Πρωτοβουλίες με στόχο την δημιουργία εσωτερικής αξίας για τους εργαζομένους και τους μετόχους υλοποιεί η διοίκηση του ΟΤΕ, εστιάζοντας στην λειτουργική και επιχειρησιακή αναβάθμιση, με γνώμονα την ενίσχυση των περιθωρίων κέρδους και την βελτίωση των ελεύθερων χρηματοροών, καθώς η οικονομία αντιμετωπίζει προοπτική χαμηλής ανάπτυξης με πολλές αναταράξεις, εξαιτίας της δημοσιονομικής σύσφιξης και εξωγενών σοκ.
Ενίσχυση της κουλτούρας συνεργασίας, της ευελιξίας και μείωση του κόστους προσδοκά η διοίκηση του ΟΤΕ από την ανάπλαση και λειτουργική αναβάθμιση του ιστορικού Μεγάρου του ΟΤΕ που βρίσκεται στην τελική φάση και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2024. Παράλληλα, με το έργο βελτιώνεται η επίδοση της εταιρίας στους δείκτες ESG, τόσο λόγω της μείωσης της κατανάλωσης ρεύματος που φτάνει το 40%, όσο και από την επίτευξη στόχων μηδενικής εκπομπής ρύπων από τις νέες εγκαταστάσεις.
Σύμφωνα με τις μελέτες, μετά την ολοκλήρωση της ανάπλασης, οι θέσεις εργασίας αυξάνονται από 3,100 σε περίπου 4500, επιτρέποντας τη απορρόφηση των εργαζομένων από το κτίριο Καρελά, κάτι που θα οδηγήσει σε μείωση του λειτουργικού κόστους κατά 2 εκατ. ετησίως και πολύ μεγαλύτερη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια έχει τεθεί σε εφαρμογή σχέδιο εκσυγχρονισμού και αναμόρφωσης μεγάλου μέρους των κτιρίων του ΟΤΕ, συμβάλλοντας έτσι στον περιορισμό του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της εταιρίας, στόχος που ευθυγραμμίζεται με τα ESG Standard, ενώ παράλληλα εμπεδώνεται και η νέα κουλτούρα διοίκησης με επίκεντρο τον εργαζόμενο.
Τα τελευταία χρόνια έχουν επισκευαστεί, συντηρηθεί ή/και ανακαινιστεί συνολικά πάνω από 60 κτίρια σε όλη την Ελλάδα, που αντιστοιχούν περίπου σε 120.000 τ.μ., με ευρεία γκάμα χρήσεων. Από εμπορικά καταστήματα και χώρους logistics ως call centers και καινοτόμους χώρους εργασίας όπως το Telekom IT hub, το νέο κέντρο Πληροφορικής και Λογισμικού του ομίλου Deutsche Telekom στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Άλλα κτίρια που έχουν ανακαινιστεί ή ανακαινίζονται είναι το κτίριο του ΟΤE στην Αγ. Παρασκευή, στη Δάφνη, στην Καρόλου Ντιλ στη Θεσσαλονίκη, το κτίριο 5 στις αποθήκες της Πάρνηθας, το κτίριο της COSMOTE e value στον Κεραμεικό, οι δορυφορικές εγκαταστάσεις του Ομίλου ΟΤE στη Νεμέα κ.ά.
Υπεραξία
Ταυτόχρονα, όμως, η ανάπλαση των κτιρίων οδηγεί -de facto- σε αναπροσαρμογή της λογιστικής τους αξίας, ενισχύοντας τον ισολογισμό της εταιρίας και απελευθερώνοντας αξία για τους μετόχους. Τον ίδιο στόχο εξυπηρετεί άλλωστε και η προσθήκη του σήματος “T” της μητρικής, το οποίο ανέβηκε προσφάτως και στο μέγαρο του ΟΤΕ.
Σε διοικητικό-οργανωτικό επίπεδο η διοίκηση της εταιρίας έχει επιλέξει να διατηρήσει μια εταιρική οντότητα στις τηλεπικοινωνίες, τον ΟΤΕ και ένα εμπορικό σήμα, της COSMOTE. Για τον λόγο αυτό το διοικητικό συμβούλιο ενέκρινε πρόσφατα την απορρόφηση της Cosmote. Με τον τρόπο αυτό μειώνονται τα δαιχειριστικά κόστη, ενώ γίνεται προσπάθεια να εξορθολογιστεί και το κόστος του marketing, εστιάζοντας σε ένα εμπορικό σήμα και ταυτόχρονα η ενίσχυση της αξιοπιστίας, μέσω thw symper;ilhchw toy “T” της μητρικής στα λογότυπα.
Η ΟΤΕ Estate βλέπει Χρηματιστήριο
Στο πλαίσιο ενίσχυσης της εσωτερικής αξίας, μιας και η μετοχή δείχνει απροθυμία να ακολουθήσει στο ράλι την αγορά, η διοίκηση σχεδιάζει μια σειρά από κινήσεις.
Ήδη, είναι σαφής η αναβάθμιση του ρόλου της ΟΤΕ Estate τόσο στο project της ανάπλασης και αναβάθμισης του διοικητικού μεγάρου του ΟΤΕ, όσο και ευρύτερα στην διαχείριση των assets της εταιρίας, όπου φαίνεται ότι ωριμάζουν πρωτοβουλίες και συνεργασίες που θα συμβάλλουν στη διαφοροποίηση των εσόδων. Υπ’ αυτό το πρίσμα και υπό την προοπτική αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας και του Χρηματιστήριου της Αθήνας, στο τραπέζι των συζητήσεων μεταξύ ΟΤΕ και Deutsche Telekom έχει επανέλθει το σενάριο εισαγωγής της ΟΤΕ Estate στο Χρηματιστήριο. Σύμφωνα με τον CEO του ΟΤΕ Μιχάλη Τσαμάζ, όμως, η απόφαση δεν αναμένεται να ληφθεί άμεσα, ενώ και στο παρελθόν έχει συζητηθεί και απορριφθεί.
Η ΟΤEestate, θυγατρική εταιρεία του Ομίλου ΟTΕ, δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη, αξιοποίηση και διαχείριση του συνόλου του χαρτοφυλακίου του, καθώς και στην κάλυψη των στεγαστικών αναγκών του Ομίλου.
Η ΟTΕestate διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα χαρτοφυλάκια ακινήτων στην ελληνική αγορά συνολικής δομημένης επιφάνειας 1,14 εκατ. τ.μ. Διαχειρίζεται ακίνητα 1,06 δισ. ευρώ και 2.289 οικόπεδα, έκτασης 9 εκατ. τ.μ .
Απαντώντας σε ερωτήσεις για πώληση ακίνητης περιουσίας, ο κ. Τσαμάζ είπε χαρακτηριστικά: «Στο παρελθόν πουλήσαμε κτίρια που δεν μας εξυπηρετούσαν. Τώρα αν θα πουλήσουμε άλλα έχει να κάνει με διάφορες παραμέτρους. Είναι όλα υπό εξέταση. Δεν υπάρχει στόχος να πουλήσουμε κτίρια, ούτε στόχος να τα κρατήσουμε. Στόχος είναι να βελτιστοποιήσουμε την αξία της εταιρείας».
Έτοιμο για εξαγωγή το Payzy
Μεταξύ άλλων, ο CEO του ΟΤΕ ανακοίνωσε την συμφωνία με τη μητρική Deutsche Telekom για έναρξη της χρήσης του Payzy στη Γερμανία, Σε πρώτη φάση την πλατφόρμα θα χρησιμοποιήσουν οι 70,000 εργαζόμενοι της μητρικής εταιρίας, ενώ ακολούθως θα χαραχθεί πλάνο για ευρεία προώθησή της στη Γερμανία και άλλες χώρες που δραστηριοποιείται ο όμιλος.
Αν και ακόμα δεν υπάρχει αίσθηση οφέλους για την ελληνική εταιρία, ενδεχόμενη εμπορική εκμετάλλευση της Payzy θα μπορούσε να έχει σημαντικά οφέλη. Τα νέα δεδομένα διαφοροποιούν σημαντικά το πλάνο ανάπτυξης της Fintech, η οποία διαθέτει τραπεζική άδεια στην Ελλάδα. Ενδεχόμενη δυναμική ανάπτυξη θα μπορούσε να δημιουργήσει ακόμα και χρηματιστηριακές προοπτικές.