Ενώ το Ισραήλ ετοιμάζει χερσαία εισβολή στη Γάζα, ο πόλεμος χτυπά την πόρτα της Ευρώπη, με δυο ξεχωριστά περιστατικά σε Γαλλία και Βέλγιο και τρεις συνολικά νεκρούς. Οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή πλέον διαχέονται με μεγάλη ταχύτητα στην Ευρώπη, καθώς οργανώσεις όπως ο ISIS προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τη δυναμική για να χτίσουν νέες γραμμές για επιστράτευσης και να ανακτήσουν χρηματοδοτικούς πόρους, ενώ παράλληλα οι εξάρσεις αυτές αποτελούν “βούτυρο στο ψωμί” της ακροδεξιάς.
Δεν είναι μόνο οι δύο Σουηδοί που σκοτώθηκαν χθες στις Βρυξέλλες, αλλά και ένας ακόμη -καθηγητής- που δολοφονήθηκε μέσα σε γυμνάσιο στη Γαλλία, καθώς και τρεις συνολικά τραυματίες. Ο φόβος όμως ότι αυτοί μπορεί να είναι μόνο η αρχή και το ενδεχόμενο να εκκολάπτονται νέες τρομοκρατικές οργανώσεις με θρησκευτικά προστάγματα, προκαλύμματα και απομονωμένους βραχίονες μέσα σε δυτικές κοινωνίες, υποβόσκει σε όλες αυτές τις αναφορές.
Τα γεγονότα ξύπνησαν τις μνήμες των τρομοκρατικών επιθέσεων στην Ευρώπη κατά την εισβολή στο Αφγανιστάν και το Ιράν, με τη Γαλλία να έχει ανεβάσει ήδη στο κόκκινο το επίπεδο συναγερμού, ενώ το ίδιο έπραξε και το Βέλγιο αμέσως μετά την επίθεση. Το πρόβλημα όμως δεν περιορίζεται στην ενδεχόμενη ενεργοποίηση εν υπνώσει πυρήνων τζιχαντιστικών οργανώσεων. αλλά εκτείνεται στην από καιρό καλπάζουσα άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη και την ενίσχυση της δυναμικής αυτής από τη συγκυρία που διαμορφώνεται.
Όπερ σημαίνει ότι η λογική απομακρυσμένης διαχείρισης της κρίσης στη Μέση Ανατολή δεν αποτελεί επιλογή, καθώς αυτή έχει επιδείξει δυνατότητα άμεσης μετάστασης επί ευρωπαϊκού εδάφους. Η κατασταλτική και επικοινωνιακή διαχείριση με ad hoc μέτρα κατά πληθυσμιακών και θρησκευτικών ομάδων, που υιοθετήθηκε στο παρελθόν, ενεργοποίησε εξαιρετικά συντηρητικά και επικίνδυνα κοινωνικά αντανακλαστικά, τα οποία αντί να συγκρατήσουν την συγκρουσιακή δυναμική την επέτειναν, ενώ πολιτικά ενδυνάμωσαν την ακροδεξιά, καθιστώντας την αναπόσπαστο και εντελώς απρόβλεπτο παράγοντα στη διαμόρφωση του πολιτικού και κοινωνικού σκηνικού.
Εκθετικά μεγαλύτερος κίνδυνος
Ο κίνδυνος είναι πολύ μεγαλύτερος από την προ-του πολέμου στην Ουκρανία περίοδο, καθώς έχει επισημανθεί ότι πολλά από τα όπλα που εστάλησαν στην Ουκρανία έχουν καταλήξει εντός των δυτικών χωρών. Η σχέση των τοπικών εγκληματικών οργανώσεων, με τρομοκρατικές έχει υπογραμμιστεί τόσο θεωρητικά, όσο και από τα ίδια τα γεγονότα, όπως η εκτέλεση των έξι Τούρκων στην Ελλάδα. Πλέον οι προμηθευτές και οι εκτελεστές είναι δύο διαφορετικές, αλλά με κοινές συνιστώσες οριζόντιες οργανώσεις που συντηρούν αθρόα ροή όπλων και μαχητών στο οργανωμένο έγκλημα. “Βετεράνοι” από τα μέτωπα στη Λιβύη, στη Συρία, το Βόρειο Ιράκ και την Παλαιστίνη, βρίσκονται πλέον στις δυτικές κοινωνίες και το ενδεχόμενο ενεργοποίησής τους είναι ανατριχιαστικό….
Τα καλάσνικοφ, όπως αυτό που χρησιμοποίησε ο δράστης στις Βρυξέλλες, αποτελούσαν πακέτο εξοπλισμού που προωθήθηκε στην Ουκρανία ακόμα και από την Ελλάδα. Από την Ουκρανία όμως διαπιστώθηκε ότι αγνοούνται τεράστιες ποσότητες, εκρηκτικών υλών, πυρομαχικών, ακόμη και οχημάτων. Η κοινή συνιστώσα των μετώπων σε Ουκρανία, Μέση Ανατολή και Αφρική είναι η Ρωσία, κυρίως μέσω της Wagner όσο και άμεσα, πολλές φορές. Η Ρωσία δρα στη Μέση Ανατολή με ορμητήριο τη Συρία του Άσαντ και στην ευρύτερη MENA περιοχή και δια της Λιβύης. Η Μόσχα έχει αποκτήσει ρόλο και χώρο και στον Λίβανο, ωστόσο εκεί η Χεζμπαλάχ ελέγχει τις εξελίξεις. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι εφόσον υπάρχει πρόθεση για προβοκάτσιες που θα εμπλέξουν το Ιράν σε αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ και την ΕΕ, αυτές δεν μπορούν να υλοποιηθούν.
Πολιτικό ρίσκο και άνοδος της ακροδεξιάς
Σε αυτό το σημείο, επισημαίνεται η προσπάθεια της ακροδεξιάς μέσα από άρτια οργανωμένες κινήσεις και ισχυρά δίκτυα στις υπηρεσίες πληροφοριών και τις ένοπλες δυνάμεις, να προκαλέσει κοινωνικές αντιδράσεις με προβοκάτσιες. Η απόπειρα εμπρησμού δομής μεταναστών, από στρατιώτη που είχε παρεισφρήσει ως μετανάστες και άλλες επιθέσεις που στόχο είχαν να εμπλέξουν μετανάστες και να προκαλέσουν κοινωνική ανάφλεξη. Αν και το δίκτυο εξαρθρώθηκε κα πολλές τρομοκρατικές προβοκάτσιες εξιχνιάστηκαν και άλλες αποτράπηκαν, εν τέλει στη Γερμανία η ακροδεξιά έχει ενισχυθεί σημαντικά. Το ίδιο και στη Γαλλία, ενώ πλέον η ακροδεξιά εκπροσωπείται από τρία κόμματα στην ελληνική Βουλή.
Το μεταναστευτικό
Η Ευρώπη, τα τελευταία χρόνια είχε επικεντρώσει τις προσπάθειές της στη διαχείριση των προσφυγικών ροών, που είχαν εξελιχθεί στη μείζονα πρόκληση και συνέπεια τόσο των γεωπολιτικών αναταραχών, όσο και τις κλιματικής αλλαγής. Ο αντίκτυπος από τα τα μέτωπα σε Ουκρανία, Συρία και Λιβύη, φαίνεται ότι είχε υποτιμηθεί, καθώς η ροή αφορούσε σε εξαγωγή όπλων και ριζασστικοποιημένων ατόμων. Οι εξελίξεις όμως στη Μέση Ανατολή, που αναγκάζουν την Ευρώπη να υπερασπιστεί τη συμμαχία της με το Ισραήλ, υποβαθμίζοντας τον ρόλο και την κοινωνική επιρροή εκατομμυρίων αραβόφωνων και μουσουλμάνων μεταναστών, εγείρει προφανείς και υποδόριους κινδύνους.