ουκρανίας».

Το νομοσχέδιο αφορά άμεσα την Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία εξαρτάται από το Πατριαρχείο Μόσχας, που υποστηρίζει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

Η πρόταση νόμου εγκρίθηκε από 267 βουλευτές, ενώ χρειαζόταν μόλις 226.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία που συνδέεται με τη Ρωσία είχε ανακοινώσει τον Μάιο του 2022 τη ρήξη των σχέσεών της με τη ρωσική Εκκλησία, ο πατριάρχης της οποίας, ο Κύριλλος, υποστηρίζει την εισβολή. Όμως η ουκρανική κυβέρνηση εκτιμά πως παραμένει ντε φάκτο εξαρτώμενη από τη Μόσχα.

Το 2018 ιδρύθηκε η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας (OCU), που είναι ανεξάρτητη από τη Μόσχα. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως το 2019 παραχώρησε στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας την ανεξαρτησία της από το Πατριαρχείο Μόσχας.

Σε δημοσκόπηση του περασμένου Ιουλίου, το 66% των Ουκρανών τάσσονταν υπέρ της απαγόρευσης της Εκκλησίας που είναι πιστή στη Μόσχα.

Η Μόσχα κατηγορεί την Ουκρανία ότι μεροληπτεί ενάντια σε ο,τιδήποτε συνδέεται με τη Ρωσία και δικαιολογεί εν μέρει την επίθεσή της στη γειτονική χώρα λέγοντας ότι υπερασπίζεται τους ρωσόφωνους πληθυσμούς.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version