Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις με στόχο την εξεύρεση λύσης ώστε να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα την ώρα που μαίνονται οι συγκρούσεις. Οι Ισραηλινοί συνεχίζουν τους βομβαρδισμούς και η Χαμάς απαντά με εκτόξευση ρουκετών, ενώ ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε νωρίτερα πως έπληξε «τρομοκρατικούς» στόχους, αναφερόμενος σε θέσεις του σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ στον Λίβανο.
Το Ιράν προειδοποίησε ότι είναι πιθανή «προληπτική ενέργεια» εναντίον του Ισραήλ τις προσεχείς ώρες τη στιγμή που ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τις προετοιμασίες για ευρείας κλίμακας χερσαία επιχείρηση στη Γάζα.
Η Χαμάς πάντως διαβεβαίωσε πως «δεν φοβάται» τη χερσαία επίθεση του Ισραήλ, το οποίο έχει συγκεντρώσει στρατεύματα κατά μήκος της Λωρίδας της Γάζας, του παραθαλάσσιου θύλακα υπό τον έλεγχο του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, το οποίο η ισραηλινή πολιτική και στρατιωτική ηγεσία εννοεί να εξαλείψει εντελώς. «Η απειλή (των δυνάμεων) της κατοχής (σ.σ. του Ισραήλ) ότι θα εξαπολύσει χερσαία επίθεση εναντίον του λαού μας δεν μας φοβίζει κι είμαστε έτοιμοι», ανέφερε ο εκπρόσωπος του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς, ο Αμπού Ουμπέιντα, σε ηχογραφημένο μήνυμά του.
Μαίνονται οι συγκρούσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς – Διπλωματικός μαραθώνιος με φόντο τη χερσαία εισβολή
Το Πεντάγωνο διέταξε περίπου 2.000 Αμερικανούς στρατιώτες να προετοιμαστούν για μια πιθανή αποστολή στο Ισραήλ για ιατρική και υλικοτεχνική υποστήριξη, σύμφωνα με αξιωματούχους του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ. Επιπλέον, μια δύναμη ταχείας αντίδρασης των Αμερικανών πεζοναυτών κατευθύνεται στα ύδατα στα ανοικτά των ακτών του Ισραήλ, όπως αναφέρει αξιωματούχος.
Σχεδόν 500.000 Ισραηλινοί έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας τους μέσα σε δέκα ημέρες, αφότου άρχισαν οι επιθέσεις της Χαμάς στην ισραηλινή επικράτεια την 7η Οκτωβρίου, δήλωσε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού σε δημοσιογράφους σήμερα. «Περίπου μισό εκατομμύριο Ισραηλινοί εκτοπίστηκαν» εντός συνόρων του Ισραήλ, είπε. «Εκκενώσαμε όλο το νότιο Ισραήλ όλες τις κοινότητες κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, κατόπιν οδηγιών της κυβέρνησης (…) Κάναμε το ίδιο στον βορρά όπου 20 κοινότητες κοντά στα σύνορα (σ.σ. με τον Λίβανο) εκκενώθηκαν», διευκρίνισε.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα μεταβεί αύριο στο Ισραήλ και μετά θα πάει στην Ιορδανία, όπου θα έχει συναντήσεις με τον βασιλιά Αμπντάλα Β΄, τον Αιγύπτιο πρόεδρο και τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής. Σε Ισραήλ και Αίγυπτο, μεταβαίνει σήμερα, ο Γερμανός καγκελάριος.
Τις επιθέσεις της Χαμάς καταδίκασαν και οι 27 ηγέτες της ΕΕ, λίγο πριν την έκτακτη τηλεδιάσκεψη κορυφής, αναγνωρίζοντας, το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα.
Μαίνονται οι συγκρούσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς – Διπλωματικός μαραθώνιος με φόντο τη χερσαία εισβολή
Αερογέφυρα προς την Αίγυπτο στήνει η ΕΕ για τη μεταφορά προμηθειών σε ανθρωπιστικές οργανώσεις που βρίσκονται στη Γάζα. Οι δύο πρώτες πτήσεις θα πραγματοποιηθούν αυτή την εβδομάδα, μεταφέροντας ανθρωπιστικό φορτίο από τη UNICEF, αναφέρει η Κομισιόν. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ δεν υπάρχει πρόοδος στο άνοιγμα του συνοριακού περάσματος της Ράφα μεταξύ Αιγύπτου και Γάζας.
Την ίδια ώρα, ΗΠΑ και το Ισραήλ θα συνεργαστούν για την κατάρτιση σχεδίου προκειμένου να επιτραπεί διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια να εισέλθει στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε σήμερα ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.
Εξάλλου, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών απορρίφθηκε χθες Δευτέρα το βράδυ σχέδιο απόφασης που καταρτίστηκε από τη Ρωσία και προέβλεπε να ζητηθεί η κήρυξη «ανθρωπιστικής εκεχειρίας» ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, τη στιγμή που αναγγέλθηκε επίσκεψη του αμερικανού προέδρου στο Ισραήλ αύριο Τετάρτη.
Μαίνονται οι συγκρούσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς – Διπλωματικός μαραθώνιος με φόντο τη χερσαία εισβολή
Καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη διπλωματικές πρωτοβουλίες για να αποφευχθεί «ανθρωπιστική καταστροφή» στη Λωρίδα της Γάζας και περιφερειακή ανάφλεξη κι ενώ ο πόλεμος έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 1.400 ανθρώπους στην ισραηλινή πλευρά και σε άλλους 2.750 στην παλαιστινιακή, το ΣΑ θα συνεδριάσει ξανά εκτάκτως απόψε, αυτή τη φορά για να εκφραστεί για δεύτερο σχέδιο απόφασης, που καταρτίστηκε και διανεμήθηκε από τη Βραζιλία.
Την ανάγκη, να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση και να μην απειληθεί η περιφερειακή σταθερότητα, υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην τηλεφωνική του επικοινωνία, με τον Τούρκο πρόεδρο. Ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει σήμερα το απόγευμα στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Πηγή: ertnews.gr