Νέο πολιτικό σκηνικό διαμορφώνουν τα αποτελέσματα των εκλογών στην τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς ανεξαρτήτως συμμετοχής, η κυβέρνηση δεν απολαμβάνει πλέον τη κομματική επιρροή σε ευρύ τμήμα της επικράτειας και ιδιαίτερα στους τρεις μεγαλύτερους δήμους της χώρας και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Τον περιορισμό του πεδίου κομματικής επιρροής της ΝΔ και κατ επέκταση την ανάγκη για τη σφυριλάτηση νέου modus operandi και modus vivendi κυβέρνησης με την αυτοδιοίκηση σηματοδοτούν οι εκλογές που ολοκληρώθηκαν το βράδυ της Κυριακής 15 Οκτωβρίου.
Αν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπάθησε να ξεκαθαρίσει υπεροχή της κεντρικής κυβέρνσηης επί της αυτοδιοίκησης βασιζόμενος στο 41% των εθνικών εκλογών και με ένα νοητικό άλμα στα αποτελέσμαστα της πρώτης Κυριακής των αυτοδιοικητικών και περιφερειακών εκλογών, εν τούτοις το νέο πολιτικό σκηνικό, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για επαναδιαρπαγμάτευση κορυφαίων πολιτικών επιλογών και της ροής κεφαλαίων.
Το αποτέλεσμα των εκλογών δεν γεννά άμεσο πολιτικό ρίσκο και συνεπώς δεν δίναται να επηρεάσει την αξιολόγηση της χώρας. Ωστόσο, ενδεχόμενες αντιθέσεις και αντιπαραθέσεις στον σχεδιασμό έργων, τη διαχείριση κονδυλίων και τις προτεραότηες πολιτικής θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προβλήματα δυσκυβερνησίας που επιδρούν στην αποτελεσματικότητα και αντικατοπτρίζονται στον ρυθμό ανάπτυξης.
Το αποτέλσμα των εκλογών
Η Νέα Δημοκρατία έχασε δύο μεγάλους δήμους, με τον έλεγχο των τριών μεγαλύτερων πόλεων της Ελλάδας να περνά στα χέρια του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ (Θεσσαλονίκη, Αθήνα και Πάτρα), ενώ μεταξύ των πέντε περιφεριών που έχασε, η μείζονα είναι η Θεσσαλία η οποία πέρασε στα χέρια του υποστηριζόμενου και από τον ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Κουρέτα. Από την άλλη πλευρά, σε τέσσερις ηττήθηκε από αντάρτες του κόμματος, που συνεπάγεται ότι η προοπτική επαναπροσέγγισης θα είναι ευκολότερη, αλλά όχι και “περίπατος”.
Για την αντιπολίτευση και ιδιαίτερα για το ΠΑΣΟΚ οι νίκες στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη είναι κομβικές καθώς υπογραμμίζουν την ανανέωση της δυναμικής του κόμματος, τη συσπείρωση της κομματικής βάσης και την ανάδειξή του σε προοδευτικό πόλο. Το ίδιο μήνυμα υποστηρίζει ότι έλαβε και ο ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, η νίκη σε Θεσσαλία, Χαλάνδρι και οι ήττες σε Ηλιούπολη, Δάφνη και Νέα Σμύρνη, δεν υποστηρίζουν αυτό το αφήγημα. Σαφώς ενισχυμένο βγαίνει το ΚΚΕ με δημάρχους, εκτός από την Πάτρα, σε Πετρούπολη, Χαϊδάρι, Καισαριανή, Τύρναβο και Ικαρία.
Μείζονα -εθνικά- πρόβλημα αποτελεί η εκλογή του Αχιλέα Μπέου στον Βόλο, καθώς και αντάρτη της ΝΔ ακροδεξιού Μουτζούρη στο Βόρειο Αιγαίο.
Νέο modus operandi
Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση της ΝΔ θα αναγκαστεί να βρει νέους οδούς και διαύλους επικοινωνίας με τους δημάρχους. Ο νέος εκλογικός νόμος, οδηγεί σε αναδιάταξη των δημοτικών συμβουλίων, με βάση το τελικό αποτέλεσμα, δίνοντας στους δημάρχους πλήρη και καταλυτική εξουσία. Όπερ σημαίνει ότι δυνατότητες πολιτικών αποστασιών, ετερόκλητων αντι-δημαρχικών συμμαχιών και υπονομευτικών προσπαθειών πειρορίζονται δραματικά. Μοχλός πίεσης αποτελούν τα κονδύλια των ευρωπαϊκών προγραμμάτων ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, τα οποία όμως δεν είναι πανάκεια και η διάχυσή τους στην περιφέρεια αποτελεί στοίχημα για το οποίο ελέγχεται και μετράται και η κεντρική κυβέρνηση.